Prezident Miloš Zeman na Hradě jmenuje vládu Andreje Babiše. (13. prosince 2017)

Prezident Miloš Zeman na Hradě jmenuje vládu Andreje Babiše. (13. prosince 2017) | foto:  Dan Materna, MAFRA

První sliby a vyhazovy. Babišovi ministři chtějí řešit lithium i dálnice

  • 761
Ač noví ministři stále netuší, jestli jejich vláda vůbec 10 .ledna získá důvěru poslanců, chystají nějaké změny už v prvních dnech po svém uvedení do úřadu. Skončí například političtí náměstci, ale také někteří mluvčí a úředníci z řad dosavadních koaličních partnerů. Znovu se bude přetřásat také problematika těžby lithia.

Někteří noví ministři už teď plánují konkrétní kroky. Třeba ministr životního prostředí Richard Brabec se chce spojit s ministrem průmyslu Tomášem Hünerem při řešení těžby lithia.

Zeman jmenoval Babišovu vládu. Přeje si, aby získala důvěru do února

Lithium. Kov ležící pod Krušnými horami byl jedním z hitů předvolební kampaně a je jedním z témat, která nový a staronový ministr životního prostředí Richard Brabec slibuje bezodkladně řešit v nové vládě.

Do konce ledna chce vědět, jestli je pro Česko závazné memorandum o těžbě lithia, které podepsal předchozí ministr průmyslu Jiří Havlíček z ČSSD s australskou těžařskou firmou. A hlavně se současným ministrem průmyslu Tomášem Hünerem dohodnout, jak by stát mohl být v těžbě lithia a dalších strategických surovin aktivnější a těžit „vlastními silami“ skrze státní podnik Diamo. Navíc plánují zvýšit poplatky z těžby.

...

Nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zase chce o rok odložit povinné zavedení elektronického receptu. Ten má začít platit už po Novém roce a lékaři proti němu hromadně protestovali. Staronový ministr dopravy Dan Ťok zase plánuje úpravu stavebního řízení kvůli rychlosti stavby dálnic.

Jenže nová vláda se může pustit i do kontroverznějších dobrodružství. Když ji včera na Hradě prezident Miloš Zeman jmenoval, nechal se slyšet, že i bez důvěry je vláda podle ústavy plnohodnotná a může dělat jakékoliv kroky. A to včetně personálních změn, třeba ve vedení státních podniků. To se ale příliš nelíbí opozičním politikům, kteří shodně říkají, že by se vláda bez důvěry měla nevratných rozhodnutí zdržet.

Výměna náměstků, Pospíšil se obává o justici

„Primárně by měla vláda získat důvěru, i když pan prezident říká, že s tím nemusí tolik spěchat,“ říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Vláda bez důvěry by neměla měnit vedení velkých státních firem. Aktuálním příkladem je správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny, která rozděluje téměř 300 miliard korun ve zdravotnictví,“ řekl MF DNES Jan Farský (STAN). Jenže k obměně VZP má dojít už v únoru, kdy končí mandát současným členům.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil se obává významných změn v justici. „Rozhodně by vláda bez důvěry neměla měnit nejvyššího státního zástupce. Teoreticky toto může udělat i bez uvedení důvodů,“ řekl MF DNES. Staronový ministr spravedlnosti Robert Pelikán odvolání nejvyššího žalobce Pavla Zemana neavizoval.

Většinu úředníků chrání před případnou personální čistkou nového ministra služební zákon. Už nyní se však začalo měnit složení resortů a došlo k prvním změnám. Skončit museli podle informací MF DNES političtí náměstci třeba na ministerstvu průmyslu nebo na ministerstvu zahraničí.

A noví ani nenastoupí. „Nebudu mít ani jednoho politického náměstka, pouze odborné,“ říká nový šéf diplomacie Martin Stropnický. Dušuje se, že žádné čistky nechystá.

Další výpovědi se chystají na Úřadu vlády, kde by měla končit celá oddělení.

Vedle mluvčího Martina Ayrera, kterého vystřídala Barbora Peterová, se k odchodu pomalu chystají hlavně lidé z politického kabinetu Bohuslava Sobotky. Čekají však na definitivní pokyn. „Je to logické. Každý chce mít svůj tým,“ řekl pro MF DNES jeden z vládních analytiků.

Vláda premiéra Andreje Babiše

Předseda - Andrej Babiš, doprava - Dan Ťok, finance - Alena Schillerová, kultura - Ilja Šmíd, obrana - Karla Šlechtová, práce a sociální věci - Jaroslava Němcová, místní rozvoj - Klára Dostálová, průmysl a obchod - Tomáš Hüner, spravedlnost - Robert Pelikán, školství - Robert Plaga, vnitro - Lubomír Metnar, zahraničí - Martin Stropnický, zdravotnictví - Adam Vojtěch, zemědělství - Jiří Milek, životní prostředí - Richard Brabec.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue