Piráti budou mít tři ministry, ODS pět a premiéra, TOP 09 jen dva

  14:40aktualizováno  16:56
Strana ODS by měla na základě interních dohod ve vládě obsadit vedle funkce premiéra pět ministerských postů. Stejný počet ministrů vyjde dohromady i na partnery z koalice Spolu - lidovci mají získat tři místa a TOP 09 dvě. Koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) podle zdrojů ČTK aktuálně počítá s tím, že si ministerská křesla rozdělí v poměru 4:3 ve prospěch STAN.
Lídři pěti stran - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti - jednali o programu a...

Lídři pěti stran - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti - jednali o programu a struktuře budoucí vlády koalic SPOLU a PirSTAN. Má ji vést lídr koalice SPOLU a předseda občanských demokratů Petr Fiala. (26. října 2021) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Lídři stran budoucí koalice se v úterý po více než dvanáctihodinovém jednání domluvili na vládním programovém prohlášení i koaliční smlouvě. Shodu nalezli i na struktuře vlády, která bude mít 18 členů. Oproti současnému kabinetu ANO a ČSSD v ní budou navíc ministři bez portfeje, kteří budou mít na starosti legislativu, EU a vědu, výzkum a inovace.

Stranám koalice Spolu připadne ve vládě 11 míst, vedle premiéra Petra Fialy (ODS) do kabinetu nominují ministry financí, obrany, práce, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a ministra pro vědu, výzkum a inovace. Piráti a STAN budou mít ministry vnitra, průmyslu, školství, pro místní rozvoj, zahraničí, pro legislativu a pro evropské záležitosti.

ODS stojí o post ministra financí, protože považuje za vhodné, aby byl ze stejné strany jako premiér. Zájem o toto místo připustil v úterý první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Obranu by podle spekulací mohla vést poslankyně ODS Jana Černochová. Jako kandidát na ministra zdravotnictví je dlouhodobě označován Vlastimil Válek (TOP 09), do čela zemědělství by se mohl vrátit předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Strany se dohodly na podobě vlády. Koaliční smlouvu podepíšou v pondělí

Pravděpodobným ministrem vnitra je šéf Starostů Vít Rakušan, školství by mohl vést jeho předchůdce v čele STAN Petr Gazdík. Místopředseda STAN Věslav Michalik by se podle spekulací mohl ujmout funkce ministra průmyslu. Místní rozvoj a digitalizaci by mohl mít na starosti šéf Pirátů Ivan Bartoš, v souvislosti s diplomacií se v posledních dnech spekuluje o bývalém pirátském poslanci Janu Lipavském.

Chtějí zvýšit slevu na poplatníka a zrušit EET

Budoucí vládní koalice se zavázala snížit schodek veřejných financí na tři procenta hrubého domácího produktu, chce zvýšit daňovou slevu na poplatníka či snížit sociální pojištění placené zaměstnavatelem. Vyplývá to z programového prohlášení vlády, uvedla dnes Česká televize. Koalice dokumenty zatím nezveřejnily.

 Podle Deníku N koalice slibuje dávat deset procent státního rozpočtu na investice a obnovit tradici „havlovské“ zahraniční politiky.

Piráti budou smlouvu o vládě schvalovat týden, začnou v pondělí

Zhruba čtyřicetistránkové programové prohlášení podle televize obsahuje také závazek splnit kritéria pro možné přijetí eura. Chystaná vládní koalice chce zrušit elektronickou evidenci tržeb a zavést automatickou valorizaci minimální mzdy. Zvážit by se měla automatická valorizace rodičovského příspěvku a životního minima. Podle Deníku N má být zavedena daňová brzda, takže daně se nebudou moci zvyšovat nad určitou mez.

Pro snížení schodku veřejných financí na tři procenta HDP nestanovuje podle ČT prohlášení termín, letos ministerstvo financí schodek očekává 7,7 procenta HDP a příští rok pět procent. Sociální pojištění placené zaměstnavatelem by se mělo snížit z nynějších 24,8 procenta o dva procentní body, pokud se podaří konsolidovat stav veřejných financí.

Důchodová reforma by měla mít podle dokumentu tři pilíře, lidé by měli dostat možnost platit jedno procento ze svého důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům.

V plánu je revize platových tabulek

Úspory by měl přinést audit státní správy. „Na základě inventury všech agend státu do roka představíme konkrétní plány na snížení počtu úřednických míst,“ píše se podle ČT v dokumentu. 

Chystaná koalice plánuje také revizi platových tabulek pro přilákání odborníků do státních služeb. Každých pět let chce vyhodnocovat zákony a vyhlášky a ty pozbývající smysl rušit, uvedl Deník N.

Stanjura: Přijetí eura zatím není výhodné. Firmy ušetří, oponuje ekonom

Pro zahraniční politiku má být podle programového prohlášení prioritou ukotvení Česka v EU a NATO a spolupráce ve Visegrádské skupině, píše Deník N. Rozvíjet by se mělo spojenectví s USA, naopak vztahy s Ruskem a Čínou by měly projít revizí. 

Budoucí koalice chce podporovat rozšíření EU na západním Balkánu a přijmout zákon sankcionující hrubá porušení lidských práv. Hlásí se k tomu, že nedemokratickým státům neumožní přístup ke klíčové infrastruktuře ČR a zavede korespondenční volby pro Čechy v zahraničí.

Při úřadu vlády by měla vzniknout pozice poradce pro národní bezpečnost. Koalice slíbila dávat dvě procenta HDP na obranu v rozpočtu na rok 2025 a uzákonit tento závazek.

Úprava registrovaného partnerství je ve hře

Koronavirus programové prohlášení nezmiňuje. V kapitole zdravotnictví obsahuje podle ČT zavedení možnosti dobrovolného doplňkového zdravotního připojištění a pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce. Se zavedením manželství pro všechny se nepočítá, ve hře je však úprava registrovaného partnerství, píše Deník N.

Richterová nechce štěpit koalici sporem o manželství osob stejného pohlaví

Vznikající koalice chce podle deníku zavádět nová pravidla pro fungování médií, aby bylo jasné, kdo je vydavatelem, kdo vlastníkem a kdo média financuje. Na členy vlády by se měla vrátit působnost lustračního zákona. Součástí plánu je novelizace zákona o střetu zájmů, která má zamezit kumulaci funkcí a koncentraci moci, uvedl Deník N.

Kapitola o životním prostředí podle deníku popisuje, jak se zlepší hospodaření s vodou či recyklace a oběhové hospodářství. Ochrana vody by měla být zakotvena v ústavě, nové nádrže by se měly budovat jen jako zdroje pitné vody. 

Green Deal se může stát evropskou zelenou sebevraždou, řekl na summitu Babiš

Plán Green Deal navržený Evropskou komisí ke snížení emisí skleníkových plynů je podle programového prohlášení příležitostí, jak investicemi výrazně modernizovat českou ekonomiku a zvýšit kvalitu života. Rozvíjet by se měla infrastruktura pro elektromobilitu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Rusko drony ničilo ukrajinskou energetiku, Kyjev kontroval napadením Belgorodu

29. března 2024  8:40,  aktualizováno  15:10

Sledujeme online Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození...

Kalifornská policie sdílela fotky podezřelých s hlavou z lega, firmě to vadí

29. března 2024  15:04

Policejní oddělení kalifornského města Murrieta začalo na sociálních platformách sdílet fotky, na...

Ukrajina bude mobilizovat méně vojáků, než se očekávalo, uvedl velitel Syrskyj

29. března 2024  14:08

Sledujeme online Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně...

V Tádžikistánu zadrželi devět lidí v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

29. března 2024  13:32

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...