Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deštník proti drahotě? Stát zasypal seniory dopisy, ti dál tápou

  11:53
Zdražovaní potravin či energií dopadá na řadu rodin. Vláda se před časem rozhodla, že lidem uleví Deštníkem proti drahotě. Jenže problém mají senioři či lidé s omezeným přístupem k internetu. To potvrzuje i organizace Život90. „Většina seniorů, kteří by měli na dávky sociálního systému nárok, je stále nečerpají z důvodu neinformovanosti,“ potvrdila mluvčí organizace Aneta Šebková.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Extrémně vysoká inflace a s tím spojené zdražování potravin, bydlení i energií komplikuje život většině českých rodin. Vláda před časem spustila web Deštník proti drahotě, na kterém lidé najdou informace, kde a jak mají požádat o pomoc státu. Například příspěvek na bydlení. Jenže problém jsou lidé, kteří nemají přístup k internetu. Především pak senioři.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) právě lidem, kteří pobírají starobní, ale také invalidní, vdovský či sirotčí důchod, rozeslalo před časem dopis, kde mimo jiné informovalo o valorizaci důchodů a současně o pomoci ze strany státu.

„V dopisu je popsáno, kde získat více informací a kam se případně obrátit. K dispozici je kromě podrobných informací na webu například i bezplatná infolinka Úřadu práce. Tu mohou využít právě lidé, kteří si s internetem příliš nerozumí a chtějí si zjistit podrobnosti,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí MPSV Jakub Augusta s tím, že dopisů bylo celkem rozesláno 2 760 393.

Úředníci si odškrtnou splněný úkol

Byť tedy MPSV rozeslalo dopisy, senioři si přesto nevědí rady, kam se obrátit. „Nevím, na co mám nárok. Ani nevím, kde bych to měla hledat. Internet nebo počítač nemám. Hlavně bydlím na vesnici, kde jede autobus jednou za den. Nemám sílu na to, abych na celý den jela do města a ptala se po úřadech. Když někam voláte, tak na vás většinou nemají čas. Nemohu pořád otravovat děti či vnoučata, aby mi něco hledali,“ říká seniorka Věra s tím, že ohledně dopisu nic neví: „Nevybavuji si, že bych nějaký dopis dostala.“

Dostali jste domů dopis o možné pomoci státu v rámci Deštníku proti drahotě?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 22. července 2022. Anketa je uzavřena.

Podle politického marketéra z brněnské PR agentury Lesensky.cz Daniela Zemana se totiž často stává, že rozesláním dopisu to celé končí. Úředníci si pak podle jeho slov odškrtnou splněný úkol, ale přitom neexistuje žádné vyhodnocení, zda se informace dostala opravdu ke všem lidem a jestli vůbec pro ně byla srozumitelná.

„Vyžadovalo by to více práce, koordinace více kanálů, které například senioři využívají - obecních rozhlasů, letáky v klubech seniorů, obecní zpravodaje, reklamy v rozhlasových relacích pro seniory. Osobně jsem však jakoukoliv kampaň k Deštníku proti drahotě nezaznamenal prakticky nikde,“ podotkl pro iDNES.cz Zeman.

Dopisů bylo celkem rozesláno 2 760 393.

Podle organizace Život90, která podporuje nezávislost starších lidí, je v poslední době snaha státu ohledně komunikace o pomoci lepší, ale stále není dostatečná.

„Většina seniorů, kteří by měli na dávky sociálního systému nárok, je stále nečerpají z důvodu neinformovanosti. Dalším důvodem je pak stud a také složitost systému žádostí, tam ale také v minulých týdnech došlo alespoň k částečnému zjednodušení,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí organizace Aneta Šebková.

Poslanci kývli na úsporný tarif, pomoc bude maximálně 16 tisíc korun

Ta má za to, že je třeba hledat další cesty, jak informace k nejstarším lidem, kteří nemají přístup nebo dovednosti na to, aby si informace našli na internetu, dostat. „Webové stránky určitě nejsou vhodným komunikačním kanálem pro nejstarší seniory, ti potřebují dostat informace písemně do schránky nebo prostřednictvím médií,“ doplnila Šebková.

Chystá se informační kampaň k bydlení

Podle ní je nutné, aby stát podporoval terénní služby, které mohou zajet za seniory domů a s žádostmi jim pomoci. Mnozí starší lidé podle ní mají pohybová omezení, kvůli kterým se na úřad nemohou sami dopravit.

„Tištěné materiály do schránky, média, ale aby tam nebyla jen kontaktní místa, kde mohou senioři požádat o pomoc, ale aby byla posílena terénní práce. Řada seniorů si není schopno někam dojít nebo dojet,“ upozornila Šebková s tím, že senioři se ohledně hledání pomoci obrací na linku důvěry.

Mluvčí MPSV Augusta však podotkl, že resort chystá samostatnou informační kampaň k novému příspěvku na bydlení. „Například o možnosti pobírat příspěvek na bydlení byli občané informováni v podstatě všemi dostupnými cestami. Kromě zmíněného dopisu také na složenkách SIPO, prostřednictvím inzerce či informacemi zasílanými dodavateli energií. A stále jsou informace na stránkách ministerstva i Úřadu práce,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí resortu s tím, že o příspěvek na bydlení je možné žádat i přes online formuláře.

Jenže podle politického marketéra Zemana je v Česku přetrvávající podezřívavý postoj vůči občanům, že každý lže a podvádí. „Příkladem je stoh asi dvaceti lejster, které je potřeba doložit při žádosti o existenčně důležitý příspěvek na bydlení, aby jej náhodou nedostal někdo neoprávněně,“ zdůraznil Zeman.

Buďme solidární, vyzval Jurečka. Vládě navrhne víc zdanit vyšší příjmy

Podle jeho slov je málokdo schopen všechno vyplnit a sehnat správně. „Každý chybějící papír může vést k zamítnutí. Když jej ministr, potažmo ministerstvo, není schopno po půl roce slibů zjednodušit na 1 stranu A4, nepomůže státu ani sebelepší komunikační kampaň, která tak jako tak neexistuje,“ komentoval současné problémy s byrokracii politický marketér.

Ten má za to, že vláda jako celek nemá žádnou ucelenou komunikační strategii, v čemž jen opakují chyby svých předchůdců. „Každý ministr vystupuje za svůj resort, každý straník hájí své stranické barvy. Jeden ministr řekne, že se budou zvyšovat daně, politik z koaliční partaje to obvykle do minuty popře, třetí politik ze třetí strany neřekne tak ani onak. Jedná se zkrátka o komunikační chaos, který samozřejmě panoval i za vlády Andreje Babiše,“ dodal k celkové komunikaci Zeman.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

KOMENTÁŘ: Jde někomu o to, aby byl mír na Blízkém východě?

18. dubna 2024

Premium Na Blízkém východě se rozehrála velká hra. Írán by tu chtěl být pánem, Izrael nehodlá být...

V Německu zadrželi dva Rusy, sabotážemi chtěli zabránit v pomoci Ukrajině

18. dubna 2024  16:40

Německá policie ve středu v Bavorsku zatkla dva německé Rusy, kteří podle vyšetřovatelů chystali...

Muž neuznává zákony, soud ho poslal do vězení za jízdu bez řidičáku

18. dubna 2024  16:25

Krajský soud v Plzni poslal na devět měsíců do vězení muže, který opakovaně řídil auto v době, kdy...

Evropští žalobci v Česku tolerují úniky do médií, vadí Blažkovi. Poslal stížnost

18. dubna 2024  16:15

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ostře zkritizoval evropské žalobce působící v ČR. Podle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...