Vláda kývla na příjezd vojenských lékařů z USA, NATO pošle 60 ventilátorů

  • 105
Vláda kývla na to, aby do České republiky přijeli vojenští lékaři z USA, kteří mají pomoci v boji s koronavirem. Schválit to ještě musí obě komory parlamentu. Přijet by podle ministra obrany Lubomíra Metnara mohli už příští týden a působit budou v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

„Všichni si uvědomujeme, jak je situace vážná,“ řekl po jednání vlády Metnar. Rozbíhají se podle něj i jednání s Německem, odkud by mohlo dorazit asi sto zdravotníků, pokud jednání dopadnou dobře. Řekl také, že Severoatlantická aliance pošle Česku ze svých zásob 60 plicních ventilátorů.

Vláda kvůli plánovanému příjezdu amerických vojenských zdravotníků ve čtvrtek kývla na pobyt vojenských zdravotníků ze zemí Evropské unie a NATO, a to počtu 300 lidí. Parlament to bude schvalovat příští týden.Ministr zdravotnictví Roman Prymula už ve středu po jednání vlády, na němž ministři rozhodli o uzavření většiny maloobchodů a dalším omezení volného pohybu, řekl, že do Česka dorazí tým 28 lékařů Národní gardy z amerických států Nebraska a Texas. 

Česko žádá o pomoc. Lékařské týmy vyšle Národní garda z Texasu a Nebrasky

Podle Prymuly příjezd s Kingem dojednal vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Američtí lékaři by měli být nasazeni v některém z nemocničních zařízení, kde bude nedostatek personálu. Pokud by byl zahájen provoz v polní nemocnici v Letňanech, působili by v ní. 

Mluvčí resortu obrany Jan Pejšek ve středu řekl, že by do Česka měly přijet čtyři sedmičlenné týmy příslušníků Národních gard Texasu a Nebrasky s vlastním vybavením. 

Americké velvyslanectví uvedlo, že o vyslání amerických specialistů hovořil velvyslanec Stephen King s Babišem. „Tito vojenští zdravotničtí profesionálové mají zkušenosti s reakcí na koronavirové onemocnění ve Spojených státech,“ uvedl King ve středu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video