Ministryně financí Alena Schillerová přichází na ranní jednání vlády. (14. 11. 2018) | foto: Petr Topič, MAFRA

Vláda nechce tlačit na úřad, aby měnil svá rozhodnutí kvůli Huawei

  • 220
Čínské telekomunikační společnosti Huawei, která je připravena se bránit arbitráží proti Česku kvůli varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), odpoví dopisem NÚKIB. Po jednání vlády to řekla ministryně financí Alena Schillerová. Analýzu rizik si podle ní vlády musejí provést konkrétní zadavatelé veřejných zakázek.

Vláda nechce tlačit na NÚKIB, aby měnil svá rozhodnutí. Společnost Huawei přitom oznámila, že je připravena bránit se kvůli varování úřadu před jejími technologiemi u soudů i prostřednictvím mezinárodní arbitráže a žádá o zrušení varování. Huawei to napsala v dopisech adresovaných premiérovi Andreji Babišovi a řediteli NÚKIB Dušanu Navrátilovi. Odpověď chce čínská firma do 14. února, napsal ve čtvrtek server Deníku N.

„Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost vydal varování, vydal metodiku, která je obecná. Je na každém zadavateli veřejných zakázek, jak ji vyhodnotí a aby si udělal analýzu rizik,“ řekla k tomu po jednání vlády Schillerová, která je ve vládě za ANO. Vláda kauzu Huawei projednávala v utajovaném režimu.

„NÚKIB je nezávislý, nějak se rozhodl. Určitě to není o tom, že bychom tlačili na nezávislý orgán, aby nějakým způsobem měnil svá rozhodnutí,“ řekl už při příchodu na jednání vlády ministr životního prostředí Richard Brabec.

NÚKIB před používáním technologií čínských společností Huawei a ZTE varoval v prosinci. Hardware a software těchto firem označil za bezpečnostní riziko. Generální finanční ředitelství pak vyřadilo Huawei z veřejné zakázky za půl miliardy korun na vybudování portálu Moje daně. Firma Huawei se proti varování NÚKIB ohradila, vystoupila proti němu také čínská ambasáda.

„Evropa má tendenci se integrovat v mnohem méně důležitých věcech, než je kybernetická bezpečnost, takže bychom si o tom měli něco říct. Budeme jednat s jednotlivými členskými státy i o tom, jak k Huawei přistupují. Je potřeba, abychom si vyměnili informace. Uvidíme, jestli potom vznikne vůle pro nějaký společný postup při jednání s Huawei,“ uvedl v lednu v rozhovoru pro MF DNES premiér Babiš.

Vláda uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru čínských společností Huawei a ZTE:

7. ledna 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video