Babiš získal důvěru Sněmovny. Chtěl mluvit s demonstranty, létaly lahve

  • 3323
Vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty získala důvěru Poslanecké sněmovny 105 hlasy poslanců těchto stran. Česko má vládu s důvěrou 264. den po loňských volbách. Předcházel tomu incident před Sněmovnou. Premiér Andrej Babiš před ní vyšel, aby se setkal s demonstranty. Ale musel zacouvat zpět. Začaly totiž směrem k němu létat různé předměty i lahve.

Babiš chtěl s nespokojenými lidmi mluvit, zamával jim, ale nakonec to musel vzdát. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek mu pak ve Sněmovně vyčítal, že je „srab“, protože mezi demonstranty nevyšel a nemluvil s nimi. 

„Pan premiér vykoukl na tu ulici, a když viděl, že mu dav není nakloněn, tak zase se vrátil zpátky, aniž by s těmi lidmi mluvil. Pane premiére, promiňte, takhle se nechová chlap. Chlap se baví i s lidmi, kteří mají jiný názor. Vy utíkáte před lidmi, kteří mají jiný názor, křivě přísaháte na zdraví svých dětí, podvádíte, kňouráte, fňukáte,“ řekl Kalousek.

Babiš ale ve skutečnosti vyšel ven, zamával demonstrantům,  ale když začaly pršet lahve, pokrčil rameny a vrátil se dovnitř. U vchodu do Sněmovny bylo několik policistů. Na některých bylo vidět, že jsou překvapeni, že jde premiér ven.

Ožrala a zloděj zlodějský, opáčil premiér Kalouskovi

Babiš v reakci na Kalouskovo vystoupení opáčil, že je „ožrala“ a „zloděj zlodějský“. Chtěl prý demonstrantům přečíst, jak Kalousek v roce 2006 chtěl uzavřít menšinovou vládu KDU-ČSL s ČSSD tolerovanou komunisty a lidová strana mu to zatrhla. „Jo, je zase vožralej, jak obyčejně, zloděj zlodějský. Nebudeš mě urážet,“ řekl o šéfovi poslanců TOP 09 Kalouskovi.

O tom, aby mohl jít premiér s demonstranty diskutovat, poslanci dvakrát hlasovali, protože před tím přijali pravidlo, že mají členové vlády být při rozpravě před hlasováním o vládě. Sám Babiš hlasoval pro to, aby mohl jít ven za lidmi, ale jeho klub, ČSSD s výjimkou Romana Onderky, SPD a komunisté to nechtěli umožnit. A tak si vzala ODS přestávku a Babiš se vydal ven.

Noční představení v Poslanecké sněmovně

Hlasování o důvěře v jeho kabinet se změnilo v noční představení. Poslanci se o vládu hádali od středečního brzkého rána. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek proto v podvečer prosadil, že jednat i hlasovat o vládě se smí i po půlnoci. A půl noc skutečně poslanci přesáhli. Diskuse před hlasováním skončila tři čtvrtě hodiny po půlnoci. A hlasování o vládě sedm minut po jedné hodině ranní. Proti vládě hlasovalo 91 poslanců šestice opozičních stran - ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN.

Až do jednacího sálu doléhalo před tím občas skandování „hanba, hanba“. Před budovou Sněmovny protestovali lidé proti vládě závislé na komunistech. Před Sněmovnu se přesunuli z Malostranského náměstí, kde probíhal protest od středečního poledne. Nespokojeným lidem vadí, že v Česku bude poprvé o roku 1989 vládnout vláda, na níž budou mít významný vliv komunisté.

Právě KSČM dodala chybějící hlasy pro menšinový kabinet ANO a ČSSD. To kritizovali poslanci pravicové opozice. Stejně jako to, že kabinet vede trestně stíhaný politik.

To, že Babišova vláda důvěru získá, bylo dopředu prakticky jisté. Ze 108 poslanců ANO, ČSSD a KSČM vládě chyběly tři hlasy. Absentoval Jiří Mašek z hnutí ANO, který je v Austrálii a také komunista Zdeněk Ondráček.

Koalici se rozhodl nepodpořit Chovanec a ani nepřišel

Vědomě nedorazil exministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD, který oznámil, že nebude pro vládu hlasovat, i když k tomu poslance jeho strany vybídli členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu.

Při hlasování o důvěře chyběl i jeden opoziční poslanec, Petr Pávek z hnutí STAN, ale to na výsledek hlasování, že koaličnímu kabinetu Andreje Babiše byla vyslovena důvěra, nemělo žádný vliv.

Ve Sněmovně se u řečnického pultíku střídali především opoziční poslanci, Babiš na podporu vlády vystoupil už dopoledne a obhajobu vlády pojal důkladně, když mluvil hodinu a čtyřicet minut. Šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček oproti tomu jen tři minuty. Vládu přišel podpořit i prezident Miloš Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video