Díra na silnici I/13 mezi Komořany a Chomutovem, která způsobila desítky

Díra na silnici I/13 mezi Komořany a Chomutovem, která způsobila desítky dopravních nehod. | foto: Policie ČR

Vjel do díry, která způsobila 16 nehod. Teď má zaplatit pokutu

  • 366
Adrian W. Šaroch vjel letos v lednu na silnici I/13 mezi Chomutovem a Mostem do obří díry a poničil si tak své auto. Čekal, jak se k situaci postaví mostecký magistrát, a výsledek ho skutečně překvapil. Úředníci totiž po něm chtějí zaplatit pokutu, prý měl jet opatrněji. Šaroch se proti rozhodnutí už odvolal.

Po silnici na Chomutov jel Šaroch 14. ledna večer kolem 23. hodiny. U Komořan však jeho jízdu zastavila obrovská rána. V obřím výtluku si prorazil kolo a zničil disk. Škoda na jeho autě se vyšplhala na deset tisíc korun.

Jedna díra, šestnáct nehod

Nenápadně vyhlížející díra připravila v noci ze 14. na 15. ledna mostecké policii rušné chvilky. Oprava výtluku v komunikaci, za niž odpovídá chomutovská Správa silnic a dálnic, byla nečekaně složitá.

Pobočka byla kvůli trestnímu oznámení tehdejšího ministra dopravy Víta Bárty uzavřena a její provoz byl řízen z Prahy. Ani na generálním ředitelství se však policistům nepodařilo s nikým spojit. Policisté nakonec zkontaktovali chomutovskou Správu a údržbu silnic Ústeckého kraje, která nese odpovědnost za silnice II. a III. třídy. Ta díru na vlastní náklady nakonec opravila.

Oficiálně podle policistů najelo do jediné díry u Komořan 16 aut, celkový počet poškozených řidičů, kteří se na policii neobrátili, však bude vyšší.

"Zavolal jsem na policii. V průběhu čekání na policisty jsem osobně viděl, jak si v té díře zničilo auto minimálně dalších sedm lidí," popisuje běh událostí Šaroch.

Policie celou nehodu zaprotokolovala s tím, že věc půjde do správního řízení. Na konci června Šarochovi přišlo z magistrátu oznámení s tím, že má zaplatit pokutu 1 500 korun.

"Nejprve jsem se domníval, že jde o žert. Mýlil jsem se," líčí Šaroch.

"Zavolal jsem na radnici a po telefonu žádal vysvětlení, ale nikam to nevedlo. Zastavil jsem se na úřadě osobně, ale pan úředník mi podal obligátní odůvodnění - že jsem nepřizpůsobil jízdu stavu vozovky," popisuje Šaroch.

Na silnici stálo před výmolem dopravní značení omezující rychlost na padesát kilometrů za hodinu. "Tu jsem dodržel. Nejel jsem více než čtyřicítkou," říká naštvaný řidič.

Muž se proti pokutě odvolal

Podle Šarocha v příkazu o udělení pokuty jiné odůvodnění kromě zmíněného nepřizpůsobení jízdy stavu komunikace není. "Bylo mi řečeno, že pokuta má sloužit jako prevence. Abych byl příště opatrnější," líčí Šaroch.

Ten celou záležitost předal právníkovi a sepsal s ním odvolání. "Jsem připraven bojovat o zrušení pokuty všemi prostředky a také vymáhat náhradu škody, protože značení nemohlo odpovídat závažnosti stavu vozovky," je přesvědčený.

Vedoucí oddělení přestupků mosteckého magistrátu Jaromír Říha odmítl lednovou událost blíže komentovat. "V průběhu správního řízení nemůžeme ze zákona podávat o případu jakékoliv informace," vysvětlil Říha.

Nicméně dodal, že jeho odbor řešil kvůli jedné díře několik dalších správních řízení. Je tedy pravděpodobné, že pokutu dostalo více řidičů. Pokud bude v Šarochově případě mostecká radnice trvat na původním rozhodnutí, rozhodnou úředníci z krajského úřadu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video