Europoslanci za TOP 09 Luděk Niedermayer a Jaromír Štětina vyzvali spolu se dvěma bývalými ministry českou vládu, aby pozastavila vydávání víz Rusům, kteří podporují Putinův režim. Na snímku zleva europoslanci Štětina, Niedermayer a Jiří Pospíšil.

Europoslanci za TOP 09 Luděk Niedermayer a Jaromír Štětina vyzvali spolu se dvěma bývalými ministry českou vládu, aby pozastavila vydávání víz Rusům, kteří podporují Putinův režim. Na snímku zleva europoslanci Štětina, Niedermayer a Jiří Pospíšil. | foto: Michal Šula, MAFRA

Nedávejte víza Rusům podporujícím Putina, vyzvali europoslanci TOP 09

  • 538
S výzvou, aby Česko pozastavilo vydávání víz občanům Ruska, kteří podporují Putinův režim, se na vládu Bohuslava Sobotky obrátili dva europoslanci za TOP 09, Luděk Niedermayer a Jaromír Štětina. Spolu s nimi i dva bývalí ministři, Michael Kocáb, který dohlížel na odsun sovětských vojsk z Československa po roce 1989, a také Martin Bursík.

„Vyzýváme vládu ČR, jako země, která má zažitou zkušenost s okupací v roce 1968 a která si je vědoma hodnoty svobody a demokracie, aby zaujala ke vzniklé situaci principiální postoj,“ napsali do textu nazvaného Prohlášení k nové invazi ruské armády na Ukrajinu.

Česká vláda by kromě pozastavení víz Rusům měla také Ukrajině nabídnout materiální a vojenskou pomoc a zajistit i zmrazení plnění veškerých smluv o dodávkách zbraní nebo jejich komponent z ČR do Ruska.

„Protože považujeme za zásadní reakci západních demokratických zemí jako celku, vyzýváme vládu, aby obdobné kroky iniciovala na úrovni celé Evropské unie,“ uvedli europoslanci za TOP 09 Niedermayer a Štětina a bývalí ministři Kocáb a Bursík. Evropská unie by podle nich měla podpořit návrh ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka a zmrazit finanční prostředky a majetek Ruska v Evropské unii. Česká vláda má podle signatářů prohlášení iniciovat takový postup Evropské unie.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek oznámil, že Rusko zahájilo invazi na území Ukrajiny. Podobná slova ve čtvrtek nečekaně zazněla i z blízkého okolí samotného šéfa Kremlu Vladimira Putina. Ella Poljakovová z prezidentské rady pro lidská práva agentuře Reuters řekla, že Moskva podle jejího názoru podnikla vojenskou invazi na Ukrajinu (více zde).

Premiér Bohuslav Sobotka v reakci na vývoj na Ukrajině pro iDNES.cz uvedl, že Česko na úrovni Severoatlantické aliance solidárně podpoří posílení vojenské přítomnosti NATO na východních hranicích Severoatlantické aliance.

„Po ruském obsazení Krymu rozumíme obavám členských zemí NATO, které s Ruskem přímo hraničí, či mají na svém území ruské menšiny. Chápeme jejich požadavek na nějakou formu stálejší a viditelnější přítomnosti spojeneckých jednotek v těchto zemích. Pokud si to Polsko či baltské státy budou přát, tak takovou iniciativu v rámci solidarity na půdě Aliance podpoříme,“ uvedl doslova pro iDNES.cz předseda české vlády Sobotka (zprávu najdete zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue