Nebo i celé rodiny.

Nebo i celé rodiny. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Vítr udělá z příjemné zimy lezavou, nespoléhejte jen na teploměry

  • 63
Tohle nemůžou být jen minus čtyři, napadlo asi ráno leckterého obyvatele Českých Budějovic. Pocitová teplota, tedy to, jak zimu vnímá lidská pokožka, zde totiž kvůli větru odpovídala hodnotě -15 °C. Existují pro ni různé vzorce, které vlastně říkají totéž, co naše babičky: Když fouká, víc se obleč.

O mrazivé ráno se v Českých Budějovicích postaral vítr o rychlosti 28 kilometrů v hodině. Výrazně nižší pocitová teplota - oproti číslu na teploměru - ale byla i na řadě dalších míst v zemi.

Například v Přerově a Jihlavě lidé cítili šestistupňový mráz jako třináctistupňový, v Hradci Králové a v Pardubicích zase minus čtyři stupně v kombinaci s větrem odpovídaly hodnotě -9 °C.

Pocitová teplota

Pocitová teplota

Pocitovou teplotu uvádí i stránka Počasí iDNES.cz. Zobrazí se v rámečku, když kurzorem ukážete na nějaké město.

Data pocházejí od ČHMÚ. Pocitovou teplotu počítají meteorologové na základě relativní vlhkosti vzduchu a rychlosti větru.

Pocitová teplota přitom nemá jednotnou definici ani vzorec, podle něhož by se počítala. Lidská těla ani nejdou standardizovat jako bílé meteorologické budky s teploměry, každý vnímá zimu jinak.

Ve výkladovém slovníku českých meteorologů najdeme například postup pro výpočet pocitové teploty čistě na základě relativní vzdušné vlhkosti (čím je vzduch sušší, tím víc se pocitová teplota od údaje z teploměru liší).

V americkém Národním úřadě pro oceány a atmosféru zase do vzorce dosazují jen rychlost větru. A třeba v Austrálii pracují s oběma veličinami, větrem i vlhkostí.

Vědecké sledování pocitové teploty pochází z nejstudenějšího kontinentu - z Antarktidy. Výzkumníci Paul Allman Siple a Charles Passel tu před druhou světovou válkou sestrojili ne úplně vědecky vypadající zařízení - na anemometr (přístroj pro měření rychlosti a směru větru) zavěsili lahev s vodou, sledovali, jak rychle ve větru a mrazu zamrzne a data zanášeli do tabulky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video