Orkán na Sněžce měl rychlost 223 km/h, bez elektřiny byly tisíce domácností

  7:05aktualizováno  19:08
Silný vítr v noci dosáhl síly orkánu. Na polské straně Sněžky naměřili rekordní rychlost 223 kilometrů v hodině. Hasiči po celé republice řešili od nedělního večera do pondělního rána skoro dva tisíce událostí. Bez elektřiny bylo v pondělí ráno zhruba 38 tisíc domácností, na desítkách lokálních tratí nejezdily vlaky.

Pozdě odpoledne zůstávalo bez proudu už jen 1 300 odběrných míst. Všechna patří pod společnost ČEZ, dodavatel E.ON už všechny poruchy odstranil. Podle ČEZ zůstávaly problémy zejména v Libereckém kraji, obnovení dodávek předpokládá ještě v pondělí.

„Předběžný odhad škod na distribučním zařízení ČEZ Distribuce je 15 milionů korun,“ uvedla mluvčí společnosti Soňa Holingerová. E.ON sice již všechny odběratele do sítě připojil, ale opravy vedení má v plánu i v úterý. „Tyto opravy již však nebudou mít na klienty vliv,“ uvedla mluvčí firmy Martina Slavíková.

„Největší náraz větru zachytila stanice na polské straně Sněžky, a to o rychlosti 223 kilometrů za hodinu,“ řekl iDNES.cz meteorolog Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Jde o rekord, při orkánu Kyrill v roce 2007 měly nárazy rychlost 216 kilometrů za hodinu. 

Na stanici Sněžka-Poštovna stanice zaznamenala náraz o rychlosti 180 kilometrů za hodinu, což je hodnota srovnatelná se Sabine z 10. února. „Polská stanice mívá při tomto směru větru vyšší hodnoty,“ uvedli meteorologové.

„Jinde byly nárazy výrazně nižší. Milešovka zaznamenala 133 kilometrů za hodinu, Šerák a Košetice 115 kilometrů za hodinu,“ dodal Dvořák. Vítr byl podle něj nejsilnější na studené frontě, která přecházela v noci. Ve dne bude postupně slábnout v Čechách i na Moravě, kde ještě doznívá.

Silně nefoukalo jen na horách, třeba v Ústí nad Labem rychlost větru dosáhla 108 km/h, v Liberci 97 km/h a v Praze 83 km/h.

Následky nedělního silného větru by podle odhadů největších tuzemských pojišťoven neměly dosáhnout výše škod, které způsobila vichřice Sabine před dvěma týdny.

Klienti pojišťovnám nahlásili stovky událostí, nejčastěji šlo o poškození střech, přístřešků, plotů či poničená auta od padajících stromů a větví. Škody zatím dosahují více než 20 milionů korun, v mnoha případech jsou propojené s nedořešenými následky po Sabine. Vyplývá to z vyjádření mluvčích pojišťoven.

Hasiči po celé republice likvidovali přes tisíc událostí

„V souvislosti se silným větrem vyjížděli hasiči od včerejší 11 hodiny dopoledne do pondělní 7 hodiny ranní k 1 780 událostem,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená. „Situace byla nejhorší mezi 21 hodinou a půlnocí, kdy byli hasiči v terénu u více než 500 zásahů,“ dodala. 

Nejčastěji se jednalo o popadané stromy a větve, utržené střechy, ale byly i případy najetí vlaku či auta do stromu. „K popadaným stromům se na některých místech, hlavně v Královéhradeckém kraji, přidala i voda, kdy hasiči čistili propustky, čerpali vodu ze zatopených míst a stavěli provizorní protipovodňové zábrany,“ popsala mluvčí.

K nejpostiženějším regionům patřil Středočeský kraj. Během neděle a noci na pondělí vyjížděli hasiči kvůli odstraňování následků silného větru zhruba ve 250 případech. 

Hasiči hlavního města Prahy do půlnoci zasahovali u 33 případů, uvedli na Twitteru. Nejvážnějším případem byl pád části rozestavěné střechy v Cimburkově ulici na Žižkově. Konstrukce se zřítila na ulici a poškodila několik aut. Kvůli nebezpečí pádu dalších trámů a krovu policie ulici uzavřela.

„Od nedělní 23 hodin do pondělních 7 hodin zasahovali hasiči prozatím u 156 událostí v souvislosti se silným větrem,“ uvedla mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková. 

Sabine napáchala škody za půl miliardy. Ne každou však pojišťovny zaplatí

V Libereckém kraji měli od nedělního odpoledne do pondělního dopoledne hasiči zhruba dvě stě výjezdů. V Královéhradeckém kraji v neděli odpoledne a v noci na pondělí vítr lámal stromy a ničil střechy. Voda ze silných dešťů na několika místech ucpala kanalizace a zatopila domy. 

Olomoučtí hasiči mají na kontě více jak šest desítek výjezdů. Silný vítr zasáhl kraj také před 14 dny, tehdy byly následky větší.

V Jihomoravském kraji vyjížděli hasiči od nedělního večera do pondělního rána k 97 případům. „Ve většině případů se jednalo o odstraňování popadaných stromů ze silnic. Mezi obcemi Rájec-Jestřebí a Němčice na Blanensku zasahovaly čtyři jednotky u množství popadaných stromů. Situace byla na místě natolik nebezpečná, že se hasiči museli nejprve stáhnout, než se situace uklidnila,“ sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Bez proudu se ocitlo na 38 tisíc domácností

Silný vítr dělal starosti také energetikům. V poledne v Česku bylo bez dodávek elektřiny po nedělní vichřici přibližně 15 200 odběratelů, ve srovnání s ránem je to polovina. Distribuční společnost ČEZ kolem 10 hodiny evidovala 9 tisíc domácností bez napětí, E.ON 6 200.

Šlo zejména o odběratele v Libereckém, Jihočeském a Jihomoravském kraji. ČTK to sdělily mluvčí ČEZ Soňa Holingerová a E.ON Martina Slavíková. Ráno bylo po nedělní vichřici bez dodávek elektřiny 38 tisíc domácností. Distribuční společnost ČEZ jich evidovala 27 tisíc, E.ON 11 tisíc.

V Ústeckém kraji bylo šest poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny bylo 1 100 odběrných míst. Dodávky elektřiny se téměř podařilo obnovit středních a západních Čechách.

„Předpokládáme, že bychom poruchy na vedení vysokého napětí opravili dnes odpoledne, na nízkém napětí, které se stále objevují, pak později,“ řekla ČTK mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Lapáčková Beránková.

Na některých místech nejezdí vlaky

Kvůli následkům silného větru byl v Česku přerušen provoz na desítce úseků lokálních tratí. Vlaky nejezdily zejména na severu Čech a v Kraji Vysočina. Vyplývá to z údajů Správy železnic.

Provoz na desítkách úseků lokálních tratí, který byl ráno přerušen kvůli následkům silného větru, se před polednem podařilo téměř obnovit, přerušen byl jen na dvou úsecích tratí mezi Jihlavou a Kostelcem u Jihlavy. Provoz tam bude obnovený až v úterý. „Provoz bude obnovený až zítra, stromy tam spadly i na trakci, takže oprava je prostě delší,“ řekla ČTK mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Seznam železničních tratí s aktuálně omezeným provozem ZDE

Na železničním koridoru z Brna do České Třebové byl u Svitav provoz omezený na jednu kolej. Vyplývá to z údajů Správy železniční a dopravní cesty.

Vlaky ráno nejezdily například mezi Poniklou a Jabloncem nad Jizerou, Rumburkem a Šluknovem a z Krásné Lípy na Rumburk a také na Rybniště. Na Vysočině šlo o tratě mezi Slavonicemi a Dačicemi nebo mezi Rantířovem a Jihlavou. Vítr tam provoz omezil v neděli před 18:30. 

Příčinou velmi silného větru byla tlaková níže Julie, která v neděli přecházela přes Německo a Polsko nad Bělorusko a Ukrajinu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  9:29

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...