Kordony policistů pohlídají, aby se účastníci dvou akcí ve Vítkově nestřetli. Ilustrační snímek

Kordony policistů pohlídají, aby se účastníci dvou akcí ve Vítkově nestřetli. Ilustrační snímek | foto: Petr Topičpro iDNES.cz

Vítkov se připravuje na demonstrace, Romové utíkají ze svých domovů

  • 711
Posílení vlaků, desítky policistů v terénu, vrtulník, kontroly aut. Městečko Vítkov na Opavsku v sobotu čeká křest ohněm. V ulicích se totiž sejdou dva nesmiřitelné tábory, odpůrci Romů a romští aktivisté. I přes očekávané horké počasí mají přijet stovky demonstrantů.

Městský rozhlas to v posledních dnech opakuje pořád. "Chraňte si svůj majetek před případným poškozením," vyzývá Vítkovany hlas z reproduktoru. Z vybraných ulic mají zmizet zaparkovaná auta, motorky i přistavené popelnice a kontejnery. Takových ulic je mnoho, téměř celé město. V sobotu jím projde protestní pochod.

"Bude to obtížné," bez obalu přiznává starosta Pavel Smolka. Sobotní odpoledne si pro pochod městem vybrali lidé, kteří chtějí upozornit na kriminalitu Romů. V tutéž dobu ale ohlásila shromáždění i další skupina. Má opačný program - soužití menšiny s ostatními obyvateli města podpoří.

Proč Vítkov?

Natálku ještě čeká mnoho operací.

Zhruba šestitisícové městečko leží na jižním okraji Opavska. Poměrně velkou část obyvatelstva tvoří sociálně slabí lidé, většinou Romové. Region sužuje vysoká nezaměstnanost.

Situaci ještě značně zhoršují nově vznikající ubytovny, do kterých se nastěhovávají další lidé i ze vzdálenějších míst. Napětí ve městě proto roste, zvyšuje se kriminalita.

Neblaze proslulým se pro Vítkov stal útok čtyř radikálů v noci z 18. na 19. dubna 2009 na domek obývaný Romy. Oheň vzniklý od zápalné lahve tehdy těžce popálil zejména tehdy dvouletou Natálku (na snímku), která má doživotní následky.

Útočníci dostali u soudu tresty v rozmezí 20 až 22 let.

Jen na Facebooku protiromského pochodu svůj jistý příjezd do města ohlásilo 262 demonstrantů. Dalších 237 možnost, že dorazí, nevyloučilo. Elektronickou pozvánku na akci dostalo už přes dva a půl tisíce lidí.

"Něco takového jsme ještě nezažili. Všichni strážníci budou v ulicích, stejně tak někteří úředníci. Ti budou kontrolovat povinnosti svolavatele shromáždění a při pochybení jej vyzývat k nápravě," popisuje Smolka. Že nejde o plané obavy, ukazují přípravy policie.

Všichni budou podrobeni kontrole

"K zajištění pořádku budou nasazeni nejen moravskoslezští policisté. Situaci bude monitorovat vrtulník, budeme provádět kontroly osob i vozidel na příjezdových komunikacích a v dalších vytipovaných místech," informovala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Demonstranti se chystají do Vítkova vlakem. České dráhy proto navyšují kapacitu souprav i jejich personální obsazení. "O sobotních akcích nás informovala policie. Posílíme spoj ve 13:00 hodin ze Suchdolu nad Odrou do Vítkova a posílíme v něm i personál. Bezpečnost ale bude řešit policie," informovala mluvčí drah Kateřina Šubová.

Policisté tak budou zřejmě dohlížet na pořádek přímo ve vlaku. Už několik týdnů sbírají dostupné informace a situaci vyhodnotili jako rizikovou. "Nelze vyloučit eskalaci násilí," sdělila policejní mluvčí Holčáková.

Vítkovští Romové chtějí na víkend odjet pryč. "Romové nechtějí žádný konflikt. Hodně rodin na pár dní opouští město, mají strach," vylíčil nálady romský aktivista Kumar Vishwanathan.

Nedopusťme další Šluknovsko, říká aktivista

I na ostravskou neziskovou organizaci Vzájemné soužití, jejímž je předsedou, se vítkovské rodiny obrátily. "Po telefonu jsme dlouho probírali, co prožívají," řekl Vishwanathan. Ve čtvrtek spolu s dalšími představiteli neziskových organizací a zástupců Romů vyrazil do Vítkova na jednání se starostou probrat situaci.

"Nemůžeme dovolit, aby se Moravskoslezský kraj propadl do stavu Šluknovska. Nepotřebujeme sociální napětí, naopak potřebujeme lákat investory a podpořit rozvoj regionu. Za sociální problémy může i vysoká nezaměstnanost," sdělil Vishwanathan. Během pátku pak aktivisté zváží, v čem by mohli být ve Vítkově prospěšní, aby se situace nevyhrotila. Zatím se k žádným krokům nerozhodli.

Děti a senioři? Akci se vyhněte, žádá policie

Podle poznatků policie by se pochodu mohli zúčastnit i demonstranti z Duchcova a Českých Budějovic. Kriminalisté varují, aby pochodu nepřihlížely rodiny s dětmi, senioři ani pohybově znevýhodnění lidé.

 "Často v davu nebo nad ním létají různé předměty. Není vyloučená ani možnost iniciace útoku vedená z davu obyvatel, aby agresoři znesnadnili zákrok policie a využili anonymitu davu k úniku," varovala Holčáková s tím, že právě děti či senioři mají menší schopnost v kritické situaci zareagovat. S omezeními by měli počítat řidiči. Budou se muset postupujícímu davu vyhnout, čekají je objížďky.

Protiromský pochod ve městě ohlásil bývalý člen Dělnické strany Pavel Matějný. Sám předpokládá účast zhruba dvou stovek lidí. Druhou akci organizuje Strana rovných příležitostí. Ta chce prostřednictvím happeningu ukázat, že klidné soužití je pro obě strany výhodnější.

Pochod odstartuje na vítkovském náměstí Jana Zajíce. Účastnit se jej budou zřejmě lidé z celé republiky. Happening Strany rovných příležitostí se uskuteční v parku na Husově ulici. Ten je nedaleko náměstí. V itineráři pochodu je Husova ulice také, takže obě skupiny se mohou střetnout.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video