Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko vybuduje asistenční centra pomoci Ukrajincům. V každém kraji bude jedno

  10:31aktualizováno  18:48
Česko zřídí Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině, řekl ministr vnitra Vít Rakušan po jednání Ústředního krizového štábu. Po celé republice vzniknou lokální asistenční centra. K tomu budou v krajích vybudovány hotspoty, skrze ně se odbaví a zaregistrují Ukrajinci, kteří prchají před válkou. Rakušan upozornil na povinnost Ukrajinců, kteří přijedou do Česka bez průchodu hotspotem. Do tří dnů po příjezdu se musí zaregistrovat u cizinecké policie.

„V rekordním čase jsme zřídili centrální krizový orgán, který bude fungovat 24 hodin denně sedm dní v týdnu,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan. V Národním asistenčním centru pomoci Ukrajině budou trvale zástupci hasičů, policie nebo správy ubytovacích zařízení. Jeho základem bude komunikace s lokálními samosprávami.

„Propojení lokální úrovně s centrální je to nejdůležitější. Trvalost takového orgánu je také nezbytná,“ sdělil Rakušan. Asistenční centra vzniknou v každém kraji. Řešit budou ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu.

„Určitě budou do České republiky přicházet lidé, kteří tu pomoc i s ubytováním budou potřebovat akutně a hned. Právě na to se připravujeme i tak, že jsme zprovoznili ty krajské platformy, kdy jednotlivé kraje prostřednictvím měst budou dávat k dispozici ubytovací kapacity. My budeme mít jasný přehled o tom, kolik volných ubytovacích kapacit v rámci České republiky máme, které už se zaplnily, a které ještě mohou být zaplněny,“ popsal Rakušan. 

Zatím však nebylo ani zdaleka zaplněno 5 000 míst centrálně určených pro ubytování příchozích lidí, uvedl Rakušan. Využily je dosud stovky osob.

Ve všech krajích vzniknou hotspoty

V každém kraji začnou od úterý vznikat hotspoty, prostřednictvím nich se ukrajinští uprchlíci zaregistrují v Česku. Podle Rakušana je představa taková, že osoba, která do Česka dorazí, projde několika stanovišti k registraci v Česku, zdravotnickému a bezpečnostnímu screeningu. 

„Pokud člověk projde tímto hotspotem, má všechnu nutnou vstupní administrativu za sebou a už tam na něj bude čekat doprava na ubytování, pokud ho nemá sám vyřízené po individuální linii,“ uvedl vicepremiér. Například v Českých Budějovicích vznikne stanoviště na letišti, v Brně na výstavišti.

Dosud je v Česku taková vstupní brána pouze jedna ve Vyšních Lhotách v Moravskoslezském kraji. Rakušan proto upozornil na povinnost registrace Ukrajinců, kteří hotspotem neprojdou. „Pokud kdokoliv z Ukrajiny přijede do České republiky, má povinnost registrace u cizinecké policie do tří dnů,“ zdůraznil Rakušan. Poté mají 90 dnů na vyřízení víza. Zatím jde o vízum národní s platností na rok.

Ministr vnitra také sdělil, že všichni Ukrajinci, kteří se takto zaregistrují, se automaticky stávají pojištěnci České republiky, díky čemuž mají nárok na zdravotnické služby.

S vízem pro uprchlíky mohou lidé z Ukrajiny v Česku hned pracovat, radí úřad

Po ruské agresi na Ukrajině bylo doposud vydáno 2 000 humanitárních víz, do Česka už ale určitě přišlo o tisíce lidí více, uvedl ministr vnitra Rakušan.

„Každý kdo přijede do Česka s ukrajinskou sim kartou, tak mu automaticky přijde sms zpráva se základními informacemi, jak se má po příjezdu do České republiky chovat,“ řekl Rakušan. Po dohodě s mobilními operátory by tento systém měl začít fungovat během několika hodin. 

V příštích několika dnech by měl být zprovozněn nový web www.nasiukrajinci.cz. Ti, kdo budou mít zájem o poskytnutí humanitární pomoci, budou skrze něj přesměrováni na patřičné platformy. Nabídne také informace Ukrajincům v ČR.

Čeští policisté na slovensko-ukrajinské hranici

Na žádost Slovenska posílá Česká republika padesát policistů na slovensko-ukrajinskou hranici. Čeští policisté tam budou pomáhat s registrací osob překračujících hranici, informovala policie na Twitteru.

„Slovensko oficiálně požádalo o policejní pomoc, zítra (v úterý) by měl odjet kontingent čítající 50 policistů,“ uvedl Rakušan. Ministr dříve opakovaně informoval o dohodě se Slovenskem, že na případnou žádost Česko své policisty do sousední země vyšle. Kvůli bezpečnosti nebude policie zveřejňovat detaily o přepravě českého kontingentu.

Podle Rakušana to má pro Česko výhodu toho, že policisté budou mít přehled o lidech, kteří budou ze Slovenska pokračovat do České republiky. „Nám to dává nějakou předběžnou situační informaci o tom, jak se aktuálně tato situace vyvíjí,“ řekl k vyslání policistů na hranice s Ukrajinou Rakušan. 

„Situace na ukrajinsko-slovenské hranici je v současné době dost nepřehledná. My jako Česká republika nemáme přesný přehled o počtech, kteří přecházejí hranice,“ vysvětlil Rakušan. 

Slovenské ministerstvo vnitra v pondělí informovalo, že požádá unijní agenturu Frontex o pomoc při ochraně své 98 kilometrů dlouhé hranice s Ukrajinou.

Rakušan v neděli navrhl ministrům vnitra EU, aby všechny členské státy přestaly vydávat víza občanům Ruska. Politici se zároveň shodli na aktivaci evropského systému dočasné ochrany. Ukrajinci, kteří do EU utíkají před válkou, dostanou ve všech státech stejnou formu ochrany na jeden rok.  

Rakušan se dopoledne setkal s ukrajinským velvyslancem v Česku Jevhenem Perebyjnisem. Dohodli se na vzájemné koordinaci především při přijímání občanů Ukrajiny. 

S ukrajinským velvyslancem se dohodl na vzájemné koordinaci. „Především pokud jde o přijímání občanů Ukrajiny,“ uvedl šéf vnitra bez dalších podrobností.

Vláda v pátek schválila poskytnutí 300 milionů korun na naléhavou humanitární pomoc pro Ukrajince, kteří musí kvůli ruskému vojenskému vpádu do země opustit své domovy. „Pomáháme tak, jak si to oběť agrese přeje. Vycházíme vstříc přesné poptávce Ukrajiny. Česko ukázalo, že má vládu hodnotovou, ne pragmatickou,“ vyjádřil se k pomoci Ukrajině Rakušan. 

PŘEHLEDNĚ: Jak pomoci Ukrajině. Potřeba jsou spacáky, přilby nebo léky

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...