Exposlanec Věcí veřejných Vít Bárta

Exposlanec Věcí veřejných Vít Bárta | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Bárta se domáhá milionů za stíhání. Nárok na odškodnění má, uvedl soud

  • 52
Pražský městský soud ve středu částečně vyhověl odvolání exministra dopravy Víta Bárty, který žádá odškodnění za stíhání v kauze obálek pro tehdejší poslance Věcí veřejných. Případ se vrátí k novému projednání, podle soudu Bártův nárok není promlčený.

Bártovu žádost soud nepravomocně zamítl loni v květnu. Nárok na odškodnění podle soudkyně podal pozdě, a byl tedy promlčený (více zde). Předsedkyně senátu tehdy argumentovala, že lhůta nároku běžela od pravomocného zproštění obžaloby z korupce a ne až po vyřízení dovolání státního zástupce u Nejvyššího soudu. Soudkyně tím vyhověla námitkám ministerstva spravedlnosti, které vystupuje v případu jako žalovaná strana.

Bývalému ministrovi dopravy soud přiznal jen proplacení nákladů, které musel vynaložit při trestním stíhání, a úroky z prodlení. Proti rozsudku se odvolaly obě strany. Bártův advokát trval na tom, že nárok promlčený nebyl, ministerstvo naopak nesouhlasilo s tím, že má Bártovi proplatit náklady na řízení necelých 16 tisíc.

Vít Bárta v politice i soudních síních

Pražský městský soud, který ve středu řešil odvolání, rozhodl, že nárok Bárty promlčený nebyl. Soud prvního stupně musí znovu rozhodnout, jestli exšéf VV od státu dostane 20 milionů korun. Bárta požadoval přes 23 milionů, avšak požadavek tří milionů odůvodněný nemajetkovou újmou za špatný úřední postup shodil městský soud ze stolu jako neoprávněný.

„Za nesprávný úřední postup nelze považovat dovolání státního zástupce,“ řekl soudce René Fischer. Naopak uznal, že nárok na zbylé odškodnění Bárta má, protože dovolání je součástí řízení, tudíž půlroční lhůta promlčení se má počítat od jiného data.

Částku 334 tisíc za škody způsobené trestním stíháním již od resortu spravedlnosti dostal Bárta dřív.

„Vzniklou situací byl donucen k demisi a jeho trestní stíhání mělo vliv na jeho možnost stát se znovu poslancem a na jeho působení ve straně Věci veřejné,“ argumentoval loni v květnu jeho obhájce Tomáš Gřivna, proč Bártovi odškodnění náleží. Exšéf VV požadoval 23 milionů za nemajetkovou újmu, která podle jeho advokáta není promlčená.

Aféra začala v roce 2011, když tehdejší poslanci VV Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí obvinili Bártu z uplácení. Kočí prý předal 500 tisíc korun, Škárkovi 170 tisíc (čtěte zde). Bárta tvrdil, že to byly pouze půjčky, přesto rezignoval na funkci ministra. Za uplácení dostal nejprve podmíněný trest, později ale odvolací soud verdikt zrušil. Bárta byl zproštěn obžaloby, což posléze potvrdil i Nejvyšší soud (více zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue