Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpestření i trénink. Virtuální realita se rozšiřuje do center pro seniory

  19:12
Žralok ve zpěněné vodě útočí na potápěče. Nebýt bytelné klece, bylo by pravděpodobně po něm. I tak jde o hororový zážitek. Nicméně vše se naštěstí odehrává jen jako. Ve virtuální realitě. Tu sice míváme spojenou se zábavou, ale pro desetitisíce českých seniorů by mohla být nejen zpestřením, ale i tréninkem.
„U potápění si někteří zvolí právě útok žraloka na klec, ve které v té...

„U potápění si někteří zvolí právě útok žraloka na klec, ve které v té virtuální realitě stojí. Mnozí ze seniorů mají, možná oproti různým předsudkům, rádi adrenalin,“ komentoval Lukáš Houdek z HateFree Culture. | foto: HateFree Culture

Díky moderním technologiím mohou senioři pobýt na pláži či v horách, setkat se s divokými exotickými zvířaty, potápět se ve vodách oceánů nebo třeba prchat před agresivní parybou. Právě takový typ virtuální reality seniorům představuje HateFree Culture (HFC). 

„U potápění si někteří zvolí právě útok žraloka na klec, ve které v té virtuální realitě stojí. Mnozí ze seniorů mají, možná oproti různým předsudkům, rádi adrenalin. Proto je také u některých také oblíbená projížďka na hororové horské dráze,“ komentoval Lukáš Houdek z HFC. Na nedávném workshopu si jedna z účastnic zkusila také procházku domem hrůzy.

„Je to zpestření času, na krátkou dobu se senior může dostat do nového prostředí, má nějakou interakci,“ vysvětluje psycholog z Univerzity Palackého v Olomouci Jan Šmahaj.

Virtuální realita jako odraz běžného života

Projekt cílený speciálně na seniory, takzvané Virtuální město, vyvíjejí výzkumníci Národního ústavu duševního zdraví pod vedením neurovědkyně Ivety Fajnerové a ve spolupráci s firmou 3dsense. 

Cílem je vytvořit komplexní město s propojenými úlohami trénujícími kromě paměti i schopnosti rozhodování, plánování či pozornost. Adrenalinové zážitky jsou tentokrát upozaděny. Virtuální město je de facto odrazem běžného života. Naučené dovednosti a schopnosti pak senioři mohou snáze využít v každodenních situacích.

„Půjdete nakoupit, protože vám manželka ráno zadala, co máte koupit a máte seznam na lednici. Víte také, že si máte vzít peněženku a brýle, aby to celé dávalo smysl,“ popsala výzkumnice Národního ústavu duševního zdraví a psycholožka Adéla Plechatá. Projekt by měli výzkumníci dokončit v roce 2020. 

Nyní pracují se zdravými seniory, dále by se ale chtěli věnovat i seniorům s mírnou kognitivní poruchou, která může být předstupněm počínající demence. Po dokončení projektu ho chtějí nabídnout zařízením pro důchodce po celé republice.

Kromě NÚDZ vyvíjí pojekt cílící na seniory i Asociace virtuální a rozšířené reality. Na výzkumný projekt Aktivizace seniorů ve virtuální realitě získala grant od Technologické agentury, podle prezidenta AVRAR Martina Kotka je ale teprve na začátku.

Mouchy byly pomalé

Osmašedesátiletá Libuše má na očích speciální brýle a v ruce ovladač. V pražském vzdělávacím centru seniorské organizace Elpida sedí u stolu kolem ní dalších devět vrstevníků. „Nereálný svět“ pozorují na promítacím plátně. 

Libuše v něm stojí ve virtuální kuchyni, kde má za úkol pozabíjet mouchy. Úkol plní bez problémů. „Připadalo mi, že ty mouchy byly i pomalé,“ hodnotí, když si sundá brýle. Tréninkem si procvičuje mozek, aktivita se zaměřuje na koordinaci a pozornost. Hra je rovněž pohybová – pro zabíjení much musí člověk máchat ovladačem, který drží v ruce.

Následuje přesun do další hry, v níž kuchyň vystřídá supermarket. Pro mladšího člověka banální úkol - nakoupit dvě položky se postupně rozšiřuje až na sedm. „Hráč“ si položky musí nejen zapamatovat, ale úspěšně je i najít a odnést ke kase. 

Hra se tentokrát zaměřuje na zlepšení verbální paměti. Pohyb po obchodě je jednoduchý, protože funguje jako jakýsi teleport. Stačí ovladačem zamířit na jakékoliv místo a stisknout tlačítko. Podle vývojářů programu to má přispět k tomu, aby se účastníkům nedělalo nevolno, což občas může potkat každého.

„Nejvíc mě na tom bavilo, jak musel být člověk flexibilní a rychle se tomu místu přizpůsobovat,“ sděluje své dojmy Libuše.

Kognitivní trénink

Wokshopy virtuální reality baví i ostatní seniory z Centra Elpida. „Zprvu občas váhají, zda se raději jen nebudou dívat na plátno a sledovat ostatní, ale když si brýle sami nasadí, uznají, že zkušenost je nepřenositelná,“ popsala reakce Lada Brůnová z Centra Elpida.

Organizace by do budoucna chtěla práci s virtuální realitou ještě rozšířit, například ji využívat při jazykových kurzech. „Rádi bychom skrze ni nechali seniory ‚cestovat‘ do měst, ve kterých se hovoří jazykem, který se u nás učí. Díky virtuální realitě se totiž mohou stát součástí obrovského světa a podívat se tam, kam vždy toužili, ale dodnes se jim to přání nesplnilo,“ dodala Brůnová.

Myšlenku, aby se projekt rozšířil, vítá i psycholog Šmahaj. Pokud by měli staří lidé k virtuální realitě s tréninkovým programem přístup a současně by byl čas s ním strávený časově omezený, doporučil by ho.

„Pokud by to nebylo jen pasivní vnímání obsahu, ale senior by navíc plnil úkoly, tak je to nejenom zábava, ale především kognitivní trénink, který je určitě prospěšný pro tuto populaci,“ říká. Podle něj by virtuální realita dříve narozeným  mohla pomoci nejen při procvičování paměti či fantazie, ale také při pohybu – procvičit se, něco chytnout nebo přesunout.

Podle expertů navíc pomáhá i sdílení zážitku. Spolu s „hráčem“ se speciálními brýlemi, díky kterým prožívá netušená dobrodružství, se totiž prostřednictvím promítacího plátna do děje vžijí i ostatní.

„Tím, že to prožívají kolektivně, pak mají i společný zážitek, o kterém se pak dále spolu ještě nějakou dobu baví,“ doplňuje za HateFree Culture Houdek. Zatím iniciativa virtuální realitu představila v pěti zařízeních, v dalších deseti seminář plánuje. Zájem je ohromný.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...