Pražský primátor Zdeněk Hřib | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Idea virového semaforu je správná, provedení nešťastné, tvrdí Hřib

  • 69
Pražský primátor Zdeněk Hřib nechápe, proč je Praha jako jediný region ve žluté zóně takzvaného virového semaforu. Hlavní město totiž eviduje méně nakažených na sto tisíc obyvatel než některé jiné regiony. V současné chvíli u něj nebudí data ministerstva zdravotnictví přílišnou důvěru. V pořadu K věci na CNN Prima News si Hřib stěžuje, že je úřad s Prahou nedostatečně sdílí.

„Já především nechápu, proč by Praha měla být jako jediný region v téhle žluté zóně, protože v Praze tady máme méně nakažených na sto tisíc obyvatel než v některých jiných regionech. Trvale se nám drží ukazatel komunitního přenosu na dvaceti procentech – to znamená, že u pětiny případů hygiena není schopna dohledat, odkud byl zdroj té nákazy. A také je tady poměrně nízký počet hospitalizovaných. Jenom dva jsou, tuším, ventilováni,“ uvedl Zdeněk Hřib v pořadu.

Nedůvěryhodná data

„Ministerstvo s námi svá data příliš nesdílí, vlastně vůbec. Teď se snad situace trochu zlepší,“ dodal Hřib s tím, že na pondělní schůzce hejtmanů, k níž se připojili i premiér Andrej Babiš, ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, apeloval na lepší předávání informací.

„V tuto chvíli to moc důvěru nebudí,“ reagoval na dotaz moderátorky, zda jsou pro něj data ministerstva zdravotnictví důvěryhodná, když předtím zmínil i nedávné „zázračné“ uzdravení 1 775 pacientů s nemocí covid-19.

„Ale možná v momentě, kdy skutečně dostaneme od ministerstva data pro naši krajskou úroveň a podíváme se na to přímo, tak je možné, že pochopíme důvody ministerstva. Ale momentálně mi to z údajů, které máme k dispozici, moc smysluplné nepřijde,“ uvedl Hřib.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

„Idea semaforu je v zásadě správná,“ zdůraznil primátor s tím, že ji ostatně prosadili Piráti ve Sněmovně už v květnu. „Ale konkrétní provedení mi přijde velice nešťastné. Nebylo to ani dopředu konzultováno s kraji, abychom se k tomu mohli nějak vyjádřit,“ postěžoval si.

Matoucí semafor

„Ve skutečnosti není semafor indikátor toho, jaká opatření se zavádějí. Opatření jsou ponechána na rozhodnutí jednotlivých krajských hygienických stanic,“ dodal Hřib s tím, že právě to je na semaforu velice matoucí.

Virový semafor se rozsvítí nad Českem příští pondělí. Červená zatím nehrozí

Na otázku, kolik má Praha aktuálně ochranných pomůcek a jak je připravená na případnou druhou vlnu koronaviru, primátor odvětil, že aktuálně probíhá inventura a stav bude znát v řádu několika dní. Instrukce od vlády byla připravit zásoby na jeden měsíc, což podle něj Praha splňuje. 

Nicméně konkrétní ani orientační počty pomůcek sdělit nedokázal. „Praha je v tuto chvíli připravena. Počty kusů vám neřeknu. Cílíme na to, abychom měli jeden měsíc pokrytý z vlastních zdrojů,“ řekl.

Škrty v řádech stovek milionů

„Udělali jsme škrty v řádech stovek milionů. Myslím, že je to zhruba tři čtvrtě miliardy korun v oblasti provozních výdajů. Pochopitelně se šetřilo na všech stranách. V zásadě tedy v dopravě. Potom některé údržby majetku, které byly odložitelné, se přesouvaly dále, ale pochopitelně i v kanceláři primátora došlo k některým úsporám,“ reagoval na dotaz, zda v souvislosti s šířením nemoci covid-19 zavedla Praha nějaké úspory.

Na dotaz, zda propustil některého ze svých jedenácti poradců, reagoval negativně. „Ti lidé jsou zaměstnaní proto, aby zajišťovali například komunikaci s občany. My jsme byli koalice, která řekla, že chce změnit dosavadní styl vládnutí v Praze, že se chceme bavit s občany. To znamená, že zhruba dva z nich se podílejí na zprostředkování komunikace na sociálních sítích,“ zdůraznil Hřib.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video