Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vilu, kde trávil Topolánek dovolenou, kupoval bankéř z vlivné J&T

  18:49aktualizováno  4. srpna 7:46
Od zvláštního zpravodaje MF DNES - V případu Topolánkovy dovolené v italském letovisku Monte Argentario se objevily další informace. Majitelem luxusní oranžové vily, v níž předseda ODS trávil volno s rodinou a s lobbistou Markem Dalíkem, je lichtenštejnská společnost Raben Anstalt. Při koupi rezidence za firmu jednal český bankéř Ondřej Popelka z banky J&T.

Mirek Topolánek na dovolené v Itálii. - Luxusní vila ve které Mirek Topolánek trávil dovolenou s přáteli.

Popelka měl jen plnou moc, aby dům koupil pro klienta banky, jenž zůstává neznámý. "Tímto klientem není český občan," říká mluvčí J&T Petr Málek. Firma J&T přitom v Česku usiluje o miliardové veřejné zakázky a potřebuje být zadobře s vládou.

MF DNES informace zjistila z katastru nemovitostí ve městě Grosseto, pod něž Monte Argentario spadá. Raben Anstalt koupila dům 19. března letošního roku. Pod smlouvami, do nichž měli reportéři možnost na úřadě v Grossetu nahlédnout, je podepsaný právě Ondřej Popelka. Kupní cena činila dva miliony eur (přes 50 milionů korun).

Majitel v utajení

"Vila je nově postavená, protože ji vůbec nemám zanesenou v katastrálních mapách. Dokončena byla podle mě někdy na konci loňského roku," řekl MF DNES úředník z katastru nemovitostí v Grossetu.

Z dostupných informací plyne, že dům kupoval někdo, komu velmi záleželo na anonymitě. "Nevím, kdo za Raben Anstalt stojí, vily si obvykle pronajímám od offshorových společností, jejichž majitelé jsou neznámí," říká Topolánkův nejbližší kamarád, lobbista Marek Dalík. Měsíční nájem jej prý vyšel na 30 tisíc eur (téměř 800 tisíc korun).

Smlouva z katastru nemovitostí o koupi vily, kde trávil dovolenou Mirek Topolánek

Podle smluv má kaskádovitá rezidence ve skále s výhledem na záliv Středozemního moře celkem čtyři patra. Na terase ve druhém patře se nachází bazén. Zahrada, do níž vedou dva vjezdy s mohutnými ocelovými vraty, má rozlohu zhruba 2 500 metrů čtverečních. Celý pozemek je obehnán zdí.

Dům na adrese Strada Della Forconata 30 prodávala realitní kancelář Il Gabbiano. Její šéf Romano Loffrido MF DNES řekl, že si jméno kupce nepamatuje. "Opravdu ne, už jsem to říkal několikrát. Vím jen, že šlo o československou společnost," uvedl Loffrido. Ani sousedé dosud netušili, komu vila přesně patřila. Není divu. Většina bytů a domů zde patří bohatým Italům i cizincům.

Dalíkova hra na schovávanou

"Majitele té nemovitosti neznám," odpovídal ještě v neděli nejbližší kamarád Mirka Topolánka, lobbista Marek Dalík na otázku, od koho si za 30 tisíc eur na měsíc pronajal luxusní rezidenci u moře, ve které bydlel i předseda ODS Mirek Topolánek s rodinou. "Jméno pronajímatele nezveřejním, na to podle mě jako novináři nemáte právo," řekl.

V pondělí se náhle rozpomněl. "Dům jsem si pronajal od společnosti Raben Anstalt," připustil Dalík poté, co jej MF DNES konfrontovala s informacemi, které reportér získal přímo v toskánském katastru nemovitostí.

Dodává, že o firmě se sídlem v Lichtenštejnsku a nedohledatelnými vlastníky vůbec nic neví a netuší ani, že by mohla mít něco společného s firmou J&T. Její bankéř Ondřej Popelka přitom vilu letos v březnu kupoval pro neznámého majitele. O původu investorových milionů lze jen spekulovat. Jisté je, že udělal vše pro to, aby jeho jméno nebylo zjistitelné.

Prohlédněte si fotografie všech účastníků Topolánkovy "dovolené"

V lichtenštejnském rejstříku totiž nelze majitele akcií dohledat. Slovenská společnost J&T má hodně důvodů být zadobře s českou vládou: usilovala například o privatizaci pražského letiště nebo o gigantickou zakázku na likvidaci ekologických škod ve výši sto miliard korun.

Rozpaky budí i Dalíkovo vysvětlování, jak si pronajal vilu, která se podle místních lidí turistům obvykle vůbec nepronajímá. "Jedna Italka, kterou znám už z loňska, mi dala v zimě kontakt na Raben Anstalt a já jsem se s nimi dohodl," líčí Dalík.

Vila jen pro vyvolené

Neprůhledná lichtenštejnská firma však koupila nemovitost až letos v březnu. To znamená, že by Dalík v zimě vyjednával s někým, kdo dům ještě vůbec nevlastnil.

I na to má lobbista odpověď. "Koupě domu v Itálii se vyjednává dlouho, jsou to nesmírně složité legální procedury. Vzpomínám, že tenkrát byla ta nabídka taková mlhavá, nejasná," líčí Dalík. "V životě jsem měl pronajatých už asi patnáct vil a většina jich patřila společnostem s neznámými vlastníky," říká Dalík. Slíbil, že v průběhu tohoto týdne ukáže účty, z nichž bude patrné, jak a kolik za dovolenou zaplatil.

Kromě vily si Dalík pronajal i jachtu, tentokrát u českého podnikatele Radka Mašína. Ten půjčil další loď lobbistovi firmy ČEZ Vladimíru Johanesovi, který v Monte Argentariu kotvil hned vedle Dalíka. Johanes odmítá, že by takto dohodil další Mašínovu loď i Dalíkovi a Topolánkovi. "Jak to měli zařízené, nevím," říká.

Podle svědectví obyvatel Monte Argentaria si "Dalíkovu" vilu nelze pronajmout. "Bydlí tam důležití lidé. Vím to proto, že se tu pořád někdo ochomýtá. Obyvatelé vily už kvůli tomu dvakrát volali karabiniéry," řekl reportérovi MF DNES hoteliér ze sousedního penzionu Navarro Hill Resort. České politické a lobbistické špičky si vybraly Monte Argentario dobře. Nebýt objektivu slídilů, jejichž fotografie pak roznášel exředitel rozvědky Karel Randák, nemuseli se obávat nechtěné pozornosti.

"Italové a bohatí cizinci sem jezdí jen na dovolenou a o totožnost svých sousedů se příliš nezajímají," řekla pracovnice realitní kanceláře Argentario Immobiliare Lidie Cacezzuoliová.

Byznys a politika. Dost důvodů být spolu

Byznysmeni, kteří se setkali v italském Toskánsku s šéfem ODS Mirkem Topolánkem a místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem, mají mnoho důvodů, proč pěstovat přátelské vztahy – jak sami mezi sebou, tak s politiky.

Kolem jachet a na jachtách se procházel šéf polostátní firmy ČEZ Martin Roman, šéf dozorčí rady inženýrské společnosti Škoda Praha Vladimír Johanes či šéf Spolchemie a firmy STZ (dříve Setuza) Martin Procházka.

A jako obvykle nechybí jméno finanční skupiny J&T, která zprostředkovala zatím neznámému majiteli koupi toskánského domu, v němž jako nájemník dovolenkoval Topolánek.

ČEZ, firma Škoda Praha, která je stoprocentně vlastněná ČEZ, Spolchemie i J&T zřejmě nedomlouvají na lodích konkrétní zakázky, ale potřebují dobré vztahy se státem hlavně pro své miliardové obchody i pro udržení svých pozic. Příkladů je nepřeberně mnoho.

ČEZ a J&T spolu nedávno koupily za 10 miliard korun saské hnědouhelné doly Mibrag. Zhruba před měsícem se pak narodil další obří byznys. J&T koupila od britských majitelů za 22,5 miliardy korun tuzemskou druhou největší energetickou skupinu, International Power Opatovice, zároveň se dohodla s ČEZ, že jí část této společnosti přeprodá. Právě spojenectví s ČEZ přitom bylo jedním z hlavních důvodů, proč J&T se svou nabídkou u Britů uspěla.

Bez zajímavosti není ani fakt, že J&T vlastní inženýrskou firmu SES Tlmače, která se účastní obřích zakázek sjednávaných v zahraničí firmou Škoda Praha – reprezentovanou dalším jachtařem, Vladimírem Johanesem.

Johanes je navíc člověk, který měl vždy blízko k ČSSD, ale má dobré vztahy i s ODS. Podle některých zdrojů právě jemu Martin Roman částečně vděčí za své jmenování šéfem ČEZ v roce 2004, tedy za vlády sociálních demokratů, a možná i za udržení se v křesle až dodnes.

Údajně právě Johanes měl vliv také na to, že se v nynější Fischerově vládě stal ministrem průmyslu dlouholetý šéf státní energetické firmy ČEPS, Vladimír Tošovský. Asi nepřekvapí, že Johanes je dlouholetým a vlivným členem dozorčí rady ČEPS a Tošovského do vlády "vyslala" sociální demokracie.

Pro J&T a údajně i Martina Romana je pak důležitá další věc, a to je vliv na připravovanou obří zakázku na odstranění starých ekologických škod za 120 miliard korun. Vítěze má definitivně posvětit vláda po podzimních volbách, a dobré vztahy s ODS i ČSSD se tedy budou hodit.

Dost důvodů, proč být na lodi s politiky, má i Martin Procházka z ústecké Setuzy. Za vlády Topolánka firmě Oleofin, jež Setuzu potácející se v potížích financuje, slíbilo ministerstvo zemědělství odkup jejich dluhopisů za 300 milionů korun. Nový ministr Fischerovy vlády však tento obchod jako nevýhodný zrušil. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...