Celý spor trvá déle než tři roky. Za tu dobu neuběhlo příliš mnoho dní, během

Celý spor trvá déle než tři roky. Za tu dobu neuběhlo příliš mnoho dní, během kterých by Holeček na problémy se svým domem nepomyslel. Sám o něm mluví jako o splněném snu. Nyní se spíš dá hovořit o noční můře. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Načerno postavenou vilu čeká demolice, majitel už se odvolat nemůže

  • 1441
Miloš Holeček, majitel luxusní vily načerno postavené v pardubickém parku Na Špici, se musí připravit na to, že o dům během několika měsíců přijde. Stavební úřad totiž zahájil řízení, na jehož konci bude demolice. Majitel se už odvolat nemůže.

Pokud se nestane nic mimořádného, ještě letos se do luxusního sídla Miloše Holečka nekompromisně zakousnou bagry.

Ten svou vilu za více než deset milionů postavil nedaleko soutoku Labe a Chrudimky bez stavebního povolení, navíc v rozporu s územní plánem. Nyní za to bude platit vysokou daň. Stavební úřad zahájil kroky vedoucí k demolici.

Vila Miloše Holečka

Vilu s bazénem začal stavět v parku Na Špici v roce 2008 bez povolení na pozemku, který není veden jako stavební parcela a jehož větší část je v územním plánu vedena jako rekreační zeleň. Již v průběhu stavby zaplatil za porušení zákona pokutu, ta však stavbu nelegalizuje. Spor není první, který s úředníky má. Na pozemcích za Pasáží postavil bez povolení parkoviště a přes zákaz památkářů přestavěl secesní dům v Jindřišské ulici.

"Manželé Holečkovi budou vyzváni k odstranění stavby. Pokud tak neučiní, bude příslušné kroky k jejímu odstranění činit, v souladu se zákonem, náš stavební úřad," řekl vedoucí stavebního úřadu Jiří Vopršal s tím, že stavba bude muset zmizet do půl roku.

Pokud vilu sám nezbourá, zaplatí demolici městu

Tím však špatné zprávy pro Miloše Holečka zdaleka nekončí. Pokud totiž vilu nezboří sám, exekuci a následnou demolici provede město a majitel několika nemovitostí to navíc zaplatí.

"Vlastnímu bourání bude předcházet zpracování projektu bouracích prací, včetně rozpočtu. Náklady na tuto exekuci uhradí majitelé vily," uvedla mluvčí radnice Nataša Hradní.

Spor úředníků a Holečka se táhne čtyři roky. Muž, který podle svých slov žije z pronájmu nemovitostí nebo parkoviště, dlouho věřil, že se s městem domluví. To se nepovedlo, a tak se obrátil na soudy se stížností na rozhodnutí stavebního úřadu.

S tím ale nepochodil. "Mám toho už dost. Nechci se o tom ani moc bavit. Věřím, že tu vilu neshodí," řekl Holeček.

"Nedivte se mu. Situace je doopravdy vážná. Ničí ho to psychicky i zdravotně. Teď už bude těžké demolici zastavit, úřad bohužel pro něj postupuje správně a podle zákona," uvedl právní zástupce Holečka Milan Podolec.

Soudy daly za pravdu městu

K nervozitě má Holeček skutečně pádný důvod. Neuspěl totiž se stížností u Nejvyššího správního soudu, kterou podal proti rozhodnutí o demolici. To pardubický stavební úřad vydal už loni v květnu.

"Správní soud však vydal usnesení, kterým kasační stížnosti nepřiznal odkladný účinek. Stavební úřad magistrátu je tak povinen přistoupit k exekuci," říká Hradní.

Holeček se zkoušel bránit i u krajského soudu, ovšem ani tam neuspěl. Podle zákona tak měl stavbu odstranit do půlky ledna. To ale neudělal. "Stavbu je proto povinen odstranit příslušný exekuční úřad, v tomto případě Stavební úřad Magistrátu města Pardubic," dodala Hradní.

Sám Holeček nedávno uvedl, že se rozhodně v boji nevzdá. "V každém případě se budu soudit do poslední možnosti. Když neuspěji v České republice, obrátím se na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku," řekl. Ovšem ani to bagry nezastaví.

Říká, že změnu územního plánu mu v minulosti slíbili politici z vedení města, ale podle plánu na jeho parcele vila stát nesmí. Teď přišel s nápadem, že dům na papíře nechá změnit na relaxační centrum, které by už územní plán Pardubic mohl respektovat.

"Bude to moje relaxační místo, kde občas strávím i noc. Ale bydlet tam nebudu, mám šest bytů, a proto dům na bydlení nepotřebuji," říká. Oslovení právníci však tuto možnost nevidí jako reálnou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue