Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Víkend slibuje babí léto, teplotní dvacítky vydrží i příští týden

  • 7
Od čtvrtka se na českém území začne obloha vyjasňovat a rtuť teploměrů se bude blížit k dvacetistupňové hranici. Po lehkém ochlazení v pátek se o víkendu dočkáme opět slunečného počasí a babího léta s teplotami až okolo 22 stupňů. Příjemné teploty by měly i přes postupné zatahování a možný výskyt mlh vydržet i na začátku příštího týdne.

Během dnešního odpoledne přes naše území přejde slabá studená fronta, přechodně bude až oblačno, ale jen ojediněle přeháňky. Teploty stihnou vystoupat na 16 až 20 °C, na jihu Moravy až na 22 °C. Během zítřejšího dne se nepatrně ochladí na 14 až 18 °C.

Postupně bude ubývat oblačnosti a závěr týdne očekávají meteorologové slunečný. Jasno nebo skoro jasno by mělo vydržet ještě i v pondělí, ráno a dopoledne se ale místy mohou objevit mlhy nebo nízká oblačnost. Odpolední teploty dosáhnou příjemných 20 °C.

„V této roční době již má takové počasí postupně sklon k častější tvorbě nízké oblačnosti nebo mlh. Teplý a suchý vzduch se bude totiž držet ve vyšších vrstvách atmosféry, při zemi bude vzduch chladnější a vlhčí,“ říká meteorolog Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu.

V dalších dnech příštího týdne začne mlhavé počasí převládat a jasné oblohy bude ubývat, největší šance užít si sluneční paprsky bude na horách.

Čtvrtek bude polojasný až skoro jasný. Během odpoledne se od západu objeví přechodná oblačnost a ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí 16 až 20 °C, na jižní Moravě až 22 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C.

V noci na pátek čekejme polojasno až oblačno, ojediněle mlhy. Nejnižší teploty klesnou na 10 až 6 °C.

V pátek bude oblačno až polojasno, jen ojediněle se mohou objevit slabé přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 14 až 18 °C.

Sobotní den přinese polojasnou oblohu. Ráno a dopoledne můžeme zejména v Čechách očekávat mlhy. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 16 až 20 °C, noční na 8 až 4 °C.

V neděli meteorologové předpokládají jasno nebo skoro jasno. Ráno a dopoledne mohou přetrvávat místy mlhy a nízkou oblačnost, která se ojediněle udrží do odpoledne. V noci teploměr ukáže 9 až 5 °C, přes den se oteplí na 18 až 22 °C. Při déletrvající nízké oblačnosti naměříme 13 °C.

Vyhlídka počasí od pondělí do středy slibuje nadále trvající jasno nebo skoro jasno. Postupně se ale začne zatahovat. Místy se mohou objevit mlhy a ojediněle mrholení. V noci zůstanou teploty na 8 až 4 °C. Denní maxima se budou pohybovat okolo 19 až 23 °C, v dalších dnech pak 17 až 21 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video