Tržnice SAPA v Praze, kterou provozuje vietnamská komunita. Ilustrační snímek

Tržnice SAPA v Praze, kterou provozuje vietnamská komunita. Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Chceme být národnostní menšinou, žádají znovu čeští Vietnamci

  • 296
Vietnamská komunita v Česku se chce stát oficiální národnostní menšinou. O uznání požádal Svaz Vietnamců v ČR a další sdružení. Čeští Vietnamci by měli rádi zastoupení v Radě vlády pro národnostní menšiny. O stejný post usilují i Bělorusové. Rada ale tyto komunity nechce uznat, protože je do země přivedly ekonomické zájmy.

"Svaz Vietnamců v ČR a sdružení lidí vietnamské národnosti podaly žádost vládě a parlamentu o udělení statusu oficiální národnostní menšiny," uvedl bývalý předseda svazu Tran Viet Hung, který zde žije od sedmdesátých let.

Status národnostní menšiny by Vietnamcům pomohl rozvíjet jejich kulturu, tradice a především jazyk. V obcích s výrazným zastoupením Vietnamců by se jejich děti mohly ve vietnamštině učit i skládat maturitu (samozřejmě kromě zkoušky z češtiny).

Členové menšiny by mohli používat svůj jazyk ve styku s úřady i před soudy. Stát by také musel finančně podporovat jejich spolky, kulturní instituce a média.

Rada asimilaci nepřeje, komunity se málo snaží zapadnout

O postavení Vietnamců a Bělorusů jednala na svém posledním zasedání Rada vlády pro národnostní menšiny. Své zástupce v ní chce mít jak vietnamská, tak běloruská komunita. Podle zápisu ze zasedání ale ministerstvo vnitra jejich snahy nepodporuje. Argumentuje tím, že Vietnamci a Bělorusové nesplňují ustanovení zákona o menšinách, protože je do ČR přivedly ekonomické zájmy a jejich společenství tu nevznikla historicky. Vietnamci se prý také dost nesnaží integrovat.

Obě menšiny usilovaly o oficiální uznání i zastoupení v Radě už před dvěma roky, ale ani tehdy neuspěly. Vietnamci hlavně proto, že jich mělo podle sčítání v roce 2001 občanství jen několik stovek (více zde).

Národnostní menšiny v ČR

Bulhaři, Chorvati, Maďaři, Němci, Poláci, Slováci, Srbové, Romové, Rusíni, Rusové, Řekové, Ukrajinci

Podle zákona tvoří národnostní menšinu lidé s českým občanstvím, kteří v Česku žijí a od ostatních se liší etnickým původem, jazykem, kulturou a tradicemi. Představují početnou minoritu a chtějí, aby je za ni okolí považovalo.

O občanství může cizinec ministerstvo vnitra požádat, pokud v Česku žije s povolením k trvalému pobytu nejméně pět let, má čistý trestní rejstřík, platí daně a sociální pojištění a plní i další požadavky. Musí také prokázat, že pak pozbude dosavadní občanství.

V Česku žilo v roce 2009 podle údajů cizinecké policie 4 441 Bělorusů a 61 012 Vietnamců. České občanství má však jen malá část z nich. U starší generace hlavně proto, že se nechtějí vzdát vietnamského. Počty příslušníků menšin v Česku mělo upřesnit loňské sčítání lidu. Údaj o národnosti byl ale nepovinný. Víc než čtvrtina lidí ji tedy neuvedla.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video