VIDEO: Oprava Zlaté uličky na Pražském hradě končí, zbývají fasády

  • 19
Už 1. června se pro návštěvníky znovu otevře Zlatá ulička na Pražském hradě. Téměř rok je uzavřená kvůli nutné rozsáhlé rekonstrukci. V těchto dnech dokončují dělníci v uličce poslední stavební práce, opravené domky procházejí kolaudací. Dostanou ještě novou fasádu. V devíti z nich vznikne muzeum.

Zlatá ulička, jeden z klenotů Pražského hradu, se doslova propadla vinou špatné kanalizace. Tu proto bylo nutné celou vykopat a udělat novou. Spolu s ní byly obnoveny i všechny inženýrské sítě.

"Vzhledem k tomu, že jde o památkovou zónu, musely být veškeré výkopové práce prováděny ručně, vrstvičku po vrstvičce, pomocí motyček a malých lopatek. Bohužel jsme tak museli jít až do hloubky téměř šesti a půl metru," říká šéf realizací staveb v areálu Pražského hradu Zdeněk Procházka.

Kvůli mrazivému zimnímu počasí nebylo zatím možné domky vyvést v barvě. To se ale brzy změní. Dělníci se chystají natřít barevné fasády podle návrhu výtvarníka Jiřího Trnky z padesátých let.

V devíti domcích vznikne navíc stálá muzejní expozice. "Bude evokovat způsob života ve Zlaté uličce během staletí. Budou to jakési modelové domácnosti těch prvních obyvatel od 17. století až po ty poslední, kteří opustili uličku v roce 1953," vysvětluje ředitel odboru turistického ruchu na Pražském hradě František Kadlec.

Ve Zlaté uličce se bude i promítat

Každý domek bude podle jeho slov vybaven skleněnou předsíňkou, přes kterou bude možné do jednotlivých expozic nahlédnout. "Lidé by se sem jinak ani nevešli," konstatoval Kadlec.

Navštívit tak bude možné například domácnost amatérského filmového historika pana Kazdy s promítacím plátnem, na kterém poběží filmy zachycující Hrad v počátcích kinematografie.

V dalším domku lidé uvidí, jak žili obránci hradeb za Rudolfa II., kteří byli díky svým uniformám známí jako Červení střelci. Modrý domek pak představí domácnost věhlasné pražské věštkyně Matyldy Průšové, známé spíš pod uměleckým jménem Madame de Théb.

Bude tu ale také zlatnická dílna, komůrka švadlenky, obydlí ranhojičky se spoustou sušených léčivých bylin a dokonce i krčma s černou kuchyní. Pivo se v ní ale čepovat nebude.

Přístupná bude i obranná chodba na hradbách a bývalé vězení pro šlechtice, ve kterém byl vězněn třeba i známý alchymista Edward Kelley.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video