VIDEO: Stavba betonového monstra u Ptyče se téměř zastavila

  • 164
Místní té stavbě říkají Temelín a zatím k tomu vzhledově opravdu nemá daleko. A je otázka, jestli se to změní. Stavba Majáku Ptyč, jak se záhadná betonová stavba na Křivoklátsku oficiálně jmenuje, se totiž téměř zastavila. V noci už se nesvítí a na staveništi se pohybuje jen pár dělníků na jeřábním výtahu.

Útlum stavebních prací potvrzují i místní. "Bylo tady pět jeřábů, pracovalo se tady od sedmi do sedmi, v noci se tady svítilo... Teď tady je jeden jeřáb a v noci tma. A klid," říká jedna z obyvatelek Ptyče, která si nepřála uvést jméno.

Kolem stavby stále panuje mnoho nejasností. Nikdo totiž vlastně neví, co by se v ní mělo dít. O stavbě nechtějí mluvit investorky ani dělníci. Ti se prý často měnili a dokonce museli podepsat dvacetiletou mlčenlivost.

Centrum Maják Ptyč mělo původně nabízet "komplexní služby v duchu filozofie Avenny". Za tímto sdružením a de facto i za stavbou centra stojí Katarína Kuňová a Hana Přádová.

Léčitelky v době zahájení stavby "Majáku" na webu oznámily, že další lektorkou Avenny, což v latině znamená "stéblo", se stává majitelka firmy Stébla Daniela Kuchtová, bývalá manželka jednoho z nejbohatších Čechů a majitele společnosti Czech Coal Pavla Tykače. Firma Stébla stavbu financuje.

Léčitelky se však před nedávnem nepohodly zřejmě kvůli převodu nedalekého statku Dubjany, který měl "školicí středisko" zřejmě zásobovat a původně patřil Tykačově exmanželce Kuchtové (více o sporu léčitelek čtěte zde).

Gigantická stavba zabírá i s přilehlými pozemky deset tisíc metrů čtverečních. Hodnotu stavebního díla odborníci odhadují na dvě miliardy korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue