VIDEO: Hlavní nádraží se změnilo v nákupní centrum i „letištní“ terminál

  • 183
Hlavní nádraží v Praze získalo moderní vzhled i funkci. Po čtyřleté rekonstrukci se oficiálně otevřela nová odbavovací hala. Její přestavba stála více než jednu miliardu korun. Teď vypadá trochu jako terminál na letišti. Nebo také jako velké nákupní centrum, kterým projíždějí vlaky.

Novou halu slavnostně otevřel prezident Václav Klaus spolu s italským prezidentem Giorgiem Napolitanem. Budovy nádraží má totiž od Českých drah na 30 let pronajaté italská společnost Grandi Stazioni.

Odbavovací hala se po rekonstrukci za jednu miliardu a 150 milionů korun proměnila ve velké nákupní centrum. Přes šedesát obchodů láká cestující například na jídlo do čistých restaurací, do knihkupectví, na módu, hračky nebo kosmetiku.

Eskalátory nahradily pásy.

"Ne všichni lidé, kteří projdou nádražím, míří za nákupy, ale i tak je tento prostor pro maloobchodníky zajímavý. Navíc se dá čekat, že jeho význam ještě poroste," říká Jan Kotrbáček z poradenské firmy Cushman & Wakefield. Obchodníky na nádraží táhne hlavně fakt, že jím denně projde až 90 tisíc cestujících.

Část opravené haly byla zpřístupněna už v roce 2009, v druhé části probíhaly práce ještě celý minulý rok. V hale nově přibyly jezdící pásy mezi poschodími či dva výtahy propojené s parkovištěm na střeše budovy. Je tu i nové zákaznické centrum Českých drah s mnoha přepážkami, kde si cestující kupují jízdenky.

Fantova budova musí být opravena do konce roku 2013

Oprava odbavovací haly sice skončila, ale tím rekonstrukce Wilsonova nádraží ještě nekončí. Teď je na řadě její další dominanta - secesní Fantova budova.

Secesní budova hlavního nádraží bývala zkraje 20. století chloubou Prahy....

"S rekonstrukcí začneme letos. Chceme ji ale ušít na míru nájemci, který obsadí její větší část," říká mluvčí Grandi Stazioni Martin Hamšík. Mohly by tu tak být kanceláře, restaurace i menší hotel. Podle smlouvy s Českými drahami musí být hotovo do konce roku 2013. Obnova čeká jak vnitřní prostory, tak vnější fasádu budovy.

Problém "Sherwoodu" zůstává

Nevyřešené však stále zůstávají Vrchlického sady před vchodem do nádraží, které rozhodně reprezentativní nejsou. "Radnici Prahy 1 jsme nedávno žádali, jestli by před slavnostním otevřením nové haly opravili alespoň největší díry, ale zatím se nestalo nic. Stav parku a chodníků v okolí nás trápí nejvíc," podotýká Hamšík.

Podle něj chce Praha 1 zrenovovat park za 200 až 300 milionů korun. Na tak náročnou opravu ale městská část peníze nemá. "Hledáme levnější variantu, o finance budeme žádat i magistrát. Hlavní nádraží je brána do celé Prahy," říká starosta jedničky Oldřich Lomecký.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video