VIDEO: Rozloučení s Gottem na Žofíně, ve Vítu i z letadla

  • 10
Lidé se na pražském Žofíně v pátek 11. října rozloučili se zpěvákem Karlem Gottem. O den později pak pozvaní hosté v katedrále svatého Víta. Podívejte se na videa, která zachycují atmosféru několik hodin před samotným otevřením paláce, kdy se do fronty řadili první fanoušci, náladu ve frontě čekajících i samotné loučení se zpěvákem.

Se zpěvákem Karlem Gottem se na pražský Žofín přišly od rána rozloučit tisíce lidí. Do 14 hodin jich prošlo sálem podle odhadu pořadatelů asi 14 tisíc. Lidé, kteří mistrovi chtěli vzdát poslední sbohem, čekali dlouhou frontu. Ta se už ale postupně zkracuje. Zatímco se ráno lidé řadili až na Smíchově, nyní fronta sahá do půlky mostu Legií.

Ministru dopravy Vladimíru Kremlíkovi se nechtělo čekat až na sobotní mši za Karla Gotta, na kterou mají pozvánku všichni členové vlády, a zúčastnil se už rozloučení na Žofíně. K tomu, aby nemusel čekat ve frontě, však využil služební vůz. Naštval tím premiéra Andreje Babiše. Později se Kremlík omluvil.

Kromě Žofína a Bertramky chodí lidé v Praze uctít památku zesnulého zpěváka Karla Gotta i do Kinského zahrady. Hlavní město tu ve spolupráci s Prahou 5 zřídil pietní místo před Národopisným muzeem. Lidé mohou také napsat vzkaz do několika kondolenčních knih.

I v den posledního rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem se u jeho vily na pražské Bertramce stále scházejí destíky lidí. Zapalují svíčky, pokládají květiny a vzkazy. Mnozí se při vzpomínání neubrání slzám.

Lidé před Žofínem podepisují kondolenční knihy a v sále dávají poslední sbohem zesnulému Karlu Gottovi. Všude zní zpěvákovy písně. Fronta postupuje plynule.

Policie České republiky zveřejnila letecké záběry z okolí pražského Žofína, kde probíhá poslední rozloučení fanoušků s Karlem Gottem.

Lidem, kteří čekají frontu k pražskému Žofínu, jsou k dispozici dobrovolníci z Červeného kříže. Ti promrzlým fanouškům zesnulého Karla Gotta roznáší horký čaj. Na místě už zasahovala ale i záchranná služba.

Několik dní předem byli řidiči opakovaně žádáni, aby v pátek nezajížděli auty do centra Prahy, kvůli uzavírkám kolem Žofína, kde probíhá poslední rozloučení fanoušků se zesnulým Karlem Gottem. Řidiči výzvy pravděpodobně uposlechli, neboť očekávaný dopravní kolaps se nekoná. Naopak, Praha je průjezdnější než v jiné dny.

Na pražském Žofíně lidé dávají poslední sbohem zesnulému Karlu Gottovi. Podle mluvčí policie Evy Kropáčové fronta k Žofínu začíná na Janáčkově nábřeží a v pravidelných intervalech se posouvá kupředu. Policie nemusí řešit žádné problémy ani komplikace.

Do metropole se sjíždějí fanoušci ze všech koutů Česka i ze zahraničí, aby vzdali Gottovi hold. Zájem o rozloučení je obrovský. Most Legií je zcela plný, fronta měří minimálně kilometr. Sál bude pro veřejnost otevřený do 22 hodin.

Pohřební vůz s rakví Karla Gotta vyrazil z Ústavu patologie 1.LF UK a VFN. Před šestou hodinou ranní již dorazil i s policejním doprovodem na Žofín. 

Na rozloučení se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem čekají u paláce Žofín v centru Prahy už první fanoušci. Jako vůbec první tam od zhruba čtvrtečních 16 hodin čekal jeho fanoušek z Letňan, krátce po něm dorazili lidé ze Strakonic a z Německa. Pietní místo se přitom otevře až v 8 hodin ráno.

Před vilou zesnulého Karla Gotta jsou stále svíčky a další zpěvákovi fanoušci přinášejí. V noci na pátek některé z nich nebezpečně vzplály. Pietní místo na Bertramce by se mělo sklízet v pondělí po pohřbu.

Zájem o rozloučení je obrovský, na místě se už od čtvrtečního večera tvoří fronty. Aby noc lidé přežili v teple, zahřívali se různými způsoby. Někteří sáhli po dece, někteří po flašce alkoholu.

Dcera Karla Gotta, kterou doprovázela rodinná kamarádka, přiletěla do Prahy ve čtvrtek večer. Na letišti ji vyzvedla maminka Antonie Zacpalová se kterou se dlouze objímaly. V příletové hale se na ni ihned vrhla média, Dominice ale do řeči nebylo a odmítla cokoliv komentovat.

Na rozloučení se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem čekají u paláce Žofín v centru Prahy už první fanoušci. Jako vůbec první tu od zhruba čtvrtečních 16 hodin čekal jeho fanoušek z Letňan, krátce po něm dorazili lidé ze Strakonic a z Německa. Pietní místo se přitom otevře až v 8 hodin ráno.

Drahomíra Šteinerová z Plzeňska se zamilovala do písní Karla Gotta už jako malá. V roce 1995 se stala členkou jeho oficiálního fanklubu a nevynechala téměř žádnou společnou akci. S plzeňským rodákem dokonce absolvovala plavbu na italské výletní lodi Costa Concordia. „S Plzeňandou se musím vyfotit, povídal mi ochotně,“ vzpomíná fanynka na poslední letošní setkání s Mistrem.

Už ve čtvrtek bylo jasné, že cesta na Žofín nebude jednoduchá. Lidé se musí připravit na obrovské fronty, v nichž mohou stát i několik hodin. Město proto k frontě přistaví i mobilní toalety a doporučuje se zásobit vodou a pitím.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video