VIDEO: Gay magazín zveřejnil záběry s Topolánkem. Tuší, kdo je vynesl

  • 757
Šéfredaktor gay časopisu Lui Jakub Starý se zastal Mirka Topolánka. Výroky šéfa ODS, které způsobily poprask na politické scéně, podle něj deník Blesk vytrhl z kontextu. "Pan Topolánek prokazoval k menšinám toleranci," tvrdí. A dodává: "Už tušíme, kdo fotky a video do Blesku vynesl." Magazín proto zveřejnil veškerý nesestřihaný materiál.

Topolánek hovořil se Starým během focení pro gay magazín Lui. Šéfredaktor si rozhovor natáčel na fotoaparát. Topolánek o natáčení věděl. Se Starým řešil křesťanství nebo možnost adopcí dětí homosexuálními páry. Část natočeného materiálu někdo vynesl.

"Zatím netušíme, jak se materiál dostal do deníku Blesk, ale už zřejmě víme, kdo to provedl. Dokud se to nepotvrdí, nemohu jméno sdělit. Nicméně jde zřejmě o osobu, se kterou jsme spolupracovali a která není veřejně neznámou," řekl iDNES.cz Jakub Starý.

Neformální debata ve stoje a s kávou

Předseda ODS Mirek Topolánek při focení snímků k rozhovoru v časopise Lui.Debata v Lui probíhala neformálně. Topolánek vtipkoval, stál opřený o zárubeň dveří a upíjel kávu. I když po něm Starý chtěl striktní vyjádření, Topolánek se zdráhal říct cokoliv pobuřujícího a několikrát zopakoval, že gay komunitu neřeší a lidi řeší jako individua, ne jako skupiny.

S homosexuály prý problém nemá, má mezi nimi kamarády, pro adopci dětí homosexuálními páry by ale ruku nezvedl.

"Třeba můj kamarád Gustav Slamečka s Honzou spolu žijou. A v době, kdy jsem neměl kam chodit s Luckou, jsem si od nich půjčoval byt a nepřišlo mi to divné. V tomhletom já nemám problém, když spolu chtějí žít, je to jejich právo, proč ne? Ale jakmile se toto začne blížit k dětem, tam mám normální bariéru, ale je to můj osobní problém," uvedl v natáčeném rozhovoru.

topolánek o kritice

"Celou záležitost pokládám za uměle vytvořenou, vyjádřím se po zítřejším jednání grémia ODS. Do té doby prosím média o pochopení. Žádné kusé informace poskytovat nebudu."

(více o názorech špiček ODS čtěte zde)

"Pan Topolánek se vyjadřoval ke svému soukromí, k cizímu soukromí se vyjadřovat nebudu," reagoval ministr dopravy Slamečka. Na upozornění, že hovořil i o něm, Slamečka dodal, že to komentovat nebude. Už dříve ale uvedl, že vůči své osobě v Topolánkově výrocích nic urážlivého nenašel a že celou věc považuje za uzavřenou.

Na webu zveřejnil nesestříhané video

"Materiál opravdu nebyl vyráběný pro hanění pana Topolánka. Nebylo to účelově natočeno, vzniklo to spontánně. Video jsme chtěli bez zvuku, ale s hudbou vyvěsit na internet jako doprovodný materiál k focení pana Topolánka," vysvětloval Starý.

Předseda ODS Mirek Topolánek při focení snímků k rozhovoru v časopise Lui.Podle něj jsou výroky vytržené z kontextu a s názory Topolánka nesouhlasí. "Přestože jsme se například na možnosti homosexuálních párů adoptovat děti neshodli, pan Topolánek byl ve všem velmi upřímný a přímočarý, prokazoval k menšinám toleranci," dodal Starý.

Proto prý na web vyvěsil veškerý nesestřihaný materiál, který během focení natočil. "Poskytnutí rozhovoru bylo předem domluveno s panem předsedou a panem mluvčím Kupkou. Debata, která se mezi mnou a panem Topolánkem odehrála, není zmíněným rozhovorem," dodal.

Také samotný Topolánek vyznění výroků tak, jak je prezentoval Blesk, odmítá. Nicméně Janu Fischerovi, Gustavu Slamečkovi i svým voličům se v neděli omluvil. (Topolánkovu omluvu a názor Jana Fischera čtěte zde)

Premiér Fischer však omluvu nepřijal a jednání s Topolánkem hodlá omezit na čistě pracovní úroveň. Výroky odsoudil také předseda Senátu Přemysl Sobotka, který vyzval Topolánka k rezignaci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue