Předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera (v brýlích) museli před galavečeří na summitu NATO v Bruselu při chůzi podpírat ostatní státníci. (11. července 2018) | foto: AP

VIDEA TÝDNE: Drama v thajské jeskyni, Junckerova viróza a Babiš vs. demonstranti

  • 5
Hlavní událostí týdne byla záchranná operace malých fotbalistů z thajské jeskyně Tham Luang. Všech dvanáct chlapců a jejich trenéra se podařilo úspěšně vysvobodit. Premiér Babiš se před Sněmovnou chtěl setkat s demonstranty. Musel ale rychle zacouvat zpět. Chorvatští fotbalisté během oslav postupového gólu zalehli mexického fotografa, který díky tomu nafotil unikátní snímky. A předseda Evropské komise Juncker se na summitu NATO potácel jako opilý. Juncker řekl, že za to mohou bolesti zad. No, posuďte sami.

Thajské námořnictvo zveřejnilo video poskládané z operace na záchranu malých fotbalistů ztracených v jeskyni Tham Luang. Na záběrech je vidět, jak složité bylo pro všechny zúčastněné dostat dvanáct chlapců a jejich trenéra během několika dnů z těžce dostupných míst.

Summit NATO je náročnou záležitostí pro všechny jeho účastníky. Vyprávět by o tom mohl i Jean-Claude Juncker. Předsedu Evropské komise, který je známý vřelým vztahem k alkoholu, kamery zachytily při nejisté chůzi a vrávorání, kdy ho museli podpírat ostatní státníci. Juncker uvedl, že trpí bolestmi zad.

Co uděláte, když fotíte na mistrovství světa a při gólových oslavách vás zavalí hráči? Správně, děláte dál svou práci. Mexický reportér Yuri Cortez z agentury AFP se ocitl pod jásající lavinou chorvatských fotbalistů, přesto pokračoval ve focení a pořídil díky tomu unikátní snímky.

Vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty získala důvěru Poslanecké sněmovny 105 hlasy poslanců těchto stran. Předcházel tomu incident před Sněmovnou. Premiér Andrej Babiš před ní vyšel, aby se setkal s demonstranty. Ale musel zacouvat zpět. Začaly totiž směrem k němu létat různé předměty i lahve.

Právě před 100 lety si slavný malíř Pablo Picasso vzal balerínu Olgu Chochlovou. Často se hádali a v roce 1927 se rozešli. Nerozvedli se však. Picasso nechtěl Chochlové dát polovinu svého majetku, jak přikazoval zákon. Zůstali tedy svoji. Picasso měl ale řadu jiných partnerek. Připomíná je další díl seriálu Před 100 lety.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video