CubeSaty Polo, které vyletěly do vesmíru společně se sondou InSight. | foto: NASA

VIDEA TÝDNE: Přistání na Marsu, střet v Kerčském průlivu a lovci koloběžek

  • 1
Na povrch rudé planety dosedla v pondělí večer sonda InSight a sledoval to se zatajeným dechem celý svět. Napětí mezi Ukrajinou a Ruskem vygradoval incident v Kerčském průlivu. A reportér iDNES.tv vyrazil na adrenalinový noční lov s „dobíječi“ elektrokoloběžek. Podívejte se na nejlepší videa týdne.

U Marsu se odehrálo napínavé „divadlo“. Na povrch planety úspěšně přistála sonda InSight. Poprvé v historii tento manévr zaznamenaly i dva miniaturní satelity, které se vydaly do vesmíru s ní. Už po pár minutách po přistání sonda z rudé planety poslala první snímek. 

Ukrajina ke střetu svých lodí s ruskou pohraniční stráží u Kerčského průlivu zveřejnila záznam, který zachytil konverzaci ruských námořníků těsně před srážkou. Plyne z něj, že Rusové do lodi narazili záměrně.

Dopravu v Karlovarském kraji komplikovala od pátečního rána ledovka. Policisté zasahovali u několika dopravních nehod zejména na Chebsku a Sokolovsku, kde místy sněžilo nebo pršelo. Hasiči proto řidičům radili vůbec nevyjíždět.

Letadlo CRJ-900 německé společnosti Lufthansa nepřistávalo začátkem října kvůli silnému větru zrovna hladce. Na přistávací dráze na pražském letišti Václava Havla se stroj pravým křídlem téměř dotkl země. Naštěstí nakonec dramaticky vypadající přistání dobře dopadlo. Jeho záznam zveřejnila agentura AP.

Jakmile odbije 21. hodina, objevují se v pražských ulicích lovci koloběžek. Tito sběrači si mohou vydělat až desítky tisíc měsíčně. Za každou koloběžku Lime, kterou uloví a pak doma přes noc nabijí, získávají od firmy 100 korun. Je to ale boj, často se stává, že jeden sebere tomu druhému stroj před nosem.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video