ČSSD po volbách podle Michala Haška obnoví progresivní zdanění. U DPH bude podle něj zvažovat i třetí sazbu u léků a potravin.

ČSSD po volbách podle Michala Haška obnoví progresivní zdanění. U DPH bude podle něj zvažovat i třetí sazbu u léků a potravin. | foto: Petr Topič, MAFRA

Hašek: Víc zdaníme banky, u léků a potravin zvážíme třetí sazbu DPH

  • 889
Po volbách více zdaníme banky, telekomunikační a energetické společnosti, říká před sjezdem ČSSD první místopředseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek. V rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že se strana vrátí k DPH u léků a potravin, s jehož zvýšením nesouhlasila. "U základních potravin a u léků bychom mohli přijít ještě s další sazbou," prozradil Hašek.

Váš sjezd v Ostravě bude probíhat pod heslem "Nový začátek pro naši zemi". Co přesně si pod tímto sloganem máme představit?
Po sedmi letech a v příštím roce po osmi letech vlády pravice opravdu doslova a do písmene nový začátek, protože jsem přesvědčen, že bez nadsázky Česká republika jako funkční stát bude v troskách. Uvědomte si, že tu máme rekordní nezaměstnanost, největší od velké krize v roce 1933, po pravicových vládách nyní o 750 miliard vyšší státní dluh, nefungují systémy na ministerstvu dopravy, nefungují informační systémy na úřadu práce a takto bych mohl pokračovat i dalšími příklady. Jsme připraveni, pokud dostaneme důvěru voličů, na opravdu nový začátek pro Českou republiku a její občany.

Kromě toho, že se na sjezdu bude volit nové vedení, představíte také ucelený program, co chcete v zemi změnit?
Určitě představíme základní programové teze a na programu pro parlamentní volby budeme tvrdě pracovat. Personálie nejsou to hlavní, kvůli čemu se schází sjezd. Ano, také se bude volit vedení sociální demokracie, ale my nejsme ODS, aby se sjezd zvrhl jen v boj o křesla. Křesla jsou jen prostředek, ne cíl. Krátce po sjezdu předpokládám předseda Sobotka - já nepochybuji o tom, že bude předsedou i po sjezdu v Ostravě, a to i s mojí podporou - představí změny ve stínové vládě, a ten nový stínový kabinet připraví už ucelený program, který by ČSSD realizovala v prvních sto dnech vládnutí. Ale znovu říkám s pokorou, nic není jisté, zatím jsme jen papírový favorit voleb. Já osobně budu prosazovat, abychom v situaci, kdy budeme mít vydiskutované daňové sazby, je nastavili střednědobě, se závazkem, že se nebudou měnit z roku na rok a určitě se nestane podnikatelům a občanům, aby ještě 15. prosince nevěděli, jaké daně je čekají od ledna.

U daní z příjmu firem přijdeme s více sazbami

Máte už v ČSSD vyřešeno, jestli byste nějak hýbali s DPH? Pokoušeli byste se sazby daně vrátit na loňskou úroveň? Nebo že byste už v prvním roce vlády prosadili progresivní zdanění?
Budu hovořit obecně. Zcela jistě se u daně z příjmu fyzických osob vrátíme k progresivnímu zdanění, zcela jistě u daně z příjmu právnických osob přijdeme s více sazbami. Budeme chtít více zdanit velké monopoly a oligopoly, jako jsou například banky, telekomunikační společnosti nebo energetické společnosti. U daně z přidané hodnoty se budeme chtít vrátit ke snížené sazbě DPH, určitě ji budeme řešit u léků, základních potravin.

Teď jsou sazby DPH 15 a 21 procent. To znamená, že ta současná patnáctiprocentní by mohla být nižší?
Předpokládám, že u základních potravin a u léků bychom mohli přijít ještě s další sazbou.

To znamená, že by sazby nebyly dvě, ale tři?
Není vyloučeno, že by mohly být i tři, ale opakuji, je to předmětem diskuse.

Prolomte limity, žádá před sjezdem ústecká ČSSD

Vaším protikandidátem na post prvního místopředsedy bude Lubomír Zaorálek. Jak těžký to bude soupeř?
Zopakoval by se souboj před dvěma lety z brněnského sjezdu. Tehdy jsem Luboše Zaorálka porazil. Beru to tak, že žádnou funkci nemá člověk jistou. Jsme demokratická politická strana, pokud skutečně dojde k tomu duelu, já se na něj těším. Neobávám se ani Luboše Zaorálka ani jiných soupeřů. Sjezd je suverén a budu respektovat rozhodnutí sjezdu.

ČSSD vyjela vlakem z Prahy do Brna, aby tam zahájila předvolební kampaň do krajských voleb. Bohuslav Sobotka, Michal Hašek (27. srpna 2012, Praha).

Ani vteřinu jste neuvažoval, že byste kandidoval na předsedu?
Ani vteřinu. Tandem Sobotka-Hašek se osvědčil. Máme za sebou výborné výsledky, vyhráli jsme krajské a senátní volby, v prezidentské volbě byl náš kandidát sice čtvrtý, ale byla to premiéra přímé volby, která byla zavedena díky sociální demokracii. Nemáme se nejen my dva, ale celé současné vedení, za co stydět.

Majetková přiznání předložíme ještě v tomto volebním období

Co čekáte od vystoupení prezidenta Miloše Zemana na sjezdu?
Očekávám státnický projev Miloše Zemana jako nadstranického prezidenta, přitom prezidenta levicového, který když oznámil své priority, tak jsem s potěšením zjistil, že to jsou priority, které vycházejí z programu ČSSD. Je dobře, že máme na Hradě prezidenta, který bude "spojencem" při prosazování programu sociální demokracie. Jako příklad uvedu majetková přiznání.

Majetková přiznání předložíte ještě v tomto volebním období?
Předpokládám, že se pokusíme je předložit ještě v tomto volebním období. Zaznamenal jsem výroky pana prezidenta, že chce jednat s některými poslanci o zákonech. Myslím, že může jednat s celou sociální demokracií, s naším poslaneckým i senátorským klubem. My rozhodně nebudeme ti, kteří by blokovali takovou normu, naopak spolupráce s prezidentem Zemanem může významně pomoci, aby majetková přiznání v České republice byla přijata a uzákoněna.

Věříte, že pokud ČSSD vyhraje volby, pověří prezident Zeman sestavením vlády skutečně předsedu sociální demokracie Sobotku a nebude se snažit nějakého jiného, sobě bližšího politika, třeba vás?
Ničeho se neobávám. Mám především pokoru v tom, že musíme nejdříve vyhrát volby, to musíme tvrdě odpracovat. Ale jen vyhrát volby nestačí. Minule jsme je vyhráli a pak skončili v opozici. Bude to také o koaličním potenciálu a o schopnosti zajistit podporu případnému kabinetu sociální demokracie. Co se týká pověření, je logické, že jediným kandidátem na premiéra v případě, že vyhrajeme volby, bude logicky předseda sociální demokracie a já předpokládám, že to bude i po víkendovém sjezdu Bohuslav Sobotka.

Menšinová vláda by se měla pokusit o toleranci od více stran

Sdílíte Sobotkův názor, že když vyhrajete volby, neměli byste brát do koalice Stranu práv občanů Zemanovce, které vás předseda již delší dobu označuje za jakási "postkomunistická vévéčka"?
O koalicích se vyjednává po volbách, ne před volbami. Musíme mít co nejlepší výsledek a pak budeme jednat se subjekty, které se dostanou do Sněmovny a budou mít podobný program jako sociální demokracie.

Čas od času máte na rozdíl od kolegů z vedení ČSSD silnější antikomunistická vyjádření. Je pro vás osobně varianta menšinové vlády sociální demokracie tolerovaná komunistickou stranou vyloučená, nebo si ji i vy, stejně jako vaši kolegové, dokážete představit?
Mé výroky nejsou žádný laciný antikomunismus jako módní záležitost, když se podíváte na mé politické činy v uplynulých letech, já ten názor držím konzistentně, včetně sestavování krajských koalic na jižní Moravě. A co se týká vlády, po volbách uvidíme, zda ČSSD půjde do konceptu vlády koaliční, tam si neumím představit spolupráci s komunisty a říkám to nahlas, transparentně a rok dopředu. Pokud půjdeme do menšinové vlády, budu určitě podporovat, aby to bylo s průřezovou podporou více stran ve Sněmovně, abychom se pokusili vyjednávat se všemi subjekty o toleranci menšinového kabinetu a uvidíme, jaký bude výsledek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video