Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Vláda schválila přesun peněz věznicím, aby nebyly bez vody a energií

  • 25
Vláda přesunula 75 milionů korun věznicím. V nich se zvýšil počet vězňů natolik, že docházely peníze na vodu, palivo a energie. Podle Jiřího Pospíšila to byl jen přesun v rámci rozpočtu ministerstva spravedlnosti a nedojde tak k navýšení státního rozpočtu.

"Jedná se o úspory v rámci resortu. Nemalou část z těchto peněz činí prostředky, které vybíráme v rámci soudních poplatků, plus jsou tam naše vnitřní rezervy. Nedochází k navýšení dluhu státního rozpočtu," vysvětlil ministr Jiří Pospíšil.

Důvodem je vyšší počet vězňů. "Máme více vězňů, než byl odhad na počátku tohoto roku. Číslo výrazně převýšilo 23 tisíc vězňů. A to je číslo, se kterým jsme na počátku roku ne zcela kalkulovali," uvedl ministr.

Ministerstvo spravedlnosti na kritický stav vězeňství upozorňovalo už na jaře, požadovalo navýšení rozpočtu o 350 milionů, v létě dosáhlo navýšení kapitoly vězeňství o 145 milionů korun, a to pouze přesunem peněz ve vlastním rozpočtu.

"Tím se sice vyřešilo zajištění okamžitých nejzákladnějších potřeb jednotlivých věznic, leč pouze ve třetím čtvrtletí, takže současný vývoj jednoznačně potvrzuje, že vznesené požadavky byly oprávněné," uvedl materiál ke schválené žádosti. K tomu podle ministerstva oproti jaru přibylo za mřížemi zhruba 400 vězňů.

Průměrný denní počet vězňů oproti dubnu vzrostl z 22.500 na 22.898 osob. K 26.říjnu bylo v Česku 23.175 vězněných. Nejvýrazněji se nedostatek peněz ve vězeňství projevuje podle zprávy v nákupu potravin, vody, paliv a energií, ale chybějí peníze například i na odvoz odpadů, IT služby, telekomunikační a radiokomunikační služby, opravu a údržbu nemovitostí.

Dosud ministerstvo řešilo situaci také přesunem 107 milionů mezi justiční a vězeňskou částí resortu. Další převody v tomto rámci ale už nemohou dosáhnout víc než jednotek milionů korun, uvádí materiál.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video