Prezidentské volby v plzeňské věznici Bory (11. ledna 2013)

Prezidentské volby v plzeňské věznici Bory (11. ledna 2013) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Vězni volili Schwarzenberga. Získal si je, když schválil amnestii

  • 690
Kdyby se prezident volil pouze ve věznicích, možná by se druhé kolo vůbec neuskutečnilo. Vězni totiž houfně dávali hlas v celkovém součtu druhému Karlu Schwarzenbergovi, v některých nápravných zařízeních mu dali hlasy téměř všichni vězni.

Kupříkladu Mostecko. V celém regionu pro předsedu TOP 09 hlasovalo lehce přes 16 procent lidí. V Bělušicích, kde je jedna z 36 českých věznic, však Schwarzenbergovi vhodilo do urny lístek s jeho jménem 243 obyvatel z možných 377. Řečí procent neuvěřitelných 64,8 %. Čím to?

Volba prezidenta

Jak říká starostka Bělušic Veronika Pochobradská, pro "knížete" hlasovali bez dvou procent všichni z 275 vězňů. Podle Pochobradské to bylo způsobeno zejména Schwarzenbergovým postojem k amnestiím. "Vězni věří, že by možná amnestii vyhlásil také," říká starostka. "Někteří mu na zadní stranu hlasovacího lístku psali vzkazy, že doufají, že svůj slib splní."

Pro představu, vítěz prvního kola Miloš Zeman v Bělušicích získal "jen" 12 procent, díky 45 hlasům obyvatel obce. Na celém Mostecku už však zvítězil, s 26,6 procenty hlasů.

Uspěl i v ostatních věznicích

Schwarzenbergův bělušický úspěch však není v obcích, v jejichž obvodu leží věznice, ojedinělý. V Jiřicích na Nymbursku ovládl volby s 62,3 procenty,  na plzeňských Borech získal více než 58 procent, přes 50 procent získal i v okrscích, kde se nachází obě pražské věznice - na Ruzyni a Pankráci.

Nejzřetelněji je však vliv hlasů vězňů vidět na výsledcích ze "Zemanova" Moravskoslezského kraje. Schwarzenberg v něm příliš nepochodil - skončil až na čtvrtém místě, Zemana tam volil téměř dvojnásobek lidí (o výsledcích na severu Moravy se více dočtete zde).

Výjimkou však byl například okrsek ve Slezské Ostravě, kde je heřmanická věznice. Tam ministr zahraničí získal hlas každého druhého voliče. V ostatních okrscích přitom bylo výjimkou, pokud pokořil hranici 15 procent. V Karviné pro něj v jednom místě nehlasoval nikdo. V okrsku okolo věznice však obdržel téměř 23 procent.

Při pohledu na data z Českého statistického úřadu je však jasně vidět, že výrazně lepší čísla se u Schwarzenbergova jména objevují i ve výsledcích z dalších obvodů, kde se nachází některá z káznic.

Věznice jsou vysokou školou zločinu

Dá se přitom předpokládat, že společným jmenovatelem je právě naděje vězňů, že by se z káznic mohli podívat dřív domů.

Že Schwarzenberg skutečně amnestii neodmítá jako jeho soupeř ve druhém kole Miloš Zeman nebo sedm zbylých protikandidátů z kola prvního, zopakoval i v neděli v televizní debatě.

"Jsem příznivec amnestie, protože u nás stále odsuzujeme za věci, za které se v zahraničí dává například pokuta nebo domácí vězení," prohlásil Schwarzenberg. "Máme přeplněné věznice a věznice je vysoká škola zločinu, nikoli nápravné zařízení," dodal.

Přesto podle něj není Klausem provedená amnestie v některých ohledech v pořádku, hlavně kvůli zastavení některých velkých hospodářských kauz. "Tento způsob amnestie se mi zdá poněkud nešťastným," podotkl předseda TOP 09 (více o televizní debatě čtěte zde).

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video