Skládku objevili celníci na začátku ledna. V únoru několikrát hořela.

Skládku objevili celníci na začátku ledna. V únoru několikrát hořela. | foto: Martin Adamec, MF DNES

Vezměte si svůj odpad zpět, vyzvalo Česko Němce

  • 46
Přes tisíc tun odpadu nelegálně dovezeného do Libčevsi na Lounsku se musí vrátit do Německa. České ministerstvo životního prostředí žádá úřady v Halle, aby odpad převzaly a náklady vyúčtovaly firmě Bau 24, která ho do areálu bývalého kravína v Libčevsi navezla.

Podle některých zdrojů firma přivezla do Česka až čtyři tisíce tun odpadů, například textilie nebo autokoberce. Podle úředníků Ústeckého kraje je odpadů asi 1350 tun.

Celníci a inspektoři životního prostředí černou skládku objevili na začátku letošního roku, tento měsíc několikrát hořela. - podrobnosti a fotografie zde

Plameny zlikvidovaly až dvě třetiny německého odpadu. Podle kontroly České inspekce životního prostředí je popel nebezpečný a jeho likvidace by stále nejméně pět milionů korun. Peníze nemá ani obec Libčeves, ani Ústecký kraj.

Ústecký hejtman Jiří Šulc se proto obrátil na ministra životního prostředí Libora Ambrozka, aby jeho úřad s řešením pomohl. Kraj podle něj nemá žádné pravomoci, kterými by mohl řešit problémy s přepravou odpadů přes hranice.

Pokud by hrozilo poškození životního prostředí, mohla by pověřená obec Louny nařídit odstranění odpadu na náklady odpovědné osoby. Pak by se ale odpad likvidoval v Česku, uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

Vláda chce dovoz odpadů zcela zakázat
Problém černé skládky v Libčevsi se řeší v nejvyšších kruzích. Ministr Ambrozek požádal premiéra Paroubka, aby napsal oficiální dopis německé spolkové kancléřce. Angelu Merkelovou vyzve, aby německým úřadům nařídila zabývat se nelegálním dovozem odpadů do Česka.

Česká vláda dokonce zvažuje uvalení zákazu na dovoz jakýchkoliv odpadů do republiky. Ministr životního prostředí Ambrozek ale soudí, že se takový postup nebude líbit Evropské unii.

Zatím vláda navrhuje zpřísnění kontrol na hranicích. Každý jednotlivý kamion přijíždějící z Německa ale celníci kontrolovat nemohou. Jak po zasedání vlády uvedl ministr vnitra František Bublan, přepravci mají často dokumenty, které umožňují dovážet odpadky jako zboží.

Němečtí podnikatelé často ani nevědí, že do Česka posílají odpady nelegálně. Libor Ambrozek tvrdí, že za problém mohou čeští podnikavci, kteří si nechávají zaplatit od německých firem za likvidaci vytříděného odpadu. Příslušné oprávnění k takové činnosti má ale v Česku jen několik firem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video