Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návštěvy ve věznicích pouze pro dospělé, děti nemohou za svými rodiči

  21:00
Tři měsíce bez návštěv, odkázáni na telefony a Skype. Po opatření ministerstva zdravotnictví může do vězení pouze jeden dospělý. Za rodiči za mřížemi se tak nedostanou ani jejich děti. „Ani jedinou návštěvu jsme nevynechali, až doteď,“ popisuje jednačtyřicetiletá žena. Její muž si odpykává sedm let. Věcí se má ovšem v úterý zabývat pracovní skupina ministerstva zdravotnictví pro uvolňování.

V nejtěžší české věznici ve Valdicích mají vězni možnost studovat na vězeňském učilišti. (4. září 2018) | foto: ČTK

Eliška S. žije v Praze společně s její dcerou a nevlastním synem. Dětem je 8 a 19. Rodině však chybí manžel a otec, který je ve vězení. Ten se podle slov Elišky za mříže dostal kvůli svému podnikání. Odsezeno má 9 měsíců ze 7 let.

Rodinu však tato skutečnost nezlomila. Pravidelně za ním chodili na návštěvy a snaží se s ním setkávat co nejvíce to jde. „My jsme semknutá rodina. Na návštěvy za ním chodíme vždycky ve čtyřech - jeho maminka, já, dcera a syn. Ani jedinou návštěvu jsme nevynechali, tedy až doposud,“ popisuje jednačtyřicetiletá žena. Každý vězeň má za normálních okolností nárok na tři hodiny návštěv měsíčně, přičemž se za ním mohou dostavit až čtyři lidé.

Naposledy se viděli 22. února. Od té doby jsou odkázáni na telefonáty přes Skype, a to kvůli opatřením souvisejícím s koronavirem.

Na problém s návštěvami ve věznicích již 1. června upozornilo občanské sdružení Za branou. To na Den dětí poslalo ministrovi zdravotnictví Adamovi Vojtěchovi dopis. Problém je v mimořádném opatření resortu z 18. května, které se vztahuje k Vězeňské službě ČR. Mluví o tom, že na návštěvy do vězení mohou sice blízké osoby, ale ne děti, jak psal i web Česká justice.

Jeden dospělý na návštěvu

„Voláme jednou týdně, nechodíme vůbec, protože na návštěvu může jen jediný člověk a tím pádem bychom přišli pak o hovor přes Skype. Takže by ho dcera vůbec neměla šanci vidět. Takže alespoň voláme, dcera si s otcem povídá, vypráví mu co zažila, ukazuje různá zvířátka a hlavně ho vidí,“ popisuje s tím, že otec a dcera k sobě měli vždycky velmi blízko.

Podle Elišky není současná situace vůbec lehká. „Dceři kontakt velmi chybí, nyní to špatně nese. Večer pláče, ač je jí osm, tak těmto věcem nerozumí. Blbě se mi vysvětluje, v jaké jsme teď situaci,“ povzdechla si matka.

„Důvodem je pravidlo jeden návštěvník, jeden odsouzený. Děti do 15 let nemohou do věznic vstupovat samostatně. A kvůli zmíněnému pravidlu nemohou v doprovodu na návštěvní místnost za odsouzeným rodičem,“ uvádí v dopise předseda Za branou Jan Frank. 

„Děti mohou (i přes častá doporučení nemocnic, aby šlo o děti starší 10, či 12 let) od 25. května na návštěvy za pacienty do nemocnic a do zařízení sociální péče, která jsou nepochybně na žebříčku rizikovosti z pohledu šíření jakékoli nákazy výše než věznice. Odsouzení rodiče jsou od března tohoto roku odkázáni toliko na písemný, telefonický, někteří na ‚skypový‘ kontakt se svými dětmi,“ dodává v dopise. Podle Franka na dopis ministerstvo od 1. června vůbec nereagovalo. 

Vězeňská služba otestovala jen stovku vězňů, každý měsíc jich nastupuje 500

Redakce iDNES.cz ve věci resort oslovila. Renata Povolná z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví uvedla, že se věcí bude v úterý 9. června zabývat pracovní skupina. „Přesně toto bude řešit pracovní skupina pro uvolňování,“ reagovala s tím, že výsledek jednání dá vědět později. Je tak možné, že děti budou mít možnost se téměř po třech měsících setkat osobně se svými rodiči. 

Věcí se chce podle České justice zabývat také Monika Šimůnková, zástupkyně ombudsmana. „Zástupkyně se s tímto problémem setkala v rámci systematických návštěv a bude se tím zabývat,“ sdělila portálu mluvčí úřadu Iva Hrazdílková.

Kontakt s rodičem je však důležitý

Podle psychologa Martina Galbavého ze spolu Za branou je problém, když se díte se svým rodičem nesetká fyzicky téměř 3 měsíce. Obzvlášť pokud dříve mělo dítě kontakt pravidelný. V České republice je podle něj přibližně 2 tisíce dětí, kteří se nyní se svým rodičem nemohou vidět osobně.

„Odloučení od rodiče je pro dítě vždy problematické. Dítě se rodí do světa, kde rodiče jednoduše existují. Ti vytváří primární vztahový vzorec a pocit bezpečí. Zvláště u malých dětí je ono narušení problematické,“ podotkl Galbavý. 

„Hlavně první princip byl v době koronaviru značně narušen. Svět se stal méně předpověditelný. To u dětí zvyšuje tenzi a stres. Ten malé dítě redukuje opět přes blízkou osobu, nejčastěji rodiče. A tak se nám kruh uzavírá. Rodiče jsou pro dítě velice důležití,“ dodal a zdůraznil, že se zejména o předškoláky.

Podle spolku Za branou ministerstvo zdravotnictví nepřesně vyhodnotilo, co nařízení v praxi bude znamenat. „Víme o rodinách, kde si i pravidelní návštěvníci svých blízkých ve věznici řekli, že vzhledem k nastaveným podmínkám raději ještě počkají, budou dál psát, volat a skypovat. A to hovoříme o dospělých osobách,“ podotkl Galbavý.

Řešením mohou být návštěvy ve dvojici. „Dospělá doprovázející osoba a jedno dítě. Je to kompromis. Vím, že to není ideální, ale byla by to možnost kontaktu,“ dodává. Podle něj by bylo taktéž dobré, pokud by se návštěvy mohli rozdělit. Pro případy, kdy mají vězni více dětí. 

Kvůli koronaviru totiž byly návštěvy ve věznicích od 14. března zakázané. Opět se povolily 23. května podle nařízení ministerstva zdravotnictví. 

„Na návštěvu vězněné osoby může přijít pouze jedna dospělá osoba. Uspořádání stolů pro návštěvy bude v jedné řadě, u jednoho stolu budou sedět jen dvě osoby, vzdálenost mezi osobami v řadě musí být dva metry. Stoly budou vybaveny ochrannými a odnímatelnými zábranami z plexiskla,“ uvádí Vězeňská služba ČR pokyny na návštěvy na svém webu. Není povolen žádný fyzický kontakt, je nutné mít ochranné prostředky. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...