Lidé budou nově muset hlásit veterinářům, že mají tři feny a více

  • 83
Přitvrdit pravidla pro chov psů kvůli nelegálním množírnám se snaží vláda. Lidé budou muset hlásit veterinářům, když budou mít tři feny a víc. Počítá s tím novela veterinárního zákona, kterou schválila a posílá do parlamentu vláda. Nyní musí lidé hlásit chov pěti fen starších jednoho roku.

„Novela má potlačit nelegální obchodování se psy,“ řekl po jednání vlády ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman.

Pokud se sníží počet chovaných fen pod tři, bude to také povinné do týdne nahlásit. Pokud bude v jedné domácnosti více chovatelů, bude mít oznamovací povinnost pouze jeden z nich.

Oznamovat chov nebudou muset útulky pro zvířata, hotely a penziony pro zvířata, ozbrojené nebo bezpečností sbory, chovatelé loveckých psů nebo chovatelé vodících nebo asistenčních psů.

V únoru poslanci v prvním čtení podpořili návrh na výrazné zpřísnění trestního zákona kvůli týrání zvířat. Až osm let vězení má hrozit za týrání zvířat nebo za provozování množíren. Pod návrh se podepsalo 77 poslanců, iniciátorem byla opoziční TOP 09. Soud by mohl zakázat držení a chov zvířete až na deset let.

VIDEO: Nepoznali hlavu od zadku. Takto se pak dařilo psům pár týdnů poté, co je zachránili z množírny v Kamenici nad Lipou (3/2018):

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video