Vetchý z funkce sám neodejde

  14:37
Ministr obrany Vladimír Vetchý, který čelí kritice za špatné hospodaření resortu, nehodlá z vlastní vůle odejít ze své funkce. Na přímou otázku, zda za zoufalou ekonomickou situaci armády cítí osobní odpovědnost a uvažuje o rezignaci, na tiskové konferenci odpověděl: "Svou odpovědnost zamířím do zlepšení práce resortu." Uvedl, že s premiérem o situaci v armádě pravidelně diskutuje, ale zatím se s ním nikdy nebavil o odchodu z ministerského křesla. Ministr obrany před novináři slíbil, že svou práci zlepší.

Armádní nákupy chce Vetchý pro příště víc kontrolovat. Převzal tak plán reformy takzvaného akvizičního systému, který navrhl ekonomický náměstek ministra obrany Jaroslav Tvrdík.

Ten spočívá v tom, že se zruší Akviziční úřad ministerstva obrany. Nahradí ho nové organizační struktury tak, aby rozdělily nepřiměřené kompetence dosavadního úřadu.

Dříve se zakázky kontrolovaly až zpětně, v budoucnosti se naopak zavede předběžná kontrola. U projektů od deseti do 100 milionů korun ji bude provádět Úřad ekonomické kontroly ministerstva a u větších zakázek na základě výběrového řízení vybraný externí auditor.

Vetchý má už dlouho problémy
Pochybnosti o kvalitách a odvolání ministra obrany v tisku začaly už loni v prosinci. Tehdy ale premiér Miloš Zeman vzkázal: "Nevěřte novinám, Vetchý zůstává".

Důvěryhodný zdroj z ČSSD však tehdy řekl, že Vetchý bude opravdu vyměněn a že už je vybrán jeho nástupce.

"Pozice Vetchého je v ohrožení," řekl zdroj doslova. "Nejpozději by se to však mělo stát do jara," tvrdí.

"Já se ke spekulacím tisku nemíním vyjadřovat, pan premiér o tom se mnou nemluvil," řekl v prosinci Vetchý.

Vetchý vojákům nepomohl
Za více než dva a půl roku ve funkci ministra se Vetchému nepodařilo stabilizovat ekonomickou situaci resortu. I proto ministerstvo obrany čelí stále silnější kritice v souvislosti se špatným hospodařením resortu.

Finanční ztráty z problematických projektů, jež dosahují mnohamilionových částek, vedou k tomu, že armáda nemá dostatek financí na výcvik ani na plnění závazků, které dala Severoatlantické alianci.

NATO také není spokojeno
Generální tajemník NATO George Robertson, který v únoru navštívil Prahu radil přehodnotit rozdělení finančních prostředků, které má resort obrany k dispozici.

Změna přišla po analýze náměstka
Ministr Vetchý se rozhodl od základu změnit způsob armádního hospodaření až po nedávné analýze svého ekonomického náměstka Jaroslava Tvrdíka, který neschopnost úředníků ministerstva obrany označil za "neuvěřitelnou".

Vetchý ale dal najevo, že sám rezignovat nemíní. Naopak řekl, že nyní při řízení ministerstva obrany přitvrdí. "V těchto krocích mám podporu kabinetu i ČSSD." Zeman nicméně odmítá poskytnout Vetchému jistotu, že nemůže být odvolán. "Netvrdím o žádném ministrovi své vlády, že musí nutně zůstat do konce funkčního období, to záleží na jeho konkrétním výkonu." Vetchý je kritiziován především kvůli chaosu v ekonomice resortu již dlouho jak lidmi v ČSSD, tak opozičními poslanci.

Fungování problematického úřadu je už přes rok poznamenáno odhalením sporných zakázek, kvůli nimž policie stíhá 15 současných i bývalých úředníků ministerstva, generálního štábu i civilní sféry.

Seznam největších skandálů ministerstva obrany
* Vyšetřovatelé prověřují okolnosti nákupu vadných a prošlých protitankových střel do vrtulníků i do bojových vozidel pěchoty za desítky milionů korun. Tento skandál byl odhalen letos. Ministerstvo obrany prošlou munici koupilo od firmy Omnipol.

* Dodávku 72 podzvukových letounů L-159 z Aera Vodochody provázejí velké pochybnosti. Jednak o ní ministerstvo rozhodlo, aniž by vypracovalo armádě koncepci, podle níž by se vyzbrojovala. Rozhodlo o miliardovém obchodu, který podvazuje armádní finance, za situace, kdy není jisté, že letouny L-159 bude česká armáda v takovém množství vůbec potřebovat. Navíc smlouva z roku 1997 o nákupu, připravená tehdejším ekonomickým náměstkem Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL), nepočítala s výkyvy kursu koruny vůči dolaru, a podle Lidových novin dokonce ani s tím, že vojáci budou muset zaplatit daň z přidané hodnoty.

* Projekt modernizace tanku T-72 má více než dvouleté zpoždění, které způsobily problémy s vývojem systému řízení palby, na němž pracovala italská zbrojovka Officine Galileo. Původně se počítalo, že armáda nechá zmodernizovat 350 tanků, loni ministerstvo zase rozhodlo, že to bude pouze 140. A to ministerstvo před časem zvažovalo, zda má v projektu modernizace vůbec pokračovat nebo ho zastavit. Modernizace tanků T-72 a nákup letadel L-159 blokují více než 80 procent rozpočtu armády.

* Ve spolupráci armády s podnikatelem Jiřím Andrlíkem byly v první polovině 90. let vyrobeny padákové soupravy VTP-100. V roce 1997 při seskoku na VTP-100 zahynul voják základní služby. Od té doby se na tomto typu padáku nesmí skákat. Potom se ukázalo, že firma, která vyhrála výběrové řízení na padáky, před zakázkou pro českou armádu nikdy nevyrobila ani jeden padák.

* Zakázku na výstavbu štábního informačního systému získal nejprve v roce 1995 firma Unisys, o dva roky později pak ale za zmatků americká firma EDS-Digital. Výstavba systému měla být ukončena do roku 2000, ale kvůli nedostatku peněz byla o několik let odložena.

* Ministerstvo loni zažalovalo bezmála dvacet důstojníků o statisícové částky, které jim chybně vyplatili ministerští úředníci v době jejich studií na západních akademiích či při působení v zahraničí. Úředníci z neznalosti účtovali také proplácení dovolených českých vojáků, kteří působili v mírových misích na Balkáně. Soudní spory ministerstvo prohrává.

* Krajně podezřelé jsou také nákladné rekonstrukce některých posádek, které pak vojáci v rámci koncepce výstavby resortu zanedlouho opustili. Typickým příkladem je rekonstrukce kasáren ve Vimperku, po které ministerští úředníci rozhodli, že vojáky přesune do Písku, kde kasárna nejsou žádná a musí se teprve postavit.

Ministr obrany Vladimír Vetchý na tiskové konferenci, kde oznámil, že navzdory kritice zůstává ve funkci, 4. dubna 2001.

Ministr obrany Vladimír Vetchý na tiskové konferenci, kde oznámil, že navzdory kritice zůstává ve funkci, 4. dubna 2001.

Ministr obrany Vladimír Vetchý na tiskové konferenci, kde oznámil, že navzdory kritice zůstává ve funkci, 4. dubna 2001.

Ministr obrany Vladimír Vetchý na tiskové konferenci, kde oznámil, že navzdory kritice zůstává ve funkci, 4. dubna 2001.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

V Apeninách zemřela česká turistka. Zřítila se, když pořizovala fotografie

29. března 2024  22:50

Při exkurzi v Apeninách zemřela v pátek česká turistka, informuje server stanice Rai News a místní...

Papež odřekl účast na křížové cestě u Kolosea. Kvůli zdraví, oznámil Vatikán

29. března 2024  22:23

Papež František v pátek večer, na Velký pátek, odřekl svou účast na křížové cestě u římského...

Bidenova administrativa schválila dodávku bomb a letounů Izraeli, píše list

29. března 2024  21:46

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v uplynulých dnech tiše schválila další dodávku...

Zadrželi jsme tři osoby, plánovaly útok na jihu Ruska, oznámila tajná služba

29. března 2024  20:40

Ruská tajná služba FSB zadržela tři osoby, které plánovaly bombový útok ve Stavropolském kraji na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...