Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Věta o věšení pravičáků může být podvrh, upozornili uživatelé Facebooku

  • 1159
Obrázek s výsekem facebookové stránky, na němž je vedle fotky komunistického zastupitele Jaromíra Petelíka ostrý výrok o věšení pravičáků, vyvolal nejen hrozby trestními oznámeními, ale i velké diskuse na webu. Odborníci i laici upozorňují na to, že politik se mohl stát obětí manipulace.

Otisk facebookového profilu s kontroverzním výrokem přinesl v sobotu v nízkém rozlišení Blesk, později jej v lepší kvalitě uveřejnil i Týden.cz.

"U příspěvku jsou vpravo nahoře vidět dvě tlačítka - hvězdička a tužka. Ta se zobrazí jen někomu, kdo profil založil. Znamená to tedy, že fotku, která koluje internetem, udělal buď on sám, nebo někdo, kdo se mu hacknul do účtu," popsal Pavel Kočička, projektový manažer iDNES.cz specializující se na sociální sítě.

Podle něj existuje ještě další možnost, jak se celá věc mohla zrodit. "Někdo mohl založit falešný účet pana Petelíka, napsat tuto větu a celé to vyfotit," doplnil Kočička. Nebo je otisk stránky upravený v grafickém programu. "Stačí tento status vytvořit na vlastní stránce a potom vyměnit fotky," doplnil odborník.

Podrobný postup popisuje i autor textu na Mediáři.cz. Britské listy poukazují na to, že pokud nejde o podvrh, musel by Petelík poskytnout Blesku otisk svého profilu sám. To je ale nepravděpodobné. Jednak by sám sobě uškodil (kvůli výroku zvažuje poslanec Jiří Dolejš, že jej propustí), jednak byl právě v zahraničí a jeho straničtí kolegové si stěžovali, že je těžké jej kontaktovat.

Jak vyrobit falešný výrok

Čtenář iDNES.cz poslal návod, jak vyrobit printscreen s falešnými výroky. "Není to opravdu nic těžkého. Postačí k tomu internetový prohlížeč a aplikace Malování, která je dostupná prakticky na každé instalaci operačního systému Windows," píše čtenář podepsaný jako Ondřej Tuháček. A nabízí konkrétní popis kroků:

1) Spustíme prohlížeč, např. Google Chrome.

2) Načteme stránky, které chceme upravovat.

3) Najdeme si text, který chceme změnit, klikneme pravým tlačítkem a zvolíme "Zkontrolovat prvek".

4) Otevře se inspektor elementů. Zde zvolíme "Edit as HTML" a text jednoduše upravíme.

5) Zavřeme inspektor elementů.

6) Nyní zkopírujeme okno prohlížeče do schránky stisknutím "ALT + PrintScreen" - sejme snímek aktuálního okna.

7) Otevřeme aplikaci Malování.

8) Vložíme obrázek ze schránky "CTRL + V".

9) Nyní stačí obrázek uložit a zaslat nějaké redakci jako "senzaci".

10) Oslavovat zmanipulování lidských myslí

A přidal i ukázky takového falšování internetového obsahu. Zvětšíte je kliknutím:

Ukázka toho, jak lze vytvořit falešný výrok na Facebooku
Ukázka toho, jak lze vytvořit na internetu falešný výrok

Podle Kočičky jsou první dvě možnosti málo pravděpodobné. Pokud by ale někdo volil úpravu v grafickém programu, stačí mu pár minut. "Něco takového na internetu vytvořit je strašně jednoduché. Nedávno jsem něco podobného dělal pro kamaráda, který vydává knihu a do ní chtěl vyfotit fiktivní konverzaci. Je to maximálně půlhodina práce," doplnil Kočička.

Jeden ze čtenářů pak do redakce iDNES.cz poslal přímo návod, jak podobnou věc stvořit. A vše doprovodil i ukázkami (viz box).

Bránit se lze jen těžko, na manipulaci se ale lze vymlouvat

Obrana proti takovému útoku je velmi obtížná. "Prostřednictvím internetu může kdokoliv kohokoliv během chvíle dehonestovat," upozornil Kočička. Stejně tak této možnost může využít skutečný vlastník profilu k tomu, aby uvedl, že on výrok nepsal a že je obětí manipulace.

Otisk facebookového profilu ukazuje komentář u jména a fotky zastupitele z Prahy 8 Jaromíra Petelíka (KSČM). Stojí v něm: "Je čas rozvěšet pravičáky po městech republiky, vyvlastnit násilím všechny podnikatele, do desátého kolena zabavit majetky jejich rodinám a potom to možná bude pravda."

Představitelé komunistické strany se od výroku prakticky ihned distancovali a avizovali, že Petelík bude muset výrok vysvětlit.

Sám Petelík v sobotu po poledni iDNES.cz řekl, že v žádném případě nic takového nenapsal (více zde), podá proto trestní oznámení.

Předsedkyně Sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová uvedla, že na Petelíka nejpozději v úterý podá trestní oznámení. Na otázku redaktorky iDNES.cz, zda si je jistá, že se Petelík nestal obětí manipulace a podvodu, politička v sobotu po poledni řekla:

"Toto riziko si uvědomuji, pan Petelík se ale od výroku veřejně nedistancoval, nikde není prohlášení o tom, že to nejsou jeho slova, že byly napadeny jeho stránky. Proto podávám trestní oznámení a nechť orgány činné v trestním řízení to posoudí a rozhodnou, čí je to práce."

V podvečer Jaromír Petelík vydal prostřednictvím mluvčí strany oficiální prohlášení. V něm kategoricky popírá, že by výrok napsal. Vnímá to jako útok neznámého pachatele.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video