Bývalá vrchní státní zástupkyně Marie Benešová u Krajskému soudu v Praze.

Bývalá vrchní státní zástupkyně Marie Benešová u Krajskému soudu v Praze. | foto: Dan Materna, MAFRA

Vesecká a spol. nejsou justiční mafie, rozhodl soud. Benešové nařídil omluvu

  • 238
Bývalá šéfka žalobců Marie Benešová se musí omluvit představitelům justice v čele se svou nástupkyní Renatou Veseckou za to, že je označila za justiční mafii. Odvolací soud rozhodl, že její slova byla nepatřičná.

Benešová svými výroky v České televizi naznačila zasahování Vesecké a spol. do kauzy Jiřího Čunka. Za svá slova se musí omluvit doporučeným dopisem a textem zaslaným do agentury ČTK. Omluva se týká Vesecké, Pavla Kučery, bývalého náměstka Vesecké Karla Černovského a exministra Pavla Němce. Benešová rovněž musí zaplatit náklady soudního řízení.

Marie Benešová řekla, že ji rozhodnutí nepřekvapilo vzhledem k současnému vývoji v justici, konkrétní ale nebyla. "Verdikt respektuji a omluvím se, jsem ale rozhodnutá podat dovolání k Nejvyššímu soudu," řekla iDNES.cz po jednání.

Podle advokáta Petra Tomana, který zastupuje Pavla Němce, je verdikt potvrzením, že se žádné ovlivňování neodehrálo, popisované události byly neformálním setkáním lidí, kteří se profesně znají, a člověk v postavení Benešové nemůže takové výrazy používat.

Pražský vrchní soud se ke sporu vrátil v odvolacím jednání. Středočeská nižší instance loni v červnu žalobu zamítla a uvedla, že justiční představitelé zasahovali do vyšetřování údajné korupční kauzy senátora a někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka.

Soudkyně musela účastníky řízení usměrňovat

Senát pražského vrchního soudu nyní vyslechl ostravskou krajskou státní zástupkyni Zlatuši Andělovou, která na minulém jednání nemohla hovořit, protože nebyla zbavená mlčenlivosti. Mohla teď popsat setkání několika justičních představitelů, na kterých se probíralo Čunkovo vyšetřování.

Soudkyně a právníci obou stran zpovídali Andělovou dvě hodiny. Mezi advokáty představitelů justice byl Tomáš Sokol, Josef Lžičař, Jaroslav Ortman a Petr Toman. Soudkyně musela advokáty i svědkyni několikrát usměrnit, aby se ptali k věci, protože se otázky a odpovědi neustále stáčely k detailům trestní kauzy Jiřího Čunka a právní teorii. Soud ale chtěl řešit pouze spor o výrocích Benešové.

Andělová přitom nemluvila před soudem poprvé za podobných okolností. Už loni ji Vesecká musela zbavit mlčenlivosti, aby svědčila v souvisejícím případu soudce Pavla Kučery, který kvůli obvinění ze zasahování do Čunkovy kauzy málem přišel těsně před odchodem do důchodu o talár.

Benešová se už jednou musela omluvit

Odvolací senát se případem zabýval už podruhé. V březnu 2009 zrušil prvoinstanční verdikt středočeského soudce Vojtěcha Cepla, který stejně jako loni žalobu Vesecké a jejích kolegů zamítl. Podle vrchního soudu Cepl závažně chyboval, nerespektoval některá práva účastníků soudní pře a spekuloval. Odvolací senát mu proto případ odebral, Ústavní soud mu ho ale pak vrátil.

Spor se týká výroku Benešové, která v prosinci 2007 označila v souvislosti s Čunkovou kauzou několik lidí jako "zákulisní justiční mafií, která se snaží justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu vládnoucí garnitury".

Jsou to podle ní Renata Vesecká, její náměstek Karel Černovský, bývalý místopředseda Nejvyššího soudu Pavla Kučera, exministr spravedlnosti Pavel Němec, náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal a žalobce Arif Salichov.

Prvoinstanční soud vyhověl pouze Grygárkovi, Benešová se mu následně omluvila. Coufal a Salichov před druhým kolem sporu žaloby stáhli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video