Bývalá senátorka ODS Irena Ondrová obhájila mandát ve „velké vysílací radě“.

Bývalá senátorka ODS Irena Ondrová obhájila mandát ve „velké vysílací radě“. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Velkou vysílací radu ovládli lidé spjatí s ODS a ČSSD

  • 7
Poslanci zvolili nové členy Rady pro rozhlasové vysílání. Téměř všichni členové mají úzké vazby na politické strany, především na ODS a ČSSD. Nově v ní zasedne například ředitel mediální sekce ODS Milan Bouška, mandát obhájili někdejší poslanec KSČM Dalibor Matulka a bývalá senátorka ODS Irena Ondrová.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se včerejším po zvolení nových členů jen těžko zbaví nálepky "politická", kterou má v kuloárech a médiích.

Nejsilnější strany ČSSD a ODS si pohlídaly, aby v ní i nadále měly vliv. Občanští demokraté v ní nyní mají pět blízkých, sociální demokracie čtyři. KDU-ČSL jednoho, stejně jako komunisté.

Složení RRTV

Dalibor Matulka
Kateřina Kalistová
Pavel Foltán
Ivan Krejčí
Martin Bezouška
Milan Bouška
Irena Ondrová
Jiří Šenkýř
František Pejřil
Aleš Rozehnal
Alena Macková
Pavla Gomba

Jen jedna členka - Pavla Gomba - se dá považovat za nezávislou. Ve třináctimístné radě zůstalo jedno místo neobsazeno.

Nově v RRTV usednou scénárista Martin Bezouška, bývalý mluvčí ministra kultury Vítězslava Jandáka (ČSSD) a někdejší redaktor České televize a rozhlasu, dnes ve službách ODS Milan Bouška nebo Kateřina Kalistová, která se ucházela o post místopředsedkyně ČSSD.

Ivan Krejčí je pro změnu bývalým asistentem místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a oblastním volebním manažerem sociálních demokratů.

Poslanci do RRTV také vyslali Pavla Foltána, bývalého mluvčího Nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Ten byl členem rady do jejího odvolání v dubnu 2003 v souvislosti s prohranou arbitráží Česka se společností CME.

Stát musel této společnosti zaplatit přes deset miliard korun za zmařené investice do televize Nova. Šest členů rady včetně Foltána se proti odvolání bránilo u soudu, kde v jednom případě vyhráli a ve druhém prohráli.

Končí předseda Žák

V práci v RRTV pokračují bývalí poslanci František Pejřil a Aleš Rozehnal, Alena Macková (všichni ODS) a rovněž Pavla Gomba, kterou před lety nominovala Unie svobody.

Šestileté funkční období zvolených členů rady začne v den, kdy je jmenuje premiér Jan Fischer, avšak až poté, co se místa v radě uprázdní. V případě pěti členů rady by to mohlo být už tuto sobotu, v případě dalších tří o týden později.

Současný předseda rady Václav Žák už svůj mandát v radě neobhajoval, stejně jako například spisovatelé Eva Kantůrková a Jan Kostrhun.

Studie: radní jdou politikům na ruku

Na skutečnost, že politici hledají na obrazovky cestu přes členy RRTV, upozornila studie Televize v Evropě - Doplňující zpráva 2008. Zejména kritizuje fakt, že na vládní úrovni nevznikla žádná iniciativa, která by radu zreformovala, aby se zvýšila její nezávislost na politické lobby.

Například před rokem a půl Nejvyšší soud řešil žalobu RRTV proti České televizi. Radním se nelíbilo, že televize odvysílala kontroverzní názor diváka bez dalšího vysvětlení a zasazení do kontextu.

Soud se ale za ČT postavil. Podle něj bylo zřejmé, že jde o vyhraněný názor jednoho z diváků, jehož zařazení významně neovlivnilo vyznění celého pořadu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video