Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 22. 8. 2002 8:56

VELKÁ VODA (čtvrtek)

Připravují redaktoři iDNES
ve spolupráci se zpravodaji MF DNES a iDNES.tv,
s využitím informací agentury ČTK

15:02
V Plzni jsou stále zatopeny ulice v okolí řeky Úslavy, zejména Doubravecká a Jateční. Hladina vody má však klesající tendenci. "Centrum Plzně je již zcela bez problémů," řekla agentuře DITA tisková mluvčí plzeňského magistrátu Zdeňka Kubalová.
14:57
Očekávaná povodňová vlna, která měla zasáhnout Táborsko podle původních informací ze správy Povodí Vltavy ve 14 hodin, zatím nedorazila. "Řeka stoupá, v současné chvíli čekáme, co se stane, až vlna dorazí," popsal situaci agentuře DITA operační důstojník táborských hasičů.
14:52
Povodňová vlna, která protéká Blanicí od husinecké přehrady do Otavy, nechala za sebou poničený most v Protivíně na Písecku na silnici do Týna nad Vltavou. Konstrukce se vyboulila a budou ji muset prohlédnout statici.
14:50
Premiér Vladimír Špidla si s ministrem vnitra Stanislavem Grossem prohlédl zaplavené jižní Čechy. Politici letěli nad Českým Budějovicemi a Českým Krumlovem, prohlédli si nádrž Římov a přistáli na letišti v Hosíně, odkud se vydali na jihočeský krajský úřad. "Působí to hrozně. Záchranné práce probíhají v pořádku. Kraje to zvládají," uvedl Špidla. Úřady vodu zvládají, soudí premiér
14:48
Do jižních Čech postižených záplavami již dorazilo 26 pražských hasičů a padesát policistů z pořádkové jednotky, kteří budou v Českých Budějovicích hlídat objekty před rabováním.
14:38
Velká voda na řekách v Plzeňském kraji začíná mírně opadávat. Třetí stupeň, ohrožení, sice platí ještě na Úslavě v Plzni - Koterově a na Klabavě na Rokycansku, ale i tady hladina vody mírně poklesla. Lidé, kteří ráno nedobrovolně opustili své zatopené domky v Koterově, se začínají vracet a uklízejí. Také v Liticích u Plzně se situace zklidnila. Silnice je tady již průjezdná.
14:29
Zatopené zahrádky v Českých Budějovicích
14:03
Přehrady Vltavské kaskády vypouštějí vodu. Z Orlíku voda odchází vrchním přepadem. Slapy se začnou vypouštět večer. Přelivy potrvají dva až tři dny. Voda proudí rychlostí 500 až 700 kubíků za sekundu.
13:40
Prahu čeká v noci třetí stupeň povodňové aktivity. Vltavou bude na území metropole protékat až 1600 metrů krychlových za sekundu. Podle primátora Igora Němce je město na zvýšení hladiny Vltavy připraveno a lidem nehrozí nebezpečí. Praha se připravuje na povodňovou vlnu
13:35
Hraniční přechody Dolní Dvořiště a Studánky jsou již otevřeny. Z důvodu uzavření průjezdu Českými Budějovicemi je objížďka přes Český Krumlov, Prachatice a Strakonice. Řidičům, kteří míří na Moravu, doporučují rakouské orgány jet přes Rakousko. dopravní zpravodajství
13:27
V Českých Budějovicích je podle agentury DITA stále uzavřena cesta směrem od Písku. Ostatní příjezdy reguluje policie. Hlídky nyní v případě nutné potřeby umožňují průjezd přes město na Prahu a Český Krumlov. dopravní zpravodajství
13:21
Jihočeští energetici mají nejsložitější práci přímo v Českých Budějovicích. "O městě je známo, že je položeno nízko, takže máme desítky trafostanic pod vodou. V terénu máme všechny lidi," sdělil iDNES vedoucí dispečinku Jihočeské energetiky Pavel Klíma.
13:17
Meteorologové očekávají odpoledne další vzestupy hladin řek. V povodí Berounky by mohl být na středním toku Úslavy a Úhlavy překročen druhý stupeň povodňové aktivity, stejně jako na Berounce v Plzni. Nejvyššího bodu dosáhne hladina Malše, Vltavy v Českých Budějovicích a dolní Otavy. Množství protékající vody v těchto řekách bude na úrovni dvacetileté až padesátileté vody. Blíží se druhá povodňová vlna
13:07
Skoro zatopené mosty v Českých Budějovicích - Autor: Jiří Králík (se svolením BudNews)
13:02
Po řece Lužnici postupuje povodňová vlna, která by mohla zvednout hladinu až na třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Voda může ohrozit obce v okolí řeky od Klenovic až po Bechyňsko. Blíží se druhá povodňová vlna
12:55
Římovská přehrada na řece Malši dopoledne stále vypouštěla méně vody, než do ní přitékalo. Způsobila to druhá vlna povodně, která se do ní teprve přesunuje z horního toku a z přítoku Černé.


Římov vypouští vodu
12:49
Česká pojišťovna odhaduje zatím škody způsobené přívalovými dešti a záplavami na jihu Čech na 50 milionů korun. Další milionové škody jsou hlášeny ze západních a středních Čech.
12:44
Z Prahy vyjelo na pomoc při záplavách do Českých Budějovic šest jednotek pražských hasičů. Mezi 36 záchranáři je i speciální SAR tým, který zasahuje při krizových událostech po celé republice.
12:49
Doprava je stále přerušena na trati České Budějovice - Plzeň mezi železničními stanicemi Ražice a Čejetice, kde voda zalila asi půlkilometrový úsek a železničáři čekají na její opadnutí. Shodou okolností byl tento úsek v uplynulých dnech opraven a traťové těleso vyčištěno.
12:40
Železničáři mají problémy se zvědavci na mostě přes Malši na jižním okraji Českých Budějovic. Několik desítek lidí zde blokuje trať, proto mají strojvedoucí příkaz jezdit opatrně a sníženou rychlostí.
12:32
Podle dopravní agentury DITA se již podařilo zprůjezdnit zatopenou oblast centra Českých Budějovic, zejména Senovážné náměstí, kde byla situace nejproblematičtější. Provoz v některých ulicích hlídá policie. Komplikace jsou stále ve směru na Dolní Dvořiště.


Mapa centra Českých Budějovic
12:28
Doprava na čtyřech z pěti železničních tratí, které na jihu a západě Čech zaplavila voda nebo zatarasily stromy, byla již obnovena. Vlaky stále nejezdí mezi Ražicemi a Čejeticemi na trati České Budějovice-Plzeň. Cestující zde přepravují autobusy.
12:06
Přívalové deště způsobily vážné dopravní problémy v Londýně. Povrchová rychlodráha i metro se zastavily, voda komplikovala i další dopravu na silnících. Voda se valí částí Evropy
12:05
Policie uvažuje o úplném uzavření Českých Budějovic. Město je prakticky neprůjezdné. Na hlavní příjezdové cestě do Budějovic stojí dvoukilometrová kolona kamionů. Záchranáři přijíždějí vyhrazeným pruhem. dopravní zpravodajství
12:00
Hasiči na Plzeňsku zasahovali čtyřicetkrát kvůli stoupajícím řekám. V Plzni podle informací agentury DITA převážně odčerpávali vodu ze zatopených sklepů. Silnice jsou průjezdné s výjimkou cest u řeky Úslavy. V Liticích a v Kotěrově museli evakuovat několik ohrožených lidí.


Loďka na zatopené ulici na Plzeňsku
11:55
Po Malši, jejíž hladina je stále asi sto metrů od náměstí v Českých Budějovicích, plavou stovky sudů. Voda zcela zaplavila areál pivovaru Samson. Na budově pošty v centru města je ryska z roku 1888, která označuje stoletou vodu. Nyní je hladina vody necelý metr pod ní.


Voda vyplavila sudy
11:52
Hasiči v Českých Budějovicích začali připravovat evakuaci Polikliniky-Jih a blízkého penzionu pro důchodce. V domově je sto vyděšených starších lidí, okolo jejich domu je všude voda. Evakuace byla prozatím odložena, protože hladina přestala stoupat.
11:45
Zorkanický potok zaplavil 15 domů v Čejeticích na Strakonicku. Domy mají vzduté podlahy a některé i základy. Povodeň před padesáti lety nebyla podle místních tak hrozná jako nyní.
11:40
V horních částech Vltavy a Malše začala před polednem voda opadávat. Ovšem meteorologové odhadují, že v Českých Budějovicích nastane největší příval odpoledne. Hrozí tak rozlití Vltavy i na levém břehu pod Dlouhým mostem.
11:31
Uzavřeny jsou česko-rakouské hraniční přechody v Dolním Dvořišti a ve Studánkách. Silnice v Rakousku jsou totiž kvůli velké vodě nesjízdné. Řidiči mají využít přechody Halánky, Nová Bystřice nebo ve Strážném. dopravní zpravodajství