Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš: Brexit s dohodou je skvělá zpráva pro statisíce lidí a obchodníků

  11:10aktualizováno  12:43
Brexit s dohodou je skvělá zpráva pro statisíce lidí a obchodníků, uvedl v pátek premiér Andrej Babiš na Twitteru. Pro Evropskou unii a Británii jde podle něho o historický okamžik a existuje velká šance, že od ledna příštího roku nenastanou účinky brexitu bez dohody se všemi cly a tarify podle režimu Světové obchodní organizace.

Premiér Andrej Babiš. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

„Je ovšem potřeba zdůraznit, že dohodu, kterou dojednal Michel Barnier, teď musí velmi rychle prostudovat a odsouhlasit všechny členské státy. Pevně věřím, že se to podaří a dohoda začne platit 1. ledna 2021. My pro to uděláme všechno,“ uvedl Babiš.

Na sociálních sítích premiér poznamenal, že po několika letech je brexitový proces skoro dokončený. Pro EU a Spojené království je do historický okamžik, dodal.

Dohodu vítají také další čeští politici. „Máme s Velkou Británií mimo jiné silné ekonomické vztahy, je to významná země pro náš export, řada našich občanů působí ve Velké Británií, dohoda je pro nás důležitá,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. 

Brexit bez nyní uzavřené dohody by se podle pirátského místopředsedy sněmovního zahraničního výboru Jana Lipavského nevyplatil ani jedné ze stran. „Je to konec nejistoty pro české firmy, Británie je naším pátým nejvýznamnějším vývozním trhem a máme s ní dokonce pozitivní obchodní bilanci,“ podotkl. Za běžných okolností by se však taková dohoda podle Lipavského uzavírala bez spěchu a stresu. „Přesto nečekám problém při (jejím) schvalování,“ dodal.

Předseda SPD Tomio Okamura míní, že Británie byla po brexitu vůči EU ve výhodnější pozici. Unijní státy se podle něho dostaly do problémů, například Francie, Německo, Belgie a Nizozemsko by bez dohody s Británií podle něho utrpěly velké ztráty. „Jen v Německu je na Británii závislých půl milionu pracovních míst, takže si dohodou s Británií v prvé řadě oddechla alespoň na chvíli EU a plně se ukázalo, že brexit byl pro Británii výhodný a Británie posílila,“ uvedl Okamura.

Brexit s dohodou bude bolet méně

„Dohoda je vždy lepší než spory,“ zdůraznil předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle europoslankyně za komunistickou stranu Kateřinu Konečnou bude brexit bolet, ale s dohodou o něco méně. „Obávala jsem se naprosté ztráty důvěry mezi oběma stranami a negativních dopadů na ekonomiku a životy občanů,“ uvedla. Sice nerozumí tomu, proč se Britové nechtějí podílet například na studentském programu Erasmus+, hlavní ale podle ní je, že se dohoda podařila, respektuje mír na irském ostrově a chrání evropské občany. „Je důležité, že Británie zůstává partnerem,“ dodala.

Místopředseda KDU-ČSL a šéf sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík uvedl, že dohoda přinese jistotu a stabilitu nejen pro obchodní vztahy, ale například i pro desetitisíce Čechů, kteří v Británii žijí a pracují. „KDU-ČSL vždy preferovala férové nastavení vzájemných vztahů po odchodu Spojeného království z EU, které by minimalizovalo brexitové škody na obou stranách. Věřím, že je to dobrý základ pro budoucí úzkou spolupráci,“ řekl. Vedle ekonomických vztahů je podle Benešíka důležitá i spolupráce v bezpečnosti a obraně či ve výzkumu a inovacích.

Podle europoslance ODS Jana Zahradila by nedohoda znamenala další ránu pro obě ekonomiky postižené koronavirovou krizí. „Nepátrejme nyní, kdo ustoupil více, ale pusťme se rychle do ratifikace,“ vyzval Zahradil.

„Je samozřejmě dobrou zprávou, ze se nakonec dohoda zdařila. Jak pro Českou republiku a celou EU, tak zejména pro Británii,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Úplně nejlepší by ale podle ní bylo to, kdyby žádný odchod Británie z unie nenastal.

„Jedná se o obrovskou úlevu a dobrou zprávu nejen pro Evropskou unii a Velkou Británii, ale také pro Českou republiku, pro níž je Británie významný obchodní partner,“ poznamenal předseda sněmovního zahraničního výboru a místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. 

Podle místopředsedy výboru Jaroslava Bžocha dohoda ukazuje, že unie a Británie chtějí dál zůstat partnery a navzájem se podporovat. „Nacházíme se uprostřed pandemie covidu-19 a odchod Spojeného království bez dohody by mohl znamenat velké ekonomické ztráty, chaos a zmatek,“ uvedl Bžoch. Mrzí ho, že se Británie rozhodla nepokračovat ve studentském programu Erasmus+. „Beru to jako velkou chybu,“ dodal.

Prezident Miloš Zeman dojednání smlouvy v pátek podle mluvčího Hradu komentovat nebude.

Dohodu vítají také v zahraničí

Německá kancléřka Angela Merkelová označila dohodu za historickou, bude podle ní základem nových vztahů. Výsledek přivítal i irský premiér Micheál Martin či předseda italské vlády Giuseppe Conte. Španělský premiér Pedro Sánchez uvedl, že s Británií dál povede dialog o Gibraltaru.

Úřad britského premiéra Borise Johnsona ve čtvrtek oznámil, že se Evropská unie a Británie se dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období po brexitu. „Podepsali jsme první dohodu o volném obchodu založenou na nulových tarifech a nulových kvótách, jaké kdy s EU bylo dosaženo,“ popsal Johnson s tím, že nyní má Británie moc nad svým osudem.

„Vše, co bylo Britům slíbeno během referenda v roce 2016 a v loňských parlamentních volbách, je touto dohodou splněno,“ řekl britský premiér. Dosažená dohoda s EU je podle něj dobrá pro celou Evropu. „EU bude spojencem Británie a za dveřmi bude mít prosperující zemi,“ uvedl.

Boris Johnson: Nebylo to lehké, ale je to dobrá dohoda:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...