Ministr vnitra Jan Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček | foto: Petr Topič, MAFRA

Hamáček a další členové vedení ČSSD jsou v izolaci, čekají na testy

  • 131
Grémium ČSSD je v dobrovolné karanténě po čtvrtečním jednání, kterého se účastnil ministr zemědělství Miroslav Toman. Test u něho prokázal nákazu koronavirem. Členy grémia jsou další ministři včetně předsedy strany a ministra vnitra Jana Hamáčka a také předseda sněmovního klubu sociálních demokratů Jan Chvojka.

Mluvčí ČSSD Eva Gregorová řekla, že všichni, kdo se jednání užšího vedení strany zúčastnili, jsou v dobrovolné karanténě a v úterý půjdou na test. „Byl jsem na čtvrtečním grémiu, jsem v karanténě a zítra jdu na test,“ uvedl Chvojka. 

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček řekl v Rádiu Impuls, že se cítí dobře a žádné symptomy nemá.  „Bylo nám řečeno, jakkoliv byly dodrženy všechny potřebné záležitosti, že bude lepší zůstat v karanténě a absolvovat test,“ uvedl.

V úterý se ve Sněmovně odehraje schůze, na které budou poslanci jednat například o poskytnutí příspěvku pět tisíc korun důchodcům. V pondělí proběhlo on-line jednání koaliční rady, potvrdil Hamáček. Všichni podle něj pracují z domovů běžně.

Členy grémia ČSSD jsou jsou kromě Hamáčka také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ministr zahraničí Tomáš Petříček, poslanci Roman Onderka, Ondřej Veselý, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, končící senátor Milan Štěch, za senátory Petr Vícha a Roman Váňa jako předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD.

Toman součástí nejužšího vedení strany není stejně jako ministr kultury Lubomír Zaorálek, jednání se však účastnili. Separátně pak spolu mluvili o ekologické katastrofě na řece Bečvě.

V domácí izolaci byli už dřív Petříček a Maláčová. Nevyhnula se ani politikům za hnutí ANO, v dobrovolné izolaci byl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček. Kvůli pozitivnímu testu hlavní hygieničky Jarmily Rážové byl v karanténě tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Na konci srpna se koronavirus potvrdil v Poslanecké sněmovně. Pozitivně byla testována bývalá ministryně obrany a pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) a více než deset poslanců bylo týden v karanténě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video