(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Píše se o nich jako o škodné, odsoudili vědci nenávist vůči imigrantům

  • 1511
Na čtyři stovky vědců a dalších pracovníků akademických institucí odmítají vyvolávání strachu a nenávisti v souvislosti s přílivem uprchlíků do Evropy. Tvrdí, že politici i média o nich často mluví jako o násilnících, podvodnících či zločincích, aniž by to odpovídalo realitě. V petici však zároveň říkají, že cílem není zlehčovat rizika plynoucí z imigrace.

„O imigrantech, lidských bytostech, se píše, jako by šlo o škodnou zvěř či parazity valící se do naší vlasti, aby vysávali sociální systém nebo rovnou vraždili a znásilňovali. Cizinci žijící v Evropě jsou vykreslováni jako pátá kolona, podvodníci a zločinci. Muslimové jsou házeni do jednoho pytle s teroristy, bez ohledu na jejich skutečné názory či nepřebernou rozmanitost náboženských směrů,“ stojí v textu výzvy Vědci proti strachu a lhostejnosti, kterou autoři zveřejnili v pondělí na webu.

Pod dokument se podepsalo na čtyři sta vědeckých pracovníků. Organizátoři Lukáš Novák, Anna Vanclová a Martin Blažek působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pod petici se podepsal i ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR Václav Hořejší. „To, co se tady děje, taková vyhrocená hysterie proti uprchlíkům a proti muslimům, mi opravdu dělá potíže. Skoro se stydím za to, jak tento národ tomu ve velké míře podléhá,“ řekl ČTK Hořejší.

Nenávist a strach z imigrantů podle autorů výzvy rozdmýchávají některá média i politici, kteří zneužívají „cizí neštěstí k hromadění levných politických bodů“. Autoři tvrdí, že takto vyvolané nálady nesvědčí ani tak o skutečné migrační krizi, jako o nemoci naší společnosti, která „ztrácí lidskost a zdravý rozum“.

Právě na selský rozum, ale také na to, aby si lidé informace sami ověřovali, vědci apelují. „Mnohdy stačí několik kliknutí na internetu, abychom odhalili lži, tvářící se jako spolehlivé zpravodajství,“ stojí ve výzvě.

Zároveň varují před přehlížením problému a uzavření se ve vlastním světě. Tímto se jeho důsledkům podle vědců nevyhneme. Radí zapojit se do jejich řešení a sledovat dění ve světě.

„Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení. Ti skutečně potřební musí být přijímáni a integrováni na základě individuálního a spravedlivého výběrového procesu, aniž by je předem diskvalifikovala jejich etnická či náboženská identita,“ tvrdí vědci v petici.

Proti přijímání uprchlíků ze Sýrie a severní Afriky jsou podle červnového průzkumu CVVM tři ze čtyř dotázaných Čechů. Méně kritičtí jsou pak Češi k uprchlíkům z Ukrajiny, které odmítá 44 procent dotázaných (více o průzkumu zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue