Radek John a Karolína Peake na jednání výkonné rady Věcí veřejných.

Radek John a Karolína Peake na jednání výkonné rady Věcí veřejných. | foto: ČTK

Na vyšší DPH i změny u důchodů VV kývnou. Snaží se odvrátit nové volby

  • 1929
Vládní politici od rána jednají o tom, jaké budou příští rok daně a důchody. Pokud by se nedohodli, vláda by podle premiéra Petra Nečase skončila. Koaliční roztržku odstartovalo ultimátum a podmíněné demise VV, premiér ale obrátil pohrůžku proti nejmenší vládní straně s tím, že se voleb nebojí. Věci veřejné pak začaly ustupovat.

Premiér Nečas považuje za naprosto klíčové, aby úterní jednání skončilo dohodou o rozpočtech na roky 2013 a 2014. Podle jeho slov není možná žádná restrukturalizace vlády. Stejně situaci vidí nejen ODS, ale i TOP 09.

"Určitě se chceme dohodnout," řekl iDNES.cz šéf poslanců VV Vít Bárta v průběhu úterního dopoledního jednání výkonné rady Věcí veřejných. Nebude to podle něj jednoduché, protože sporných témat, která koalice neřeší, se podle něj nahromadilo víc naráz.

Jednání o osudu koalice sledujeme on-line

"Nikdy jsme neměli problém s tím, že jsme rozpočtově odpovědní," řekl předseda VV Radek John. Zdůraznil, že v jednání o úsporách na příští dva roky jeho strana prosadila, že nebude jedna sazba DPH, ani že nebudou zmrazeny důchody. "Chceme ještě prosadit zdanění hazardu, buď výher, nebo jiné zdanění," uvedl John.

Poslanecký a senátorský klub ODS na dopoledním jednání jednoznačně podpořil dosavadní kroky premiéra Petra Nečase. "Nepředstavujeme si, že by měla být jakkoli rozšiřována původní koaliční dohoda z roku 2010," řekla předsedkyně Sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Nepřijatelné pro ODS také je, aby si koaliční partneři vynucovali personální změny ve vládě.

Strany si v programu kreslí barvičkami. ODS má teplé, VV studené

Problémy mohou podle Johna nastat při odpolední části jednání, o revizi programového prohlášení vlády. Strany si v něm barvičkami podtrhaly věty, které se podle nich nepodaří splnit. "Teplé barvy, červenou a oranžovou, má ODS. My máme barvy studené," řekl s úsměvem John. Čeká dlouhé jednání, protože ďábel se podle něj skrývá v detailu. 

Jednání koalice o škrtech a vládě

6:30 - Na Úřadu vlády se sešli zástupci ODS a TOP 09. "Nebylo to koaliční jednání, bavili jsme se o chystaných úsporách pro roky 2013 a 2014," řekl iDNES.cz šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Zvýší se DPH, mírněji porostou důchody.
8:20 - Ve Sněmovně se sešla výkonná rada Věcí veřejných. "Budeme se bavit o škrtech a revizi programového prohlášení vlády," uvedla vicepremiérka Karolína Peake. Zásadní podle ní je, aby VV zůstaly ve vztahu k ODS a TOP 09 jednotné.
9:00 - Schůzka poslanců a senátorů ODS
11:00 - Na Úřad vlády je plánována porada ekonomických ministrů, zástupci ODS, TOP 09 a VV na ní mají domluvit konečnou podobu škrtů na roky 2013 a 2014
14:00 - Schůzka lídrů koaličních stran na Úřadu vlády má potvrdit škrty a revizi programového prohlášení vlády. Když se strany nedohodnou, chtěl by premiér Nečas předčasné volby, a to už 22. a 23. června

Už před tím se brzy ráno, v půl sedmé, sešli zástupci ODS a TOP 09 na Úřadu vlády. Za ODS se jednání zúčastnili premiér Petr Nečas a místopředsedové Alexandr Vondra a Pavel Drobil, za TOP 09 ministr financí Miroslav Kalousek a šéf poslanců Petr Gazdík. Doprovodil je náměstek na financích Ladislav Minčič. "Byla to příprava na poradu ekonomických ministrů," řekl iDNES.cz Gazdík.

Hraje se o to, jak se v příštím roce změní DPH, či jak stát ušetří na nižším růstu důchodů. V úterý o nich budou jednat špičky koalice a ve středu je má schválit vláda. Koalice počítá se zvýšením DPH na 15 a 21 procent a mírnějším zvyšováním důchodů. "Lidé s nejvyššími příjmy budou také odvádět více na daních, pan premiér tomu říká solidární příspěvek," uvedl Gazdík.

Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 dali jasně najevo, že jim s Věcmi veřejnými došla trpělivost. Tentokrát se tedy role vyměnily a ultimátu čelí nejmenší vládní strana. Pokud se strany nedohodnou, je podle Nečase jeho strana i s TOP 09 a opoziční sociální demokracií připravena vyvolat předčasné volby, které by mohly být 22. a 23. června. ODS už se na ně chystá. (více zde)

Z původní hrozby demisemi postupně VV couvaly

Na nových volbách nemohou mít VV zájem, protože jejich preference se nyní krčí nad jedním procentem. Původně přitom situaci ve vládní koalici vyhrotily právě Věci veřejné.

Přesně před týdnem vedení strany oznámilo, že stáhne z vlády všechny své ministry, kteří měli dát demisi s účinností k 1. květnu. Jenže Nečas s Kalouskem přešli do protiútoku, pohrozili Věcem veřejným novými volbami a VV začaly brát zpátečku.

Ve Věcech veřejných pak zároveň vypukl boj o moc. Pražské VV vyzvaly Johna k odchodu z čela strany a z regionů se začalo ozývat volání po volební konferenci. Část straníků totiž není spokojena s tím, jak se VV prezentují.

V úterý ráno se sešla i výkonná rada Věcí veřejných. "Poradíme se o škrtech a revizi programového prohlášení vlády," řekla iDNES.cz Peake. Odmítla možnost, že by se její strana mohla tříštit, kdyby ve VV převážil názor nedohodnout se, ale část poslanců by dál chtěla podporovat vládu. Zásadní podle ní je, aby Věci veřejné postupovaly jednotně.

Jakékoli pokusy VV rozšiřovat jednání o úsporách a vyšších daních pro roky 2013 a 2014 i na další témata předem odmítl ministr financí Kalousek. Nepřichází to podle něj v úvahu a ochota TOP 09 spolupracovat s Věcmi veřejnými se podle něj limitně blíží nule. O víkendu naopak Kalousek v rozhovoru pro Lidové noviny natvrdo řekl, že po případných předčasných volbách je TOP 09 připravena spolupracovat i se sociální demokracií.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video