Místopředsedkyně Karolína Peake hovoří s premiérem Petrem Nečasem před zahájením jednání vlády. Jedině jemu je ochotna předat případnou demisi, nikoliv stranickému předsedovi Radku Johnovi. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Věci veřejné couvají z demise, Peake a Dobeš se vzepřeli Johnovi

  • 3259
Věci veřejné šláply na brzdu. Zatímco v úterý ohlásily neprodlenou demisi svých tří ministrů, ráno předseda Radek John avizoval, že během středy demise premiérovi nepředá. Navíc se mu vzepřela první místopředsedkyně strany Karolína Peake a ministr dopravy Pavel Dobeš.

Ranní obrat o 180 stupňů zdůvodnil předseda Věcí veřejných Radek John údajným přáním předsedy vlády Petra Nečase.

On-line reportáž z vládní krize ZDE

"Na přání pana premiéra dnes demise všech našich ministrů nepředáváme do jeho rukou. Sepsané a podepsané demise ministrů VV zůstanou u mne, připraveny pro další kroky. O těchto dalších krocích se rozhodne na základě rychlosti jednání s premiérem Petrem Nečasem," řekl ve středu dopoledne šéf nejmenší koaliční strany.

Jen pro připomenutí, v úterý večer grémium Věcí veřejných vyzvalo ministry za tuto stranu, aby "neprodleně předali premiérovi Petru Nečasovi demise". Strana tím odstartovala již několikátou vládní roztržku v řadě (prohlášení VV čtěte zde).

Kromě toho, že ministři ve středu své demise premiérovi nepřinesli, proti čemuž se už ohradil například místopředseda strany Tomáš Jarolím či poslanec Josef Novotný, sílí ve straně také opozice proti předsedovi Radku Johnovi.

Demisi vám nedáme, pane předsedo

"Paní místopředsedkyně podá demisi jedině ústavní cestou, tedy do rukou pana premiéra," odmítl Pavel Kotrba, šéf úřadu vicepremiérky Karolíny Peake předání demise Radku Johnovi, který by s ní pak mohl nakládat podle své úvahy. Po schůzi vlády Peake prohlásila, že se lídři koalice sejdou zřejmě ve čtvrtek a že zatím do rukou předsedy vlády nerezignovala.

Dubnová koaliční krize

Johnovu oznámení, že mu ministři předají své demise, se vysmál i ministr dopravy Pavel Dobeš. Shodou okolností muž, kterého VV vyslaly do vlády, když je přestal poslouchat jeho předchůdce na dopravě Radek Šmerda.

"Silný mandát od voličů je zneužíván. Koalice se bohužel už poněkolikáté ocitla v kritické situaci a podání demise je prohlubování krize," vyčetl Dobeš své straně.

ČSSD vyzve strany mimo VV k novým volbám

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že není možné, aby "pokračovala šaškárna s účastí VV v této vládě". Grémium sociální demokracie ho pověřilo oslovením ODS, TOP 09 a komunistů se záměrem dospět k dohodě o předčasných volbách. To poslední, co by měla podle Sobotky současná Sněmovna schválit, je prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta tak, aby její zavedení nebylo ohroženo.

A pokračoval ještě ostřeji. "Demisi dnes ani v dalších dnech nepodám. Nikomu jsem před nástupem do funkce bianco demisi nepodepsal a neudělám to ani nyní. Jediný, komu můžu dát demisi, je premiér Petr Nečas," řekl na mimořádném středečním brífinku Dobeš.

Další dvě koaliční strany, ODS a TOP 09, zareagovaly na úterní ultimátum VV neobvykle tvrdě.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas prohlásil, že jakmile ministři za VV (Karolína Peake, Pavel Dobeš a Kamil Jankovský) demise podají, není už o čem dál jednat. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že pozitivem předčasných voleb by bylo, že z politiky zmizí "něco tak odporného jako VV".

Preference nejmenší koaliční strany totiž během první poloviny volebního období klesly pod pět procent a není pravděpodobné, že by se tato strana znovu dostala do parlamentu. Volby by podle dosavadních průzkumů s převahou vyhrála ČSSD, která by zřejmě i sestavovala vládu.

Jak podle vás skončí vládní krize?

celkem hlasů: 5100

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 25. dubna 2012. Anketa je uzavřena.

Věci veřejné si odchod z vlády rozmyslí
Věci veřejné si odchod z vlády rozmyslí 2611
Věci veřejné se rozštěpí a umírněná část vládu udrží
Věci veřejné se rozštěpí a umírněná část vládu udrží 2116
Vláda se rozpadne a budou volby
Vláda se rozpadne a budou volby 373
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue