Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve Zlíně se nejdřív řešil Škromachův plyšák, pak nezaměstnanost

  22:14aktualizováno  23:49
Zlínský kraj trápí vysoká nezaměstnanost, podle České televize se o jedno místo uchází až sedmadvacet lidí. V pořadu Otázky Václava Moravce Speciál lídři šesti stran, které by se v kraji podle volebních modelů dostaly do Sněmovny, řešili vedle nezaměstnanosti i plyšového lva, kterého si přinesl Zdeněk Škromach z ČSSD.

Otázky Václava Moravce Speciál na Zlínsku | foto: ČTK

Vláda doposud nedokázala problém v kraji uceleně řešit. Důkazem špatně využitých peněz je například průmyslová zóna v Holešově, která zabrala kvalitní zemědělskou půdu, státní a krajskou pokladnu stála 1,5 miliardy korun a přesto lidem v kraji pracovní místa neposkytla. Kvůli nedostatku peněz byl zastaven také projekt silnice R49 a zóna tak nemá pořádné dopravní spojení se zbytkem republiky.

O nezaměstnanosti, rekvalifikačních kurzech i sociální politice přišlo do Velkého kina ve Zlíně diskutovat šest zástupců politických stran, které v předvolebních průzkumech pro ČT překročily pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

Za sociální demokraty debatoval poslanec Zdeněk Škromach. Za ODS volební lídr strany a poslanec Petr Nečas, za komunisty Vladimír Koníček, za lidovce pak poslankyně Michaela Šojdrová. TOP 09 a Starosty reprezentoval krajský zastupitel a lídr kandidátky Petr Gazdík a Věci veřejné regionální lídr Martin Vacek.

Zdeněk Škromach a další politici v pořadu Otázky Václava Moravce Speciál ve ZlíněMichaela Šojdrová v pořadu Otázky Václava Moravce Speciál ve Zlíně

Podle zástupce Věcí Veřejných je chyba především v nekvalitních, nezacílených a špatně financovaných rekvalifikačních kurzech. "Lidé z Horní Bečvy a Velkých Karlovic nebudou do Zlína jezdit kvůli stávající nabídce kurzů i kvůli nekvalitní dopravě," míní.

Starosta Gazdík míní, že je třeba vymýtit práci "načerno" a zneužívání sociálního systému. "Pomoci potřebují především maminky po mateřské dovolené a lidé před důchodem," vzkázal Gazdík s tím, že právě sem by měla být směřována pomoc.

VOLEBNÍ MODEL V KRAJI

ČSSD 24,5 %
ODS 18 %
KSČM 12 %
KDU-ČSL 11,5 %
TOP 09 11 %
VV 10,5 %
-------------------------
SPO-Zemanovci 4,5 %
Strana zelených 2,5 %

Průzkum agentur SC&C a STEM pro pořad ČT Otázky Václava Moravce Speciál

Zlínská KSČM by se zaměřila na úřady práce. "Dávají peníze na vytvoření nového místa, ale ta nekontrolují. Místo je uměle vytvořené a člověk se po půl roce na úřad vrátí, takže je něco špatně," připomněl Koníček.

Nečas jako řešení navrhuje peníze na podporu výzkumu a inovace a průhledné podnikatelské prostředí. Peníze ani nová pracovní místa podle něj nepřinesly montovny, které byly zřizovány po roce 2000. Stát to přitom stálo těžké miliardy, míní.

Co děláte pro absolventy?

Host pořadu, předseda odborových svazů ve Zlíně Jan Řezník, se politiků zeptal, jaké podmínky vytvořili politici pro absolventy. "Nemůžou si vzít hypotéku, aby si zajistili bydlení. Po škole se totiž uchází o práci bez praxe a nedostanou úvazek. Brigády jim nepomohou, uvedl Řezník.

Věci veřejné navrhují podpořit špatnou situaci startovacími byty pro absolventy. Uskupení TOP 09 a Starostové chce zase upravit podmínky, které určují výplatu podpory v nezaměstnanosti a které jsou pro absolventy pastí. Jistá doba musí být odpracována v zaměstnání na dobu neurčitou, zaměstnavatele to odrazuje, stačilo by zaměstnat na dobu určitou, soudí Gazdík.

Diváci pořadu Otázky Václava Moravce Speciál ve Velkém kině ve Zlíně

Šojdrová by motivovala zaměstnavatele snížením odvodů po dobu, kdy u nich absolvent bude vykonávat praxi. "Není možné zrušit podmínku praxe, ta je potřebná pro samotného absolventa," uvedla politička. Koníček vidí problém ve struktuře absolventů. Někteří z nich získávají odborné vzdělání až po skončení školy, to je špatně, vzkázal.

JAKO NA HOKEJI

Zlínskou debatu více než jiné provázely emoce. Velké kino diváci zaplnili do posledního místa. Na každou odpověď politiků reagovali potleskem nebo hvizdem, před kamerami vlály transparenty jednotlivých stran a chytlavá hesla. Nejvíce "fanoušků" měla ODs a ČSSD.
Lídr ČSSD Škromach si s sebou přinesl volebního maskota lva s valašskou vestou. Prý je to náhradní lídr, vtipkoval. Ostatní politici to však neocenili. Moderátor Škromacha obvinil, že hraje nefér a že se lvem vytvořil přesilu. Petr Nečas si do Zdeňka Škromacha neváhal "šťouchnout" a prohlásil, že vyjde nastejno, když mluví Škromach nebo ten němý plyšák.

Nečas by zavedl slevu na sociální pojištění pro každého zaměstnavatele, který by vytvořil pracovní místo pro absolventa školy. Taky Škromach slíbil zaměstnavatele podpořit, ale na sociální pojištění sahat nechce.

"Ty peníze pak budou potřeba na důchody a na nemocenskou," řekl s tím, že Nečas jen slibuje a rozhazuje miliardy. "Úřad práce by měl absolventy podporovat až od dvou let praxe, to je správné. Ten, kdo studuje, chce pracovat, nechce pobírat sociální dávky."

Nejvíce hlasů pro Škromacha

Podle volebního modelu České televize by ve Zlínském kraji nejsilnější ČSSD získala 24,5 procenta. Před Petrem Nečasem z ODS má náskok přes šest procent. ČSSD občanské demokraty v krají porazila i ve volbách 2006, které na republikové úrovni vyhrála ODS.

Dobrou výchozí pozici před volbami mají i lidovci a komunisté, uspěla by i TOP 09. Překvapivě razantně v kraji nastupují Věci veřejné. (viz podrobnější analýza volebního modelu v kraji)

Těsně pod hranicí pěti procent zůstala Strana práv občanů Miloše Zemana. Volební model jí přisoudil 4,5 procenta. Úplně propadli zelení, kteří by brali 2,5 procenta.

Morálka a zodpovědnost politika

Speciální host Václava Moravce, hudebník Jiří Pavlica, se na konci pořadu politiků ptal, jakou formou by měli nést zodpovědnost za své chybné kroky. Všichni se shodli na tom, že pokud politik udělá vážnou chybu, měl by ze svého postu odejít.

"U nás platí jednoznačně presumpce viny, narozdíl od ostatních stran. Kdo udělá chybu, z politiky odchází," vzkázal rozbouřenému publiku Škromach.

Politici v pořadu Otázky Václava Moravce Speciál ve Zlíně

"V komunální politice stojíme tváří v tvář občanům každý den a každý den se jim zodpovídáme. V případě pochybení bychom ze své funkce odešli. V parlamentu by se měla řešit například neomluvená absence při hlasování, která by měla být potrestána srážkou z platu," míní Gazdík.

OTÁZKY VÁCLAVA MORAVCE SPECIÁL

Série předvolebních debat České televize ze všech čtrnácti krajů včetně Prahy, kde maraton debat poslední květnovou středu skončí, odstartoval 17. února v Karlovarském kraji - viz Do předvolební debaty ČT o karlovarské losovačce pronikly i Věci veřejné.

Pak následovala debata v Libereckém kraji - viz Koktejl z volební debaty: protřepat vtipy a fráze, řešení nemíchat.

Třetí v pořadí byl Pardubický kraj, kde spolu lídři sice neválčili, na rytířský souboj ale došlo.

Poté se lídři Vysočiny v debatě předháněli, kdo je větší patriot a zemědělec.

Následující týden se vysílal speciál z Královéhradeckého kraje, show "vyfoukl" politikům divadelník Krofta.

Lídři stran pro Plzeňský kraj debatovali především o kauze na tamní právnické fakultě. Trvá dlouho a Pospíšil není nestranný, míní.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...