Ubytovna ve Varnsdorfu | foto: Karel Pešek, MF DNES

Ve varnsdorfské ubytovně bydlí 167 Romů, do práce chodí tři

  • 570
Před ubytovnou ve varnsdorfské ulici T. G. Masaryka je v letních dnech obvykle až příliš živo. Zdejší nájemníci posedávají do setmění před domem, hlasitá hudba a jejich děti jsou slyšet opravdu hodně daleko. Od pátku je tady ale klid.

Okna jsou zavřená a před domem nikdo není. Po páteční "demonstraci síly" na náměstí a hlavně po protiromském pochodu nespokojených obyvatel v nedalekém Rumburku se Romové ze Šluknovského výběžku bojí vycházet z bytů.

Když před domem zaparkuje auto s dvěma místními kriminalisty, okna se otvírají a před vchodem se objeví skupinka rozdováděných dětí.

"Jak se daří, pane inspektor? My se tady ochráníme sami," bodře zdraví muž v nátělníku policisty v civilu. A nad hlavou přitom mává dětskou plastovou pistolkou.

Obyvatelé ubytovny své vyšetřovatele dobře znají. A oni znají je. Třeba mladíka, který je přesvědčuje, že není Rom, ale gadža, a poukazuje přitom na své vlasy čerstvě obarvené na blond. Nedávno ho obvinili kvůli ozbrojenému přepadení herny.

"To jste najednou rádi, že nás tu máte," odpovídají kriminalisté.

Gadžové si na nás dovolují, stěžuje si Romka

Drobounká Romka, která právě vyšla z domu ven, popisuje své obavy.

"Prej sem jdou skini a chtějí nás tady vymlátit. My jsme připravení. Gadžové už teď nadávaj na naše děti. I na mě si dovolujou, protože jsem malá. Jeden do mě bouchnul, že jsem ho nepozdravila," vypráví.

Její druh ví, že má pět vlastních dětí. Ale místo odpovědi na otázku, kolik jich vychovává celkem, jen bezradně pokrčí rameny.

Ubytovna ve Varnsdorfu
Ubytovna ve Varnsdorfu
Ubytovna ve Varnsdorfu

V městských ubytovnách pro sociálně slabé ve Varnsdorfu žijí jen místní, kteří jsou tady roky. Žádné nedávné přistěhovalce z jiných měst tady nenajdete. I tak jsou tu podmínky pro život krajně neutěšené.

Většina dospělých je podle správce Karla Jiřišty závislá na drogách. Pervitin je stále méně dostupný, přecházejí proto na toluen. "Loni jsem sehnal testery na drogy. Dobrovolně se jich nechalo otestovat sedm. Jen tři byli čistí," líčí Jiřišta.

Kdo chce makat, práci sežene, říká Zdeněk

Všichni nájemníci žijí ze sociálních dávek. Ze 167 chodí do práce aktuálně tři. Jedním z nich je pan Zdeněk, asi čtyřicetiletý Rom s hlubokými vráskami na čele a s hustě potetovanými pažemi.

"Kdo chce makat, tak si práci sežene vždycky. Já dělám zedníka, ale tyhle lidi nikdy do práce nepůjdou. Nemá to s nimi smysl. Všechny je zavřít," říká znechuceně pan Zdeněk, který sám strávil mnoho let v kriminálu.

Děti zatím před vchodem našly kus dřevěné násady a začaly si hrát "na skiny a na cikány". Právě děti z ubytoven jsou dnes největším problémem Šluknovska. Ty menší kradou, starší se perou.

Koncem minulého týdne byl ve Varnsdorfu oloupen postižený mladík. Čtyřem podezřelým je mezi 10 až 14 roky. Podobných činů mají na svědomí mnohem více. U výslechu uvedli, že kradou pro staršího "šéfa". Tomu je patnáct.

Dorůstá generace dětí z ubytoven

"Dorůstá tady generace dětí z ubytoven. Děti, které nikdy nepoznaly jiný život a kriminalita je pro ně jeho běžnou součástí. Dospělí vědí, že nezletilé nelze trestat, proto vysílají na lup je," popisuje to starosta Varnsdorfu Martin Louka.

Žádné spolehlivé řešení neexistuje. Kroky k nápravě, s nimiž radnice teprve začíná, se projeví až za několik let.

Posledních pět dní je díky policejním posilám klid. Jestli a jak dlouho vydrží, však neumí nikdo odhadnout.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video