Údajní červi v rybě jsou podle laboratorních testů jen části rybí tkáně.

Ve štikách červi nebyli, pomluvu řeší policie

  • 101
Po internetu se řetězově rozšířil e-mail, v němž pisatelka líčí, jak připravila k večeři mořskou štiku. U stolu v ní ale rodina prý objevila červy. Případem se zabývala veterinární inspekce, testy přítomnost parazitů vyvrátily. Výrobce podal trestní oznámení, e-mail ho zásadně poškodil.

"Manžel zapíchnul vidličku, rozevřel maso a zahlásil, že už dojedl, protože mu už v rybě někdo bydlí. (...) Když jsem udělala to samé, co on, odhodila jsem příbor a utekla od stolu. Zmiňované rybí maso bylo prolezlé červama," líčí zážitek z rodinné večeře neznámá pisatelka e-mailu.

Její manžel prý zachoval klidnou hlavu, chopil se foťáku a "hrůzu nafotil". "Vzal obal, účet i vzorek porce a dnes to poveze na potravinářskou inspekci i s jedním balením, které jsem měla ještě zmrazené."

Takzvaný hoax je rozšířeným nešvarem internetu. Jde o šíření poplašných, nebezpečných a zbytečných řetězových zpráv. O těchto zprávách informuje server www.hoax.cz. Hoax Štika z Hypernovy figuruje na tomto serveru mezi těmi nejrozšířenějšími.

Veterináři: V rybách červi nebyli
Vzorek "inkriminované" štiky nejprve prošetřovala na podnět neznámého stěžovatele pražská pobočka Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Že by šlo o červy nebo jiné druhy cizopasníků, ale inspekce neprokázala.

"V tomto případě je to z hlediska právních předpisů v pořádku. Inspekce podala závěr, že to nekoliduje s žádným předpisem, ale případ jsme ještě předali kolegům z veterinární inspekce," řekla iDNES mluvčí SZPI Daniela Kolejková.

"Testy nepotvrdily, že by ve vzorku štiky byli paraziti. Parazitologické vyšetření bylo negativní. Vzorek tkáně jsme poslali i na histologické vyšetření. Výsledkem je, že jde o nezměněnou rybí tkáň, je to řídké rybí vazivo, je tělem té ryby i s cévami," řekl iDNES Antonín Kozák, šéf pražského veterinárního ústavu.

Tkáň nebyla poškozená ani jakýmkoliv patologickým procesem. "Mohu jen lidově konstatovat, že ta ryba jen divně vypadala. Výrobek je poživatelný bez omezení a zdravotně nezávadný," zdůrazňuje Kozák.

Řetěz byl souhrou "hloupých" náhod
Případ v současné době řeší policie. "Původně jsme ho vyšetřovali jako případ hospodářské kriminality, ale vyloučili jsme konkurenční boj, proto jsme případ dnes postoupili obvodnímu ředitelství Prahy 3," řekl iDNES kriminalista, který se případem původně zabýval.

Kriminalisté kontaktovali i ženu, jejíž jméno v e-mailu figurovalo. Vyšlo ale najevo, že zprávu pouze přeposlala několika svým přátelům. Tvrdí, že není její autorkou.

"Byla za mnou i kriminální policie. Řekla jsem jim, co teď říkám vám. E-mailová zpráva, tak jak je zveřejněná na www.hoax.cz, neodpovídá tomu, jak byla napsaná. V mém původním e-mailu zůstala i adresa mé známé, která mi ho poslala. I ona ho ale jen přeposílala," řekla iDNES Kateřina Poláková.

"Mé kamarádky se kriminalisté ptali na další větev, odkud jí e-mail přišel. Já rozhodně nejsem autorkou, e-mail jsem pouze přeposílala," zdůrazňuje.

"Je to nešťastná shoda náhod. E-mail mi přišel na soukromou adresu. Když jsem nastoupila do firmy, neměli jsme ještě oficiální adresy, tak jsem veškerou korespondenci vedla ze soukromého e-mailu a své jméno a jméno firmy jsem nastavila jako automatický podpis."

"Na první pohled mě zaujaly ty fotky, vypadalo to hrozivě. Já na tyhle věci a přeposílané e-maily běžně nereflektuji, ale ty fotky byly hrozný, tak jsem se rozhodla to poslat třem svým přátelům. Ale zapomněla jsem vymazat automatický podpis."

"Byla bych moc ráda, kdyby ta firma byla očištěná. Až se děsím toho, jak je možné takovou věc zneužít a jak je to nebezpečné," uvedla Poláková.

Výrobce: Je snadné někoho zničit
"Jako firma jsme přišli o řadu zákazníků, cítíme se zásadně poškození," řekl iDNES Ivo Kubiš, jednatel firmy Kimbex, která štiku dodala na trh.

"Nemáme šanci žádné obrany, i když případ řeší kriminálka. Vyloučili prý ale, že by to udělala konkurence. Jakmile se to jednou takto rozšířilo, tak si lidé budou pamatovat spíš to negativní, i když rozbory potvrdily, že naše výrobky jsou v pořádku."

"Tohle se může stát komukoliv, člověk vidí, jak je snadné někoho pomluvit, třeba i zničit," dodává Ivo Kubiš. "Navíc není od počátku prokazatelné, že jsou to ryby z našeho sortimentu. Autorka dopisu pouze připojila k obrázkům naše logo stažené z internetu. Na obrázku je zřetelně vidět, že nejde o červy, ale o rybí mlíčí a zbytek břišní blány."

V podpisu u e-mailu bylo navíc jméno institutu, který se zabývá biotechnologiemi. Tím podle Kubiše nabyl e-mail větší důvěryhodnosti. "Pro nás navíc vyznívá samozřejmě hůř to, že v podpisu bylo i jméno odborné instituce."

Přeposlaný email Štiky v Hypernově

Redakce má k dispozici přeposlaný e-mail ve verzi, v jaké ho paní Poláková poslala svým třem přátelům. V náhledu se však redakce rozhodla nezveřejnit jméno ženy, která ho přeposlala, nechce do případu zatahovat další osoby, jejichž vina či nevina je neprokázaná.

Vyjádření společnosti AHOLD Czech Republic, a.s. provozující v ČR hypermarkety Hypernova

28. dubna - Zaznamenali jsme na internetu daný e-mail. Okamžitě jsme nechali provést bakteriologické testy na uvedený výrobek, které potvrdily jeho nezávadnost. S pisatelkou dopisu jsme navázali spojení a podali jí důkazy o zdravotní nezávadnosti výrobku. Jelikož se domníváme, že pisatelčin e-mail mohl poškodit dobré jméno naší značky Hypernova, uvažujeme o podání trestního oznámení pro šíření poplašné zprávy na jeho autorku.

GLOSA JIŘÍHO X. DOLEŽALA: Lež vítězí!

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video