Nejvíce mladých poslaly do Sněmovny Věci veřejné.

Nejvíce mladých poslaly do Sněmovny Věci veřejné. | foto: Michal Kamaryt , ČTK

Ve Sněmovně přibylo mladých poslanců. Vyzrají, nebo zkysnou?

  • 165
Letošní volby jsou překvapivé nejen samotným výsledkem, ale také přílivem mladé krve. Mandát k zastupování dostalo od voličů 12 kandidátů, kterým ještě nebylo 30 let. Zazáří, nebo zklamou?

Nejvíce mladých poslaly do Sněmovny Věci veřejné, které bude zastupovat pět poslanců do třiceti let. Na druhém místě je další nováček ve vrcholné politice, TOP 09 se třemi mladými poslanci, překvapivě stejně jich má i KSČM.

Radost z přílivu mladé krve ale krotí zkušenost z voleb v roce 2006, kdy se do Sněmovny dostalo celkem sedm lidí mladších třiceti let. Někteří z nich se sice věnovali především politice - například Kateřina Konečná z KSČM nebo sociální demokrat Jeroným Tejc, jiní zákonodárci-zelenáči se ale nevyhnuli malérům.

Třeba poslanec Jan Morava se proslavil kauzou, kdy chtěl od novinářů získat kompromitující fotografie Vlastimila Tlustého ve vířivce, nebo udržoval styky s dcerou poslankyně Olgy Zubové. Oboje chtěl využít k nátlaku na politiky. Když se jeho aktivity prozradily, složil mandát.

Mladého poslance ODS Davida Šeicha zase v roce 2006 nachytali brněnští strážníci opilého za volantem. Nebyl schopen ani srozumitelně mluvit a před policisty se oháněl poslaneckým průkazem.

Pojďme se proto podívat, co jsou zač nově zvolení poslanci, kterým je maximálně 30 let.

Viktor Paggio (28 let), Věci veřejné - jižní Čechy

Viktor Paggio (28 let), VV, Jihočeský krajVystudoval mezinárodní vztahy a politologii v Praze a Boloni. Živnostník, živí se návrhy a provozováním reklamních kampaní na internetu. Žije v Českých Budějovicích. Ve volebním programu strany je garantem kapitoly dopravy.

Lenka Andrýsová (25 let), Věci veřejné - Olomoucko Lenka Andrýsová (25 let), VV, Olomoucký kraj

Vystudovala mezinárodní politiku a diplomacii. Při studiu spolupracovala s Českým rozhlasem. Po škole odjela na tříměsíční stáž do Spojených států. Je členkou klubu Olomoucké Věci veřejné. Chce se věnovat boji proti korupci a zprůhlednění lobbingu. "Politiku cítím jako osobní poslání," uvedla na svém webu.

Kristýna Kočí (25 let), Věci veřejné - Moravskoslezský kraj

Krystýna Kočí (25 let), VV, Moravskoslezský krajTři roky pracovala v Poslanecké sněmovně, nejdříve v oddělení komunikace, následně v protokolu předsedy. Studuje politologii, jejím oborem jsou volební systémy. Několik let se živila jako profesionální atletická trenérka.


Jiří Rusnok (26 let), Věci veřejné - Moravskoslezský kraj

Jiří Rusnok (26 let), VV, Moravskoslezský krajVystudoval obchodně podnikatelskou fakultu. Po studiu začal pracovat jako provozní ekonom. Ve Sněmovně by se rád věnoval hospodářství a dopravě. Nemá nic společného s bývalým ministrem financí Jiřím Rusnokem.

Radim Vysloužil (29 let), Věci veřejné - střední Čechy

Radim Vysloužil (29 let), VV, Středočeský krajVystudoval národní hospodářství a obor učitelství odborných předmětů. Pracuje jako finanční manažer v účetní a daňové společnosti. Chce se zabývat především fiskální politikou státu, státním rozpočtem, daňovou a sociální problematikou.

Jan Farský (30 let), TOP 09 - Liberecko Jan Farský (30 let), TOP09, Liberecký kraj

Vystudoval práva a jako právník také pracoval na městském úřadě v Semilech. Rok strávil v advokátní kanceláři a pak přešel na Úřad vlády. Odtud ho přetáhla společnost Škoda Auto, pro kterou řešil vztahy s veřejnými institucemi a otázky společenské odpovědnosti firmy. Od listopadu 2006 je starostou Semil.

Jana Radová (28 let), TOP 09 - Praha

Jana Radová (28 let), TOP 09, PrahaAbsolventka právnické fakulty. Nyní studuje Zemědělskou univerzitu v Praze a zároveň pracuje v americké advokátní kanceláři. V životopise zaujme studiem na Tchaj-wanu, v kolonce koníčky zase sběratelstvím historických kočárků. Zajímá se o penzijní a zdravotnickou reformu.

Stanislav Polčák (30 let), TOP 09 - Praha Stanislav Polčák (30 let), TOP09, Praha

Další právník z řad TOP 09. V životopise uvádí, že přednáší středoškolákům o Evropské unii. Profesně se specializuje na autorské právo a spolupracuje s nevládní protikorupční organizací Růžový panter. Zkušenosti už má z komunální politiky - byl místostarostou obce Vysoké Pole na Zlínsku. V minulosti byl členem SNK-ED, poté přešel k politickému hnutí Starostové a nezávislí.

Květa Končická (25 let), KSČM - Pardubický kraj

Květa Končická (25 let), KSČM, Pardubický krajZastupitelka Pardubického kraje od roku 2008. Studentka dopravní fakulty. Členkou KSČM je od 18 let. "Maminka i babička jsou ve straně, ale nejsou nijak zvlášť aktivní. Nemají žádnou funkci. To já jsem chtěla udělat něco pro náš venkov, chtěla bych v parlamentu prosadit takové věci, kterými se zabývám v krajském zastupitelstvu. Což je práce za spravedlivou mzdu, získání práce po škole či bezplatné školství a zdravotnictví," citují čerstvou poslankyni Parlamentní listy.

Kateřina Konečná (29 let), KSČM - Moravskoslezský kraj

Kateřina Konečná (29 let), KSČM, Moravskoslezský krajVe Sněmovně není žádným nováčkem, poslankyní je už od roku 2002. Byla stínovou ministryní KSČM pro resort životní prostředí a průřezový resort mládež. Až do letošních voleb se mohla pyšnit titulem nejmladší poslankyně. Vystudovala Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity, po zvolení přešla na veřejnou ekonomii.

Jan Klán (27 let), KSČM - střední Čechy

Jan Klán (27 let), KSČM, Středočeský krajByl zvolen za KSČM, ale už dřív na sebe upozornil výrokem "komunismus je neuskutečnitelný". Student filozofie na Univerzitě v Pardubicích. Jeho hlavním tématem bylo vyhlášení referenda o výstavbě amerického radaru v Brdech. Chce zamezit školnému a vytvářet pracovní místa pro čerstvé absolventy. Rád by prý bojoval proti ekonomické krizi, a chce proto sjednotit politickou scénu.

Jan Chvojka (29 let), ČSSD - Pardubicko Jan Chvojka (29 let), ČSSD, Pardubický kraj

Vystudovaný právník. Nejdříve pracoval v České správě sociálního zabezpečení, později na Krajském úřadě Pardubického kraje. Ve Sněmovně se chce věnovat především legislativě. "Myslím, že mezi poslanci není tolik právníků, kolik by mělo být," myslí si Chvojka. Poslanec chce také zlepšit pověst ČSSD u mladých. "Díky některým médiím, ale i naší vinou je náš obraz mezi mladými špatný. To chci změnit."

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video