Ve škole se ztrácely miliony

  • 1
Bývalé poslankyni za ČSSD Janě Volfové hrozí trestní stíhání. Ve střední škole v Horních Počernicích, kterou vede, našli magistrátní inspektoři vážné nedostatky v účetnictví, smlouvách, ale i v učebních metodách.

Jsou to machinace v milionových částkách, které v podobných případech nemají obdoby.

Volfová se všem nařčením brání a kontroly považuje za komplot proti své osobě. Magistrátní úředníci však proti ní už v této chvíli mají několik důkazů.

Ve středu se do Střední odborné školy pro administrativu EU chystá navíc také Česká školní inspekce a auditoři z magistrátu, kteří provedou hloubkovou kontrolu.

"Připadá mi zvláštní, že se do školy vydalo najednou tolik kontrol. Považuji to za cílenou kampaň, která mě má očernit," řekla v úterý vpodvečer Volfová. Dodala, že si není vědoma žádných chybných rozhodnutí, která by školu ekonomicky poškodila.

Sérii kontrol zahájil pražský radní a stranický kolega Volfové Jan Slezák. Inspektoři zprvu pouze zjišťovali, jak škola použila sedmisettisícovou dotaci na zařízení internetové kavárny.

Našli však mnohem závažnější chyby. "Vypadá to, že kavárna nikdy nefungovala. Peníze skončily jinde," uvedl Slezák.

KDO JE JANA VOLFOVÁ

V letech 1998 až 2002 byla poslankyní za ČSSD. Ve stejném období předsedala stínové vládě žen. V předloňských parlamentních volbách neuspěla. V lednu 2002 se stala ředitelkou na Střední odborné škole pro administrativu EU, kde dříve na vedlejší poměr učila češtinu.

Internet jen naoko
Grant na školní internetový klub neprověřovali kontroloři poprvé. Ohlášená kontrola skončila bez problémů. "Učitelé i žáci začali po kabinetech sbírat dobře vypadající nábytek a elektroniku, čímž pak místnost, kde měla kavárna fungovat, zařídili," řekl MF DNES člověk, který je s poměry ve škole důvěrně obeznámen.

"Když kontrola odešla, vše se stěhovalo zase zpátky."

Jeho slova potvrdil i Slezák. "Před chvílí mi kontroloři volali, že identifikační čísla počítačů, knih a dalších věcí v údajné kavárně byla stejná jako u strojů kantorů v kabinetech," řekl radní v úterý večer.

Už v průběhu dne na magistrát od magistrátních úředníků proudily jen stěží uvěřitelné informace. Podle nich Volfová například zaměstnávala svého bývalého poslaneckého asistenta za velmi lukrativních podmínek jako svého zástupce.

"Tento muž pobíral zaměstnanecký plat, měl současně i dohodu o pracovní činnosti a ještě fakturoval na své IČO. Podle toho by ve škole musel trávit tak čtyřicet až padesát hodin denně," popsal jeden z výsledků kontroly Slezák.

Volfová platí dvakrát?
Další závažné obvinění, kterému bývalá poslankyně Volfová čelí, je nezákonné vyplácení peněz některým zaměstnancům.

Měli dostávat zvláštní odměny i za to, co měli beztak v popisu práce. Škola uzavřela tři sta až pět set dohod o činnosti či provedení práce. Z mzdových prostředků mělo být takto vyplaceno téměř jeden a půl milionu korun.

Škola třeba několikrát vyplatila peníze člověku za napsání a vydání knihy o Evropské unii, která ve skutečnosti světlo světa nikdy nespatřila.

Pracovníci České školní inspekce se mají ve středu zaměřit také na nezákonné pedagogické postupy. Ve škole, která vedle úředníků pro Evropskou unii vychovává i strojírenské učně, museli někteří studenti na praxi pracovat až do devíti hodin do večera. Ve skutečnosti však smějí pracovat pouze do sedmi hodin.

"To je pravda. Chyběl nám jeden mistr, tohle bylo jen provizorní řešení," tvrdí Volfová.


Magistrátní úředníci ani radní Slezák zatím na nikoho ze školy trestní oznámení nepodali. "Čekám, až všechny informace budou ověřeny auditory, poté se rozhodnu," řekl Slezák.

Co zjistili kontroloři magistrátu
* pochybné vyúčtování sedmisettisícové dotace na zařízení internetového klubu
* nezákonné vyplácení téměř milionu a půl za práci zaměstnanců
* chybějící knihy, za které však škola zaplatila více než osmdesát tisíc
* přemrštěné vyplácení prostředků pro zástupce ředitelky

Jana Volfová na archivní fotografii ze září 2002.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video