Safari s auty ve Dvoře Králové

Safari s auty ve Dvoře Králové | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Ve Dvoře otevřeli safari pro auta, první projel nespokojený náměstek

  • 230
Do safari ve Dvoře Králové nad Labem vjeli první návštěvníci ve vlastních autech. Jako první vyrazil náměstek hejtmana Josef Táborský, který je členem představenstva zoo a kritizoval zvýšení a sjednocení vstupného. To zahrada nakonec rozdělila.

"Vstupné bylo základním kamenem problému a vyřešilo se úpravami v minulém týdnu. Projekt zvýší prestiž zoo a předpokládáme, že by měl zvýšit i návštěvnost. Je unikátní ve střední Evropě a musel jsem ocenit, že na jeho přípravě byl odveden velký kus práce," pochvaloval si nakonec náměstek.

Safari ve Dvoře Králové nad Labem z vlastního auta
Safari ve Dvoře Králové nad Labem z vlastního auta
Safari v zoo Dvůr Králové nad Labem
Tisíce lidí dnes navštívily Africké safari ve Dvoře Králové, zvířata mohly sledovat ze speciálních safaribusů.

Chválil hlavně brány, parkoviště a odstavné plochy, které mají zajistit odpočinek návštěvníků a plynulost cesty po safari. Na zhruba dvou a půl hodinové projížďce je možné vystoupit z auta jen na dvou vyhrazených odpočívadlech.

Safari je možné projet také safaribusem, čehož teď hodně využívají školy nebo nemotorizovaní návštěvníci. Vzhledem k tomu, že je všední den, přijelo za první čtyři hodiny kolem deseti aut.

Reakce návštěvníků

Radovan Švec, Hořovice
Měl jsem do východních Čech pracovní cestu, tak jsem s sebou vzal dceru a spojil jsem tak příjemné s užitečným. Zážitek bych ohodnotil trojkou, tedy dobrý. Uvítali bychom větší druhovou pestrost zvířat. Většinou se dali zahlédnout jen samí kopytníci. Výše vstupného mi přijde adekvátní. 

Alžběta Bauerová, Čtyřkoly u Benešova
Přijeli jsme pro rodiče do safarikempu a chtěli jsme si zoo projet vláčkem. Ten však po safari přestal jezdit. Bylo to hezké, ale myslím si, že něco takového v českých podmínkách narazí. Naši lidé jsou málo disciplinovaní. Když porovnám cenu za vjezd do safari třeba s ubytováním v safarikempu, kde je v ceně delšího pobytu vstup do zahrady zdarma, tak mi to přijde hodně drahé.

Martina Píšová, Čtyřkoly u Benešova
Zážitek to byl pěkný. Ale bojím se o zvířata. Safaribusů jezdilo méně. Teď se provoz v safari výrazně zvýší a zvířata z toho budou vystresovaná.

Podle mluvčí zahrady Jany Myslivečkové bylo spuštění novinky záměrně naplánováno na všední den, aby se daly bez návalů vyřešit případné provozní nedostatky. A ty se zatím neukázaly. "I zvířata byla v pohodě," řekla iDNES.cz mluvčí. První větší nápor čeká zahradu o víkendu.

První řidičkou z řad veřejnosti byla Petra Dubská z Hradce Králové se dvěma dětmi. "Moc se nám to líbilo. Je to mnohem větší zážitek než jízda safaribusem, protože si člověk může zastavit a vše si v klidu prohlédnout," uvedla spokojená návštěvnice. Cena je podle ní vyšší, ale zájemce si atrakce najde.

V souvislosti se zvýšením vstupného na jednotnou cenu se diskutovalo, zda to neodradí další z už tak klesajícího počtu návštěvníků. Zoo nakonec ceny rozdělila. Je možné navštívit jen klasickou část za stejné vstupné jako loni, nebo se připlatit i za safari. (více čtěte v předchozím článku)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video