(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Roman Půta, HZS Praha

Hasiči vyjížděli na Štědrý den k 53 požárům, mohly za to i prskavky a svíčky

  • 6
Na Štědrý den bylo letos v Česku 53 požárů, o pět více než loni. Zemřel při nich jeden člověk a 18 lidí se zranilo. Většinou hořelo v bytech a domech. Požáry nejčastěji vznikly od prskavek, svíček a otevřeného ohně. Celková škoda ještě nebyla vyčíslená. Informovala o tom mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Ostatky lidského těla hasiči nalezli v noci na neděli při likvidaci požáru dřevěného rodinného domu v Horní Bečvě na Vsetínsku. Totožnost oběti zatím není známa.

V neděli večer hasiči zasahovali například v Chvalově ulici v Praze 3, kde začalo hořet od zapálené prskavky na suchém vánočním stromku. Dva lidé se při hašení požáru zranili. Ze stejné příčiny hořel také vánoční stromek v bytě v Jurkovičově ulici v Praze 4, majitelé bytu ale oheň uhasili ještě před příjezdem hasičů.

Od prskavky začalo hořet rovněž v jednom z bytů v Kladně. Požár ve druhém patře uvěznil jednoho člověka, kterého hasiči zachránili pomocí žebříku a předali ho záchranné službě. Celkem se kouře nadýchalo pět lidí, z toho dvě děti.

O nebezpečnosti prskavek pak svědčí i požár v obytném domě v Opavě. Při něm se zranilo celkem šest osob, z toho tři děti.  Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl uvedl, že všichni byli při vědomí a mimo přímé ohrožení života, jejich postižení byla středně závažná.

Oheň výrazně poničil i jeden z bytů v domě v Pabláskově ulici v Českých Budějovicích. Hasiči z něj evakuovali dva lidi, kteří skončili v nemocnici. Do bytu není možné se vrátit. Město prý pomohlo zajistit náhradní ubytování.

Hasiči vyjeli na Štědrý den celkem 251krát

Škodu zhruba 300 tisíc korun způsobil požár starých pneumatik a odpadu uložených v suterénu na chodbě obytného panelového domu v Minické ulici v Praze 8. Oheň zničil rozvody elektroinstalace, televize, vody a plynu a zplodiny hoření poškodily výmalbu stěn a stropů ve třech patrech domu. Hasiči evakuovali šest lidí, příčina vzniku ohně se vyšetřuje.

Celkem hasiči měli hasiči po celém Česku na Štědrý den 251 výjezdů. Z toho bylo například 41 dopravních nehod, 140 technických zásahů a pět úniků látek.

V uplynulých deseti letech způsobil o Štědrém dnu největší škodu požár z roku 2009 ve sklářské hale v Heřmanově huti na severním Plzeňsku. Hořet začalo po úniku taveniny a výbuchu tlakových láhví ve skladové hale. Nikdo nebyl zraněn, ale škoda dosáhla 250 milionů korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video