Nedočkavý advent. Do Vánoc zbývá měsíc, v některých městech už začaly trhy

  • 15
Přestože je stále podzim, Vánoce se už blíží. Slavnostní rozsvěcování vánočních stromků na náměstích, vánoční trhy, ale také adventní koncerty nebo vánoční dílny začnou ve většině měst až o příštím, tedy prvním adventním víkendu, v Brně nebo v Praze je však možné některé akce navštívit už nyní. Připomínku Vánoc letos chystají také některé hrady, zámky a muzea.

V Brně začaly vánoční trhy už v pátek. Vánoční strom na Zelném trhu se ale rozsvítí až v pátek 29. listopadu, stejně jako ten na náměstí Svobody. V Břeclavi a ve Znojmě nechali rozsvěcení stromečku na první adventní neděli, která připadá na 1. prosince. 

Adventní trhy v Karlovarském kraji přinesou letos novinky. V Karlových Varech se letos poprvé trhy nebudou odehrávat na jednom místě, ale v celém lázeňském území od hotelu Thermal až po Císařské lázně. Centrum ale bude na Mlýnské kolonádě. Tradiční výstavu betlémů pak nabídne sokolovský zámek nebo klášterní kostel v Ostrově.

Nejvýraznější novinkou adventu v Libereckém kraji bude letos nejspíš ruské kolo na náměstí u radnice v Liberci. Náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr (SLK) si myslí, že i díky němu budou adventní trhy na náměstí nejlepší za poslední léta. Vánoční akce se ale uskuteční v každém z měst v kraji, tržnice budou mít například v Jablonci nad Nisou, České Lípě či Turnově.

Tradičně se zapojí i některé památky. Mezi nejoblíbenější patří vánoční trhy na nádvoří zámku Sychrov u Turnova, které jsou připraveny na první adventní víkend 30. listopadu a 1. prosince. 

Umělé kluziště i staré vánoční zvyky

Celá vesnička, jejímž srdcem bude uměle chlazené kluziště, zpříjemní adventní i vánoční čas Jihlavanům. Bruslení v centru města si letos užijí poprvé. Radnice část Masarykova náměstí vyčlenila také pro kulturní akce, o které se postarají především místní spolky. Poprvé vesnička ožije 1. prosince. Na první adventní neděli jsou připravená i další města na Vysočině. Většinou půjde o trhy, koncerty nebo divadelní představení. 

Jste rádi, že se vánoční trhy již rozjíždějí nyní a že tak máte více času na nasátí sváteční atmosféry?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 1. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

V Praze na náměstí Míru se trhy otevřely ve středu, v sobotu první návštěvníky přivítaly trhy na Pražském hradě. Sváteční nabídka je připravena také v moderních tržnicích Manifesto na Florenci a Smíchově. Organizátoři tu mimo jiné instalovali vyhřívaná iglú. Další vánoční trhy začnou příští týden. Na Václavském a Staroměstském náměstí se pak otevřou 30. listopadu. 

Vánoční trhy 2019. Za adventní atmosférou se můžete vydat i za hranice

Akce spojené s adventem nabídne v předvánočním čase také řada měst ve Zlínském kraji. „Krajský Zlín letos prodlouží vánoční trhy, proti loňsku potrvají o čtyři dny déle. Letošní novinkou v kulturním programu budou třídenní Starobylé Vánoce, které představí staré vánoční zvyky, jako třeba lití olova,“  řekl ČTK mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

Ve Valašském Meziříčí zpříjemní lidem pobyt na trzích nové kryté posezení s ohřívači. Největší novinkou však bude zavedení dvouvrstvých recyklovatelných papírových kelímků s vánočním potiskem na teplé i studené nápoje u všech prodejců občerstvení. Nedaleký Rožnov pod Radhoštěm pak bude mít poprvé své adventní hrníčky.

Ruské kolo, krmení medvědů nebo poznávací hra

Trhy, koncerty i divadla doprovodí adventní období na náměstích měst a obcí i v Olomouckém kraji. Největším magnetem je tradičně Olomouc, jejíž náměstí lemuje na 140 dřevěných stánků a nově i ruské kolo v tržnici nabízející jízdu ve výšce 33 metrů. Kulturní program v krajském městě čítá desítky akcí a končí až bohoslužbou na Štědrý den. V centru Olomouce stejně jako v Prostějově jsou opět veřejná kluziště.

Desítky stánků a vánoční vytrubování nabídnou také adventní akce v Jihočeském kraji. V kulturním programu na náměstí Českých Budějovic se představí hlavně místní umělci, ale i Irena Budweiserová, Jiří Schmitzer nebo Ivan Hlas. Čtyři vánoční koncerty připravila v kostele svaté Anny Jihočeská filharmonie s folkovou skupinou Nezmaři, první 9. prosince.

Zámek Český Krumlov pak pořádá 24. prosince Medvědí Vánoce, lidé mohou přinést medvědům z příkopu pochutiny. V Táboře bude největší akcí staročeský vánoční trh na Žižkově náměstí, od loňska dvoudenní, letos 14. a 15. prosince. Obsáhne 100 stánků, dílny, chýši s ponocným, dva živé velbloudy či hudbu. Vánoce připomenou i muzea, konkrétně Blatské muzeum Soběslav otevře 29. listopadu výstavu Kapr v lidovém umění a vánoční tradici, kde se zaměří na výšivku rybí šupinou. 

Olomoucké vánoční trhy lákaly i cizince, kromě sousedů také Španěly či Dány

Středočeská města chystají při adventních akcích i novinky či obnovu výzdoby. Například v Kladně bude tradičně veřejné kluziště, stánky s adventním sortimentem, pochutinami i horkými nápoji, nově však také speciální hra pro děti, pojatá jako poznávací okruh centrem města. 

„Na jednotlivých zastávkách se děti s rodiči seznámí s postavami vánočních příběhů a budou plnit různé úkoly,“ uvedl vedoucí městského oddělení kultury Filip Zoubek.

V Mělníku pak přivítají advent 30. listopadu na náměstí Míru s novou výzdobou. „Bude nové osvětlení na náměstí, každý rok se jej snažíme obměnit,“ řekl místostarosta Petr Volf (Mělničané).

V Mladé Boleslavi začnou adventní trhy 1. prosince, ty budou mít stejnou podobu jako loni. „Změnou je pouze to, že všichni prodejci letos budou ekologičtí, budou používat vratné kelímky na studené a hrnečky na teplé nápoje,“ řekla ČTK mluvčí magistrátu Šárka Charousková.

Muzejní adventní trh a Vánoce za války

Stovky akcí připravily v adventním čase města a obce, charity, farnosti, muzea, památky, spolky i sportovní kluby také v Plzeňském kraji. Před Vánocemi se budou konat bohoslužby, vánoční koncerty a divadelní představení, výstavy betlémů, tvůrčí dílny zaměřené na výrobu vánočních dekorací či dárků. Samozřejmostí je už pro většinu měst i menších obcí setkání při rozsvícení vánočního stromu, společný zpěv koled a řemeslné trhy a jarmarky. Největší nabídku akcí má Plzeň. Velké adventní trhy tam začaly už 23. listopadu a potrvají měsíc. 

Adventní akce se konají i v Královéhradeckém kraji. K nejnavštěvovanějším patří Muzejní adventní trh v Muzeu východních Čech v Hradci Králové, Vánoce na zámku Hrádek u Nechanic nebo Vánoční trhy v Kuksu na Trutnovsku. Ty se ale v barokním kukském areálu konaly po dva poslední listopadové víkendy.

Brněnské vánoční trhy letos potrvají rekordně dlouho, začnou už v pátek

V Ústeckém kraji začaly akce spojené s adventem a Vánocemi také už o tomto víkendu. Vyzdobeny už jsou ve městech ulice, v Ústí nad Labem jsou připraveny dřevěné stánky. V Mostě už na 1. náměstí také usadil jeřáb vánoční strom. Rozsvěcovat stromky se však v kraji budou příští víkend, někde to bude i s ohňostrojem.

Sváteční program připravily i některé památky v kraji. Na duchcovském zámku se uskuteční sváteční prohlídky 7. a 8. prosince. Během stejného víkendu se mohou lidé vypravit do skanzenu v Zubrnicích nedaleko Ústí nad Labem, kde se budou předvádět tradiční vánoční zvyky. 

V rámci Moravskoslezského kraje se návštěvníci Národního památníku II. světové války v Hrabyni na Opavsku mohou do začátku adventu seznámit s tím, jak lidé slavili Vánoce za druhé světové války. Výstava, která potrvá do 30. listopadu, ukazuje smutné i veselé stránky Vánoc ve válečné době – ve městech, na vesnici, na frontě či u vězňů koncentračních táborů. Adventní trhy, výstavy, koncerty nebo tvořivé dílny pro děti pak nabídnou také města v Pardubickém kraji.

Jak vypadaly vánoční trhy v Praze loni:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue